Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten

Geld besparen met de duurzame producten van PAPER & BOO

8 juni 2020
Sandra Boon

Een paar weken geleden heb ik bij een (andere) webshop een aantal duurzame producten besteld. Sindsdien krijg ik op Facebook continue advertenties te zien van andere webshops met duurzame producten. En stiekem vind ik dat niet erg, want ik zie liever advertenties van producten waar ik wellicht interesse in zou kunnen hebben, dan advertenties van producten die totaal niet relevant voor mij zijn 😉 En zodoende kwam ik uit bij de webshop van PAPER & BOO.

Ik ben namelijk al een tijdje nieuwsgierig naar de shampoo bars. Bij de andere webshop bestelde ik al een aantal testers van het merk HelemaalShea en daar was ik zeer over te spreken. Ik wilde nog wat andere merken uitproberen en toen kwam ik uit bij PAPER & BOO. Handig om te weten: het merk Shampoo Bars is van dezelfde eigenaar. Ik vond het eerst vreemd dat de shampoo bars van beide webshops identiek zijn, maar dat is achteraf dus niet helemaal niet zo vreemd 😉 Anyway, in de webshop kun je ook nog andere dingen kopen, zoals wasbare wattenschijfjes (die heel toevallig ook al op mijn wensenlijstje stonden).

Geld besparen met duurzame producten

Veel mensen denken dat duurzame producten (biologisch, ecologisch, etc.) duurder zijn dan ‘gewone’ producten. In veel gevallen is dat echter niet waar; je kunt juist geld besparen door duurzame producten te gebruiken. Niet altijd… maar wel vaak. Vooral bij producten die je normaal vrij snel weg zou gooien, kun je geld besparen door voor een duurzamer alternatief te kiezen. Of de producten die ik besteld heb ook geld besparen? Je leest het in dit artikel.

Algemene indruk van PAPER & BOO

De webshop ziet er goed uit en de producten passen perfect in mijn straatje; plasticvrij, duurzaam en grotendeels vegan & crualtyfree. 🍃 De verpakkingen van álle producten zijn volledig biologisch afbreekbaar.

review website met duurzame producten

ervaring met duurzame verzorgingsproducten paper and boo

duurzame producten bestellen bij paper and boo

Mijn bestellijstje bij PAPER & BOO

 1. Wasbare wattenschijfjes (16 stuks)
 2. Bamboe zeepbakje
 3. Bamboe zeepschaaltje
 4. Shampoo Bar Munt
 5. Shampoo Bar Lavandula
 6. Shampoo Bar Gember
 7. Natuurlijke deodorant pepermunt & rozemarijn
 8. Body Bar Matcha
 9. Konjac spons
 10. Body Bar Kruiden
 11. Conditioner Bar Lavendel

Shampoo Bars & Conditioner Bar

Naar deze producten was ik het meest nieuwsgierig. Op internet variëren de meningen; de één vind het geweldig en de ander vind het helemaal niks. Over het gebruik van de shampoo bars zal ik later nog een apart blogartikel over schrijven, ook over de shampoo bars van andere merken. Voor nu houd ik het kort: de shampoo bars bevallen hartstikke goed. Het is wel even wennen, maar ik kan echt merken dat mijn haar veel gezonder is. Er zit veel meer volume in én ik heb nauwelijks haaruitval. Maar de hamvraag is natuurlijk: bespaard het geld?

Shampoo bar als duurzaam alternatief voor shampoo

geld besparen met duurzame producten

Ik heb nooit gemeten/geteld hoe lang ik precies deed met een flacon shampoo en een flacon conditioner. Ik kan je wél vertellen dat ik ze véél sneller op had dan wat de flacons mij beloofden. 😂 Maar ik vermoed dat ik met een shampoo bar ook niet 80 wasbeurten doe, wat echter wel wordt beweerd door PAPER & BOO. Misschien doordat mijn haar langer is dan gemiddeld? Of misschien gebruik ik gewoon te veel? 🤔

Hoeveel bespaar je daar mee?

Ik gebruikte eerder altijd drie verschillende producten voor mijn haar; shampoo, conditioner en nog een speciaal goedje dat de gele gloed uit mijn haar haalde. Deze drie producten kocht ik vrijwel altijd bij mijn kapper, dus ja, dat was aan de prijzige kant. 😳 Ik gok dat ik ongeveer 125 á 150 euro per jaar kwijt was aan haarverzorging. Ik zeg bewust “gok”, omdat ik het helaas niet exact kan narekenen. Wel handig om te weten: de shampoo bars vervangen voor mij alledrie producten. De Conditioner Bar is erg fijn, maar ik vind ‘m zelf niet per sé nodig. Er zijn veel mensen die deze mening niet delen; die hebben de Conditioner Bar wél echt nodig. Vandaar dat ik er alsnog één heb besteld, zodat ik het kan uitproberen.

Gerelateerd:
Je thuisadministratie veel makkelijker maken met een minimalistische aanpak

Koop je jouw producten bij de supermarkt, dan ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan wanneer je ze bij de kapper koopt. Ik denk dat je dan omgerekend ongeveer evenveel betaald voor de shampoo bars als voor de flacons.

Kortom: ik vermoed dat ik al snel 100 euro per jaar bespaar met dit product. Dat is echter niet met zekerheid vast te stellen. Of het jou ook (veel) geld bespaard, kan ik helaas niet zeggen, want dat is geheel afhankelijk van hoeveel jij nu uitgeeft aan reguliere haarverzorging.

Natuurlijke deodorant

Ook naar de natuurlijke deodorant was ik erg nieuwsgierig! Eerder probeerde ik al deo’s uit van de merken Ben & Anna en van Nuud, maar beide opties waren niet volledig naar wens. Desondanks was ik nog steeds op zoek naar een alternatief voor de plastic deo’s die ik normaal gesproken altijd gebruik, vandaar dat ik deze deodorant van Lekker in een potje heb aangeschaft. Een uitgebreid artikel over mijn ervaring (en de ervaringen van alternatieven) zal spoedig volgen.

natuurlijk deodorant in een potje

Hoeveel bespaar je daar mee?

Ik kan deze vraag heel kort beantwoorden: je bespaart geen geld met Lekker in een potje. Het is vrij prijzig vergeleken met normale deo’s en daarnaast zijn de potjes erg klein en gaan ze niet zo lang mee. Althans, bij mij gaan ze niet zo lang mee, want ik heb best wel veel van het smeersel nodig 😅 De deo’s die ik eerder altijd gebruikte kosten ongeveer €8,00 euro. De deo’s van Lekker in een potje kosten gemiddeld ongeveer €7,50 euro (en wel €14,50 bij Bol.com! 😳). De prijzen zijn redelijk hetzelfde, maar mijn eerdere deo ging véél langer mee, waardoor de natuurlijke deodorant van Lekker in een potje in verhouding dus veel duurder zijn.

Handig om te weten: Lekker in een potje is inmiddels overgenomen door The Lekker Company en de verpakking zien er een klein beetje anders uit dan hierboven.

Wasbare wattenschijfjes

Een tijdje terug realiseerde ik mij al dat ik belachelijk voor afval veroorzaakte in de badkamer 🙈 Vrijwel elke dag gingen er een paar wattenstaafjes en een paar wattenschijfjes het prullenbakje in. Erg zonde en vooral ook erg onnodig. Ik kocht eerder al een herbruikbaar wattenstaafje van LastSwab, waarmee een gedeelte van dat probleem werd opgelost. En nu was het tijd om een alternatief te vinden voor de wattenschijfjes.

duurzame producten paper and boo

En die vond ik! Bij PAPER & BOO heb ik het waszakje gekocht met 12 zachte herbruikbare pads (wattenschijfjes) en 4 herbruikbare scrub pads. De pads kun je gebruiken om bijvoorbeeld make-up af te halen en vervolgens kun je de wattenschijfjes in het waszakje doen om op 60 graden te wassen in de wasmachine. Hoe ideaal is dat?!

Hoeveel bespaar je daar mee?

Ook hier kan ik kort antwoorden: het bespaard niet echt geld. Het setje kostte €14,95 euro. Een zakje met wattenschijfjes bij de supermarkt kost slechts €0,60 tot €1,89 euro. Het zal dus even duren voordat je de kosten eruit hebt; qua prijs staat het gelijk aan 8 tot 25 zakjes met wattenschijfjes. Uiteindelijk zal het wel wat geld besparen, maar daar heb je wel een lange adem voor nodig 😉


Conclusie

 • De shampoo bars besparen mij al snel €100 euro per jaar. Hoeveel het jou zal besparen, hangt af van hoeveel je op dit moment uitgeeft aan haarverzorging.
 • De natuurlijke deodorant van Lekker in een potje is daarentegen in verhouding een stuk duurder.
 • Met de wasbare wattenschijfjes heb je een lange adem nodig; pas na 8 tot 25 zakjes wordt het goedkoper.

Een ander perspectief: het zijn relatief piepkleine investeringen waarmee je wél het gebruik van plastic (afval) flink reduceert.

Shampoo bars besparen mij €100 p.j.

Natuurlijk deodorant is duurder

Kleine investering = grote impact

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal