Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
tips geld besparen op brandstof en bezinekosten

Geld besparen op brandstof 🤑 9 Handige tips waardoor je minder kosten hebt

23 december 2021
Tiffany van Geldkwebbel

De brandstofprijzen zijn de laatste tijd onwijs gestegen. We betalen tegenwoordig meer dan €2,00 per liter benzine. Ook diesel is niet meer zo goedkoop. Een volle tank voor mijn Peugeot komt zelden nog onder de €75,00 en mijn man tankt €100,00 per tankbeurt met zijn auto. We willen natuurlijk wel leuke uitstapjes blijven maken, dus ik heb me erin verdiept hoe we zoveel mogelijk kunnen besparen op onze brandstofkosten. Het moet namelijk wel leuk blijven…

01. Gebruik je cruise control

Je kunt veel besparen door op dezelfde snelheid te blijven rijden. Als het erg druk op de weg is, kan dat lastig zijn. Maar autowegen en snelwegen lenen zich er perfect voor om met cruise control te rijden. Naast dat je hiermee benzine bespaart, rijdt het ook nog eens super chill.

02. Tank brandstof met korting

Er zijn wel eens speciale dagen waarop je met korting kunt tanken, bijvoorbeeld als er voetbal is. Zorg dat je op de hoogte bent van deze datums, het kan zo weer een aantal euro schelen. Daarnaast kun je ook een tankpas gebruiken om te tanken met korting (zie tip nummer 8).

03. Goede bandenspanning kost minder brandstof

Te zachte banden zorgen voor een groter brandstofverbruik. Zorg dus dat je om de 2 à 3 maanden je bandenspanning controleert. Bij de meeste tankstations kun je je banden oppompen. Vaak is er een label in je portier geplakt waarop staat hoeveel lucht er in jouw banden moet zitten. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning voor een kortere remweg, wat weer voor een lager brandstofverbruik zorgt.

04. Schakel op tijd

Door op tijd naar de volgende versnelling te schakelen, bespaar je ook op je brandstofkosten. Als jij namelijk te laat doorschakelt, rijd je hoog in je toeren. En dit zorgt weer voor hoog brandstofverbruik. Dat wil je niet. En ‘het nieuwe rijden’ is tegenwoordig helemaal hip.

05. Plan waar en wanneer je tankt

Rijd niet door totdat het lampje gaat branden, maar plan je tankbeurt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je langs de snelweg moet tanken. Dit is namelijk aanzienlijk duurder dan in een woonplaats. Je betaalt langs de snelweg zo’n 10 tot 20% meer. Rijd je toch op de snelweg en moet je tanken? Sla dan eens af en tank in de plaats waar je komt. Via Google Maps kun je heel makkelijk alle tankstations in de buurt vinden. Daarnaast zijn onbemande tankstations goedkoper dan bemande tankstations. In ons dorp zit een onbemande tankstation waar ik altijd tank.

06. Zoek goedkoopste tankstation in jouw buurt

Op de website brandstof-zoeker.nl kun je jouw postcode invoeren. Je krijgt dan een lijstje te zien met alle tankstations in jouw buurt, inclusief prijzen. Scheelt je weer zelf uitzoeken. 😉

07. Brandstof tanken in België of Duitsland

Woon je vlakbij de grens? Of ga je toevallig naar België of Duitsland? Een tankbeurt is daar vele malen goedkoper dan in Nederland. Het loont dus echt om die paar minuten extra te rijden.

08. Vraag een tankpas aan en spaar voor korting

Een andere manier om goedkoper tanken is door middel van een tankpas, bijvoorbeeld van United Consumers. Na het tanken geef je je pas aan de balie en zo spaar je tussen de €0,01 en €0,03 per liter. Niet gek voor een gratis pas. Meld je aan om te tanken met korting

09. Zorg voor goed onderhoud

Flauw, maar waar. Goed onderhoud zorgt voor een verlenging van de levensduur en de motor hoeft minder hard te werken. En daar is ‘ie weer… ook dat bespaart brandstof.

Deze blog bevat affiliate links.

Gerelateerd:
Met dividendaandelen een passief inkomen opbouwen: hoe doe je dat eigenlijk? 💰
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal