geld investeren bij lender en spender mijn ervaring

Mijn ervaring met het investeren van geld bij platform Lender & Spender #2

Je kunt je spaargeld (of vermogen) passief laten groeien door het te beleggen of te investeren. Dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat er best wel veel verschillende manieren zijn waarop je kunt investeren? Voor ikbenjanmodaal.nl probeer ik verschillende mogelijkheden uit, om te kijken wat het meest bevalt. 🕵️ En ook niet onbelangrijk: wat het meeste oplevert. In dit artikel vertel ik je wat meer over mijn ervaring met Lender & Spender, een online platform waar je kunt investeren.

Disclaimer: Ik ben géén financieel expert en ik deel slechts mijn meningen en ervaringen met jou. Deze meningen en ervaringen kun je niet als adviezen opvatten en kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ikbenjanmodaal.nl is niet aansprakelijk voor acties die jij onderneemt na het lezen van de blogs. Investeer nooit je buffer of geld dat je nog nodig zal hebben. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vrijwel altijd te mooi om waar te zijn! Laat je goed informeren over de mogelijkheden en neem nooit klakkeloos advies over.

In dit artikel: Waarom ik Lender & Spender een kans geef

In deel 1 van deze reeks heb ik algemene informatie gegeven over het platform van Lender & Spender. Mocht je het eerste deel nog niet hebben gelezen, dan raad ik je aan om dat eerst te doen. In dit artikel (deel 2) ga ik meer vertellen over waarom ik voor dit platform heb gekozen en wat mijn eerste indruk van het platform is. Er zijn verschillende redenen dat ik ervoor heb gekozen om het ‘een kans te geven’. Dat klinkt niet erg positief, dat klopt 😉 Maar elke investering is een risico, vandaar dat ik niet zomaar een bedrijf of platform 100% vertrouw. En dat zou jij ook niet moeten doen.

01. Duidelijke en concrete informatie

Op de website kun je veel informatie vinden, zowel voor de lener als voor de investeerder. Dat vind ik zelf erg fijn; geen vage cijfertjes, geen verborgen kosten, geen praatjes in de categorie ’te mooi om waar te zijn’. Waar ik zelf voornamelijk naar heb gekeken is of de informatie voor de lener ook duidelijk is. Ik zou het verschrikkelijk vinden om onderdeel te zijn van een systeem dat vervolgens als een strop om de nek van een lener hangt. Om heel eerlijk te zijn was dat sowieso al iets waar ik lang over heb zitten twijfelen; help ik de lener hier eigenlijk wel mee? Want ik ben natuurlijk helemaal geen voorstander van geld lenen (en geld uitgeven dat je niet hebt). Wat wel een pluspunt is: de lener kan op elk gewenst moment boetevrij extra aflossen. En dat vind ik zelf erg belangrijk.

02. Transparant over het bedrijf

De website is erg transparant over het bedrijf dat achter het platform zit. Sterker nog; ze zijn zelfs heel transparant over de eigenaren en over hun werkervaring, missie en visie. Foto’s van de eigenaren en foto’s van het kantoor (en dat er überhaupt gecommuniceerd wordt over vestigingsgegevens) geeft mij het gevoel dat dit geen schimmig bedrijfje is. Een search via Google naar de eigenaren levert ook niks bijzonders op (wat juist positief is).

03. Geschikt voor controlefreaks én voor luie mensen

Het platform is heel makkelijk in gebruik en is geschikt voor zowel controlefreaks als voor luie mensen (bepaal zelf maar door welke benaming jij je aangesproken voelt 😆). Wil je controle hebben over de investeringen die je doet? Geen probleem, want je kunt heel gemakkelijk via iDEAL op elk gewenst moment investeren. Dat vind ik zelf persoonlijk veel fijner ten opzichte van eenmalige incasso’s (zoals veel pensioenfondsen bijvoorbeeld doen). Maar ook voor luie mensen is het geschikt, want je kunt ook instellen dat er automatisch elke maand een bedrag van je bankrekening wordt geïncasseerd. Ook handig om te weten: je kunt zelf bepalen of jouw terugbetaalde bedrag (plus rente) direct weer wordt geïnvesteerd of dat het wordt uitbetaald.

platform van lender en spender
geld investeren bij lender en spender

04. Goede reviews op internet

Een bedrijf kan veel zeggen, maar wat een gebruiker zegt, zegt veel meer. Ik speur altijd het internet af naar reviews over bedrijven, want daar heb je nou eenmaal veel meer aan. 🙂 Over Lender & Spender kwam ik bijna alleen maar positieve reviews tegen, dus dat is erg fijn. De paar negatieve reviews die ik heb gelezen, waren geplaatst door mensen die waren afgewezen voor een lening. Wat als investeerder eigenlijk juist positief is; want blijkbaar worden de leningen niet zomaar uitgedeeld aan iedereen.

Een kleine kanttekening: Lender & Spender werkt, net als veel andere bedrijven en platforms, met affiliate linkjes. Met deze links kun jij je vrienden uitnodigen en dan krijgen jullie allebei extra investeringstegoed. Reviews die dit soort linkjes bevatten neem ik niet serieus. Dat betekent overigens niet dat het nep is! Maar het betekent wél dat ik de authenticiteit niet kan garanderen. Datzelfde geldt voor websites die dit soort linkjes plaatsen, maar geen bewijs leveren van hun resultaten. Tip: in een ander artikel deel ik mijn resultaat na 10 maanden investeren bij Lender & Spender.

05. AFM vergunning

Lender & Spender heeft een vergunning en staat tevens onder toezicht van AFM. Wat betreft vergunningen is het een beetje tricky bij AFM, want er zijn namelijk twee mogelijkheden;

  • Je hebt een vergunning en staat onder toezicht.
  • Je hebt een ontheffing van de vergunning en hoeft slechts 2x per jaar te rapporteren bij AFM.

Daar zit nogal een groot verschil in, maar beide opties zijn wel makkelijk met elkaar te verwarren 🙂 Lender & Spender heeft geen ontheffing, maar heeft echt een vergunning. AFM houdt dan doorlopend toezicht. Zo’n vergunning is natuurlijk nooit een garantie ‘dat alles goed zit’, maar het beperkt het risico wel enigszins.

06. Strenge eisen voor de leners

Lender & Spender kiest ervoor om alleen voor de kers op de taart te gaan; de eisen zijn namelijk vrij streng. Alleen mensen in loondienst mét een vast dienstverband en zónder verleden met betalingsproblemen (en ja, dat wordt bij onder andere het BKR en andere informatieleveranciers getoetst) komen in aanmerking voor een lening. Als zzp’er ben ik een beetje op mijn teentjes getrapt, maar als investeerder ben ik daar wel blij mee. Wanneer het op geld aankomt, is er altijd al wel risico. Ik ben blij dat Lender & Spender dat risico probeert te beperken.

07. Niet zo ouderwets

Ik houd van korte lijntjes en ik heb een hekel aan onnodig tijd verspillen (want tijd is geld, en geld wil ik al helemaal niet verspillen 😂). Bij Lender & Spender kun je alles online regelen en hoef je niet naar een kantoor te komen voor een adviesgesprek. Dat bespaard veel tijd én geld, waardoor Lender & Spender het platform ook tegen betere tarieven kan aanbieden. En wees nou eerlijk, hoe noodzakelijk is het nou om fysiek naar een kantoor te gaan, wanneer je ook alles online kunt aanleveren? Je kunt fysiek net zo hard frauderen als online, dus daar hoef je het eigenlijk ook niet voor te doen.

Enfin, ik vind het fijn dat het geen ‘ouderwets’ bedrijf is en ik vind de aanpak verfrissend. Voor veel mensen zou dit niet belangrijk zijn, maar het is voor mij wel één van de redenen dat ik ervoor heb gekozen om Lender & Spender een kans te geven. Dus ja, het verdiend alsog een plekje in dit overzicht 😉

08. De algemene voorwaarden

Ik ben dus zo’n type die écht de algemene voorwaarden van voor naar achter volledig doorneemt. 🤓 Niet alleen bij geldzaken, maar ook bij telefoonabonnementen en zelfs bij het afsluiten van een abonnement bij de sportschool (true story). Ik heb ook de algemene voorwaarden van Lender & Spender helemaal doorgespit. Resultaat: niks bijzonders en alles wat erin staat, komt ook overeen met wat er op de website staat. Naast de algemene voorwaarden is er ook nog een aparte investeringsovereenkomst van kracht. Ook hier geldt dat dit overeenkomt met wat er gecommuniceerd wordt op de website.

09. Gespreid risico binnen de portefeuille

Elke investeerder (en belegger) weet dat je niet al je eieren in één mandje moet leggen. Het geld dat je investeert bij Lender & Spender wordt verdeeld over alle uitstaande leningen, waardoor je automatisch al risico spreidt. Als je het risico echt wilt beperken, zet dan ook niet in op één platform, maar laat Lender & Spender slechts een onderdeel zijn van je portefeuille.

veilig geld investeren nederland

Een andere reden dat ik koos voor dit platform, is dat het rentevast is. Daar waar o.a. aandelen en obligaties fluctueren en afhankelijk zijn van de markt, blijven de leningen via dit platform hetzelfde opbrengen. Mensen gaan immers niet minder rente betalen wanneer de koersen slecht zijn.

Er zijn ook risico’s bij Lender & Spender

In dit artikel heb ik een aantal redenen genoemd dat ik ervoor heb gekozen om Lender & Spender een kans te geven. Er zijn echter ook meerdere redenen dat je dat misschien niet zou willen doen. Daar gaat dit artikel niet over, misschien in een volgend deel 🙂 Maar houd in ieder geval rekening met de volgende risico’s;

  • Elke investering brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg gedeeltelijk (of zelfs in zijn geheel) verliezen.
  • Het geïnvesteerde geld kun je niet zomaar opnemen. Je dient daar een verzoek voor in te dienen en de mogelijkheid om geld op te nemen is niet gegarandeerd én is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Houd daar dus rekening mee wanneer je investeert in dit platform!
  • En ander risico is dat leners wellicht hun lening niet meer afbetalen. Lender & Spender regelt dan het incassotraject, maar eventuele kosten worden gedeeld door (alle) investeerders.
  • Houd er ook rekening mee dat dit platform slechts een paar jaar bestaat. De genoemde rendementen en andere cijfertjes zijn dus gebaseerd op een relatief korte tijdspanne.

Mijn eerste investering

In het vorige artikel gaf ik al aan dat ik besloten had om het een kans te geven. Ik kon echter nog niet direct geld storten, omdat ik slechts één keer per maand mijn geld verdeel/uitgeef. Inmiddels is mijn maandelijkse payday geweest en heb ik een eerste investering gedaan van €500 euro. Lender & Spender gaf mij een extra €20 aan investeringstegoed, dus ik zit nu op een totaal van €520 euro. Ook zijn de maandelijkse uitbetalingen al geweest (hoewel ik niet laat uitbetalen en het weer herinvesteer in nieuwe leningen). Handig: je ontvangt dus elke maand een mail met de huidige stand van zaken.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.