Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld besparen met duurzame producten

Geld besparen met de duurzame producten van LevenZonderAfval.com

24 april 2020
Sandra Boon

Wanneer je denkt aan “duurzaam”, dan denk je wellicht gelijk aan dure, biologische producten in de supermarkt. Maar wist je dat duurzame producten en geld besparen ook hand in hand kunnen gaan? Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. En daarom ben ik een zoektocht gestart naar duurzame producten waarmee je geld kunt besparen. 🙏

Ik kwam al snel uit bij een webshop genaamd LevenZonderAfval.com, gespecialiseerd in onder andere duurzame producten. Ik had al vaker wat van ze voorbij zien komen op Facebook en toen was ik al nieuwsgierig naar hun producten. Daarom besloot ik een aantal producten te bestellen, zodat ik ze kon testen. Een aantal van deze producten was ik sowieso al langere tijd nieuwsgierig naar. En nu ik deze blog ben begonnen, heb ik een extra goed excuus. 😅 Geen zin om alles uitgebreid te lezen? Scroll dan naar beneden voor de (korte) conclusie.

Mijn bestellijstje

 1. Boodschappen netjes van bio katoen (merk Boweevil).
 2. OrganiCup.
 3. Schoonmaakzeep van het merk Werfzeep.
 4. Herbuikbare afwas sponzen van het merk Tabitha Eve.
 5. Herbuikbare wattenstaafje van LastSwab.
 6. Eco Egg wasbal.
 7. Baking soda.
 8. Testers shampoo bars.

Oké, ze zijn niet allemaal bijzonder besparend. Het ging mij vooral om de OrganiCup, de sponzen, het wattenstaafje en in het bijzonder: de Eco Egg wasbal.

Geld besparen met de Eco Egg wasbal

Volgens het Nibud kost een wasbeurt gemiddeld 0,18 euro aan waspoeder. Als ik mijn “was gedrag” ruim bereken op 3 wasbeurten per week, dan zit ik op ongeveer 26 euro per jaar. Ik heb laatst gekeken voor wasmiddel (dus niet waspoeder) bij de Action, maar zelfs daar zijn flacons wasmiddel behoorlijk aan de dure kant. Ik geef eerlijk toe dat ik regelmatig uitschiet met die flacons (oeps) en dat ik sowieso al nooit de goedkoopste flacons pakte, maar ik gaf écht wel meer dan 26 euro per jaar uit aan wasmiddel. Volgens Jumbo kost mijn favoriete wasmiddel 8,46 per flacon. Voor 21 wasbeurten. Omgerekend 0,40 euro per wasbeurt en dus 57,60 per jaar. Ik haal daar eerlijk gezegd geen 21 wasbeurten uit (hoe dan?), dus ik vermoed dat ik wel ver boven die 57,60 euro zat. En dan kwamen daar nog de kosten bovenop van wasverzachter. Vrijwel net zo duur als wasmiddel.

Ik vermoed dat ik gemiddeld al snel 100 euro per jaar uitgaf aan wasmiddel en wasverzachter, als het niet meer is. Vandaar dat ik razend enthousiast werd toen ik de Eco Egg wasbal voorbij zag komen. De Eco Egg wasbal bevat kleine, natuurlijke balletjes die ervoor zorgen dat jouw kleding lekker schoon gaat worden. Het is eco-friendly, vegan, dierproefvrij, hyperallergeen, etc. Ik heb nu één wasje gedraaid en ben er zeer over te spreken. Ik heb de geurloze variant en mijn was is nu ook geurloos. Dat vind ik zelf het fijnst, maar er zijn ook varianten mét geur.

Hoeveel bespaar je daarmee?

Eco Egg wasbal Mijn oude gewoontes Volgens Nibud
Verkoopprijs €27,95
Op jaarbasis* €5,76 €100 €25,92
Per wasbeurt €0,04 €0,70 €0,18

*Prijs op jaarbasis is gebaseerd op mijn “was gedrag”.

Kort samengevat: ten opzichte van mijn oude gewoontes bespaard de Eco Egg wasbal mij €94,24 euro per jaar. Ik heb daar verder geen nadelen aan, het kost mij niet meer werk of iets dergelijks. Ik doe hetzelfde wat ik normaal ook deed, alleen bespaar ik daar bijna 100 euro per jaar mee. Is het veel? Nee. Maar ik hoef er ook niks extra voor te doen, dus dan is het wel makkelijk verdiend 😉 Ik ga de Eco Egg wasbal de komende tijd testen en dan kom ik nog met een uitgebreide review van het product zelf.

Gerelateerd:
Product review: de geweldige Eco Egg wasbal

De OrganiCup

Ja, leuk onderwerp (not). 😂 De mannen onder ons kunnen dit gedeelte skippen, aangezien jullie waarschijnlijk geen sanitaire producten gebruiken. Oftewel: menstruatieproducten. Ik was eerlijk gezegd niet van plan om hier wat over te gaan schrijven (want: taboe, privé, vies, smerig, bah, etc.), maar ik merkte bij vriendinnen dat ze er juist extra nieuwsgierig naar waren. En, nadat ik berekend heb ik hoeveel ik hiermee kan besparen, vind ik sowieso dat ik het jullie verplicht ben om dit geweldige product met jullie te delen 😉

Wat is het? Heel kort samengevat is de OrganiCup een soort bakje (cup) die je kunt inbrengen. Je menstruatiebloed wordt hier in opgevangen en die kun je vervolgens legen in het toilet. Even schoonmaken en je kunt ‘m weer gebruiken. Je hoeft het slechts 2 á 3 keer per dag te legen en schoon te maken en de kans dat je tussendoor doorlekt is nihil. Klinkt goed, toch? Wellicht dat ik later nog een uitgebreidere review schrijf, maar voor nu houd ik het erop dat ik de OrganiCup een echte aanrader vind.

Goed, laten we door gaan naar het belangrijkere gedeelte: wat bespaar je daar nou mee? Volgens verschillende websites kan de cup tot wel 10 jaar goed blijven, mits het goed wordt verzorgd. Volgens reviews verkleuren ze meestal na een jaar of drie, maar kun je ze gewoon blijven gebruiken. Laten we voor het gemak vijf jaar aanhouden voor dit rekensommetje. Ik heb op internet gezocht naar het bedrag dat vrouwen uitgeven aan sanitaire producten. Dat verschilde van €3,20 per maand tot €25,00 per maand. Natuurlijk verschilt dat ook per vrouw. Ik denk dat €3,20 per maand voor mij best wel accuraat is.

Hoeveel bespaar je daarmee?

OrganiCup OB Tampons
Verkoopprijs €19,20 €2,63
Op jaarbasis €3,84 €38,40
Na 5 jaar €19,20 €192,-

Toevallig kost de OrganiCup dus precies één tiende van wat OB tampons mij zouden kosten. In de levensduur van de OrganiCup (laten we zeggen vijf jaar) bespaard mij dat €172,80 euro. En nog meer als ik de cup goed onderhoud. Mocht ik het redden tot tien jaar, dan bespaard het mij dus €364,80 euro.

Wederom: dat zet wellicht geen zoden aan de dijk. Maar je hoeft er niks extra voor te doen. Als je een stuk of 15 á 20 van dit soort besparingen doet, dan kan het je al snel €1000 tot €1500 euro per jaar schelen. Is toch weer een uitgebreid stedentripje binnen Europa. Of een all-inclusive vakantie naar Turkije. Of wat je ook maar wilt doen met het geld dat je zal overhouden. 😀🙏

Conclusie

 • De Eco Egg wasbal kost slechts 1/5 van wat het Nibud aanhoud als “gemiddeld”. Dat bespaard mij (ten opzichte van mijn oude gewoontes) bijna €100,- euro per jaar. Heb je een groter huishouden? Dan bespaar je (in verhouding) nog veel meer.
 • De OrganiCup kost slechts 1/10 van wat OB tampons kosten. Dat bespaard mij meer dan €30,- per jaar.
 • Duurzame producten kunnen dus ook goed zijn voor je portemonnee 🙂

Eco Egg bespaard €94,24 euro per jaar

OrganiCup bespaard €34,56 euro per jaar

Duurzaam én goedkoper

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal