Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld besparen met duurzame producten die goedkoper zijn

Duurzaam √©n goedkoper ūüĆĪ Geld besparen door het gebruik van duurzame producten

27 februari 2022
Lydia

De boodschappen worden steeds duurder. Van veel wegwerpproducten zijn er duurzame, herbruikbare varianten verkrijgbaar. Bij sommige producten zal je misschien best even moeten wennen aan het gebruik ervan, maar als je ze eenmaal gewend bent wil je niet meer terug. En je bespaart er niet alleen geld mee, maar je helpt ook het milieu een handje. Dat is dus echt wat je noemt een win-win situatie. Weet je nog niet zo goed welke wegwerpproducten je kunt vervangen door duurzamere varianten? In dit artikel vind je hier diverse voorbeelden van.

Geld besparen op dameshygi√ęne

Op het gebied van dameshygi√ęne zijn vrijwel alle producten te vervangen door een duurzamere, herbruikbare variant. Zo zijn er wasbare inlegkruisjes en maandverbanden te vinden in allerlei soorten en maten. Van simpel zwart tot kleurige printjes en van badstof tot flanel. Met of zonder vleugels en ook speciaal voor de nacht. Naast het feit dat deze producten duurzamer zijn, zijn ze ook beter voor je lichaam, omdat ze beter ademen en geen bleekstoffen en dergelijke bevatten. Als geen fan bent van maandverband, is een menstruatiecup ook een goede oplossing. Je koopt eenmalig een cup voor ongeveer ‚ā¨15 tot ‚ā¨20 euro en hiermee kun je jaren doen. Een doosje tampons kost tussen de ‚ā¨1,45 en de ‚ā¨5,00 euro. Tel uit je winst!

Ook menstruatie ondergoed wordt momenteel steeds populairder. Dit moet je ook zien als een vervanging van maandverband. Je hoeft dan alleen geen verband meer in je ondergoed te doen, maar de slip absorbeert direct alles. Je kunt een menstruatieslip ook goed combineren met een menstruatie cup voor hevigere dagen of meer zekerheid.

Geld besparen op gezichtsreiniging

In de badkamer valt nog meer te besparen. Wasbare wattenschijfjes zijn misschien wel de gemakkelijkste optie om over te stappen op herbruikbare varianten. Je gebruikt ze exact hetzelfde als een wegwerp wattenschijfje, alleen was je ze na gebruik uit en kun je ze keer op keer opnieuw gebruiken. Ook zijn er herbruikbare wattenstaafjes verkrijgbaar. Pas echter op met loszittende uiteindes en check altijd voor welke doeleinden de wattenstaafjes geschikt zijn. Sommigen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor het bijwerken van je make-up en niet voor het schoonmaken van je oren.

Geld besparen op duurzame wasmiddelen

In een eerder blogartikel deelde Sandra haar ervaring met de Eco Egg wasbal. Door deze duurzame wasbal te gebruiken, worden wasmiddelen en wasverzachters overbodig. Dit bespaart een alleenstaande al zo’n ‚ā¨100 euro per jaar en een groot gezin zou nog meer geld besparen. Het is dus niet alleen duurzamer, maar vooral ook heel wat goedkoper.

eco egg wasbal review

Blog van Jan Modaal over Eco Egg wasbal

Geld besparen met shampoo bars

Wist je dat reguliere shampoo behoorlijk slecht is voor het milieu? Dat komt voornamelijk door de verpakkingen. Shampoo bars zijn hier een duurzaam alternatief voor. Shampoo bars lijken op zeepblokken en zijn vrijwel altijd duurzaam verpakt. Onze ervaring is dat het net zo goed werkt, dat ze veel langer meegaan dan shampoo flessen én dat je er ook nog eens geld mee kunt besparen.

Wasbare luiers en billendoekjes

Wil je echt een grote besparing maken én een wezenlijke impact maken op het milieu? Dan zijn wasbare luiers dé oplossing. Het klinkt allemaal echt veel erger en ouderwetser dan het is. Tegenwoordig zijn wasbare luiers verkrijgbaar in oneindig veel leuke printjes. Bovendien hoef je echt niet meer te werken met veiligheidsspelden en overbroekjes. Er zijn all-in-one luiers verkrijgbaar die je simpelweg vastmaakt met een drukknoopje. De meeste luiers zijn verstelbaar in maat, zodat ze met je baby mee kunnen groeien en je aan één set luiers genoeg hebt van de geboorte totdat je kindje zindelijk is. En wil je echt helemaal all the way gaan, dan kun je ook wasbare billendoekjes gaan gebruiken. Als je die luiers toch moet wassen, dan kunnen die billendoekjes er immers ook nog wel bij. Je kunt deze doekjes kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken van bijvoorbeeld oude handdoeken en T-shirts, daarmee bespaar je natuurlijk nog meer.

Duurzame producten in de keuken

Zijn bovenstaande producten voor jou toch allemaal nog een brug te ver? Ook op andere gebieden zijn er veel wegwerpproducten die vervangen kunnen worden door duurzamere varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld siliconen hoesjes verkrijgbaar waarmee je een schaaltje of aangesneden stukken groenten of fruit kunt bewaren. De trekt de flexibele hoes zo over het product of over een schaal en hebt hiervoor dus geen vershoudfolie meer nodig. Ook boterham- en diepvrieszakjes zijn verkrijgbaar in duurzamere, herbruikbare varianten. Veel van deze producten kunnen na gebruik gewoon in de vaatwasser en anders kun je ze met de hand afspoelen of afwassen.

Dit blogartikel bevat affiliatelinkjes. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen wanneer jij iets via onze linkjes aanschaft. Dit kost jou echter niks extra.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal