Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
geld doneren aan stichting of goed doel jan modaal

Geld doneren? Jan Modaal is helemaal niet zo gierig

14 juni 2020
Sandra

Collectebussen, automatische afschrijvingen, crowdfunding projecten – geld doneren aan goede doelen doen we vrijwel allemaal weleens. En ook Jan Modaal is relatief gezien niet gierig: huishoudens met een inkomen tot €56.000 euro doneren gemiddeld €150 tot €232 euro per jaar aan goede doelen. Dat is gemiddeld iets meer dan €15 euro per maand. Niet bepaald gierig, vind ik zelf 🙂

In Nederland zijn we over het algemeen sowieso niet te beroerd om stichtingen en goede doelen financieel te ondersteunen. Jaarlijks doneren we miljarden aan stichtingen en goede doelen die zich inzetten voor bijvoorbeeld ziektebestrijding, maatschappelijke problemen en dierenwelzijn. 🙏 Toch is er één ding dat mij vaak dwars zit: wanneer je modaal (of boven modaal) verdiend, wordt er gelijk van je verwacht dat je (meer) gaat doneren. Maar is dat eigenlijk wel terecht? In deze blog geef ik je mijn mening hierover en over geld doneren in het algemeen. Daarnaast geef ik je ook nog wat handige tips.

Meer geld doneren wanneer je modaal inkomt hebt

Dat hoor ik continue; dat je vrijwel verplicht bent om meer te gaan doneren. Dit zie ik vooral vaak terugkomen bij onder andere huishoudboekjes en bij artikelen/blogs over personal finance. Ik vind dat een bizar fenomeen, omdat mensen blijkbaar vinden dat zij wat te zeggen hebben over het geld van een ander. 🤷 Je kunt toch niet voor een ander gaan bepalen waar hij of zij de zuurverdiende centjes aan uit gaat geven? Eerlijk gezegd vind ik dat zelfs best wel onbeschoft.

Modaal inkomen? Dan betaal je ook meer belasting

Hoe meer je verdiend, hoe meer belasting je betaald. En hoe meer je dus al bijdraagt aan de maatschappij. Heb je een goed inkomen? Dan draag je dus automatisch al bij aan een betere samenleving door meer belasting te betalen. Dit is een argument dat ik niet zo vaak voorbij zie komen in discussies over hoeveel iemand wel/niet zou moeten doneren 😉 Ook in andere artikelen op internet over Jan Modaal (en over geld doneren) wordt dit niet aangehaald.

Er zullen genoeg mensen bestaan die het niet eens zijn met wat ik nu ga zeggen en dat is oké. Gelukkig mogen we allemaal onze eigen opinies hebben. Ik vind dat vermogende mensen veel te veel worden aangevallen op hun rijkdom en hun vermogen. In principe dragen zij sowieso al véél meer bij aan de maatschappij dan minderbedeelden, dat is nou eenmaal het systeem dat we hebben. En ik vind op zich dat het een mooi systeem is, maar ik vind ook dat ze niet continue moeten worden afgerekend hierop.

Sterker nog, ik vind dat IEDEREEN die bijdraagt aan onze samenleving wel een schouderklopje verdiend. Met z’n allen hebben we (soms onbewust) toch wel een heel fijn, stabiel en veilig systeem opgezet. Het sociale stelsel is er één waar vele landen jaloers op mogen zijn.

Dan maar geen geld doneren?

Haha, nee dat is niet wat ik bedoel 😉 Geld doneren is helemaal geen slecht idee. En houd er ook rekening mee dat goede doelen en stichtingen vaak geen of nauwelijks subsidies meer krijgen vanuit de overheid. Belasting betalen betekend dus niet dat het per definitie terechtkomt bij goede doelen of stichtingen, alleen dat het (min of meer) ten goede komt aan onze samenleving. Geld doneren heeft verschillende voordelen (in willekeurige volgorde);

  1. Het zorgt voor een betere samenleving in het algemeen.
  2. Altruïsme – het zorgt voor een goed gevoel.
  3. Het kan je belastingvoordeel opleveren.

Belastingvoordeel voor Jan Modaal

Heb je een donatie gedaan of doe je regelmatig donaties? Qua belasting is het verstandig om dan te kiezen voor stichtingen en goede doelen die de ANBI status hebben gekregen van de Belastingdienst. Je krijgt dan namelijk belastingvoordeel bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Zorg er wel voor dat je kunt bewijzen dat je deze donaties daadwerkelijk hebt gedaan, bijvoorbeeld door rekeningafschriften en/of door ontvangstbevestigingen goed te bewaren. Let op: er geldt een drempelbedrag voor donaties en belastingvoordeel.

Gerelateerd:
Boekreview: How to win friends and influence people van Dale Carnegie

Handig om te weten: stichtingen die de ANBI status hebben verkregen, besteden minimaal 90% van de donaties aan het algemeen belang en moeten verder ook voldoen aan best wel strenge eisen. Het is nooit een garantie, maar het beperkt wel de kans dat jouw donatie verkeerd terechtkomt (bijvoorbeeld bij het vakantiehuis van de voorzitter).

Wat, hoe en waar doneer ik en waarom?

Ik ga jou niet vertellen wat jij zou moeten doen, want dat is onbeschoft, zoals ik hierboven al zei 😉 Maar ik wil best met je delen wat ik zelf vind en doe. Maar alsnog geldt: kies een stichting waar jij je goed bij voelt. Ik ben zelf in het bijzonder geïnteresseerd in dierenwelzijn, dus vrijwel al mijn donaties gaan richting dierenasiels en andere stichtingen die zich hiervoor inzetten. Sterker nog, in een ver verleden heb ik zelf een stichting opzet ten behoefte van dierenwelzijn. 🐷

Ik doneer niet (meer) via automatische incasso. Puur omdat ik dan in verhouding minder doneer (wat in sommige gevallen juist een voordeel is haha). Ik heb een simpel systeem dat ik aanhoud voor mijn persoonlijke financiën. Ik kijk daarbij liever naar mijn beschikbare ruimte per maand en dat ik een (wat hoger) bedrag in één keer dan doneren, dan dat ik maandelijks een klein bedrag laat overschrijven. Qua bedrag heb ik tot zover in dit jaar €200 euro gedoneerd aan twee verschillende stichtingen, beiden ten behoeve van dierenwelzijn. Er zal waarschijnlijk nog wel wat volgen dit jaar.

Waar ik op let bij het kiezen van een goed doel

  1. Het moet aansluiten bij mijn visie op het leven. Wat er in de praktijk meestal op neerkomt dat het ten goede komt aan dierenwelzijn of aan vrouwenwelzijn.
  2. Ik ga het liefst voor een stichting met een ANBI status, vanwege het belastingvoordeel. Toch komt het weleens voor dat ik ook doneer aan stichtingen zonder die status, omdat hun visie overeenkomt met die van mij.
  3. Ook let ik altijd op ‘bewijzen’ op de website en op social media. Zodat ik een goed beeld heb van de resultaten die zijn behaald.
  4. Ik spiek vaak even snel in de jaarrekeningen van de voorgaande jaren. Dan zie ik al snel of ze veel uitgeven aan kostenposten die (in mijn ogen) niet zo hoog hoeven te zijn.
  5. En natuurlijk check ik ook altijd even de reviews op o.a. Google en social media.

Hoeveel zou je moeten/willen doneren?

Dat is geheel aan jezelf. Echt. Als jij besluit geen stichtingen of goede doelen te willen steunen, dan is dat je goed recht. Het is jouw geld en alleen jij kan bepalen of je überhaupt geld wilt doneren of niet. Wil je wel graag (meer) doneren? Dan is het geheel aan jezelf hoeveel je wilt doneren. Bij goede doelen geldt echt: alle kleine beetjes helpen.

Zoals ik hierboven al zei kijk ik zelf per maand naar eventuele beschikbare ruimte. Ik laat de hoogte van eventuele donaties dus afhangen van mijn maandelijkse inkomsten (die verschillen, omdat ik zelfstandig ondernemer ben). Heb je zelf ook fluctuerende inkomsten? Dan is het sowieso verstandig om geen maandelijkse incasso in te stellen, maar om zo nu en dan een bedrag over te boeken. Zo kun je wat meer doneren in goede maanden, en heb je meer ruimte voor jezelf in de slechtere maanden.

Wat vind jij van doneren aan goede doelen?

Dit artikel is geplaatst in de categorie Opinie, omdat het een mening is. Ben je het niet met mijn mening eens? Dat is geen probleem. Zoals ik al zei; gelukkig mogen we in dit land eigen meningen hebben 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw mening over het doneren aan goede doelen. Plaats gerust jouw mening in een reactie hieronder, maar laten we het wel gezellig houden 😉

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal