Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld besparen niet moeilijk

Geld besparen? Dat hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn met deze 3 tips

22 december 2021
Sandra Boon

Geld besparen: de meeste mensen lopen niet bepaald warm voor deze taak. Toch kan het lonen om eens goed naar je uitgaven te kijken, want in de meeste gevallen kun je met een paar simpele veranderingen al flink wat geld besparen. Meer geld overhouden betekent meer geld voor andere (misschien zelfs leukere) dingen. En nee, dat hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. In dit blogartikel deel ik 3 tips waarmee je geld kunt besparen.

01. Besparen met goedkopere alternatieven

Vaker kiezen voor een goedkoper alternatief kan behoorlijke besparingen opleveren. Vooral wanneer je die besparing blijft herhalen. Kiezen voor een goedkoper alternatief betekent niet per definitie dat de producten van lagere kwaliteit zijn. Tip: verdiep je ook eens in duurzame producten. Deze zijn niet alleen beter voor de aardbol, maar vaak ook beter voor je portemonnee. Zo berekende ik in de Eco Egg wasbal review dat zo’n wasbal je €100 euro per jaar kan besparen ten opzichte van reguliere wasmiddel. Ik verruilde ook mijn shampooflessen voor shampoo bars, waar ik nog eens €100 euro per jaar mee bespaar. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je geld mee kunt besparen, zónder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een paar van dit soort besparingen kunnen jou dus honderden euro’s per jaar besparen.

02. Geld besparen door uitgaven te schrappen

Geld dat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. Het kan dan ook zeker veel geld schelen wanneer je één of meerdere uitgaven schrapt. Neem op je gemak jouw banktransacties eens door. Zitten er uitgaven tussen die onnodig zijn? Een abonnement waar je nauwelijks gebruik van maakt? Dubbele abonnementen voor streamingsdiensten, misschien? Of dat abonnement op de sportschool waar je nooit komt? Schrap deze uitgaven en je zal gelijk meer geld besparen. Extra tip: wissel je abonnementen af. Zo switch ik regelmatig tussen Kobo, Netflix en Discovery Plus. Ik kan immers toch niet van alledrie tegelijkertijd gebruikmaken.

03. Geld besparen op de vaste lasten

Geld besparen op de vaste lasten zal ongetwijfeld het meeste geld opleveren. Dit komt vooral doordat deze besparingen zich blijven herhalen. Bespaar je bijvoorbeeld €10 euro per maand op je telefoonabonnement? Dan levert dat jou op jaarbasis al €120 euro op. Dat zet misschien nog geen zoden aan de dijk, maar als je 3 van dit soort besparingen kunt doen, gaat het al om €360 euro per jaar. Dat is toch mooi meegenomen?

Waar begin je met besparen?

Op deze website deel ik het liefst zoveel mogelijk praktische tips, omdat ik merk dat mensen veel makkelijker actie ondernemen wanneer ze praktische tips krijgen in plaats van globale informatie. Mocht je graag geld willen besparen, maar geen idee hebt waar te beginnen: maak dan eerst een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn en het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het regelen van geldzaken simpel hoort te zijn. Voor het maken van een overzicht kun je de Lazy Money Manager gebruiken of zelf een overzicht maken in bijvoorbeeld Excel. Maar onthoud: hoe simpeler je het voor jezelf maakt, hoe groter de kans dat je zal slagen.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal