geld lenen niet altijd slecht jan modaal

Nooit geld lenen? In deze 5 situaties kun je misschien beter juist wél een lening aanvragen

Geld lenen is een gevoelig onderwerp binnen het wereldje der persoonlijke financiën. Er wordt niet veel over geschreven door andere bloggers en er wordt voornamelijk gewaarschuwd dat lenen heel erg duur is. Veel mensen zijn ook opgegroeid met het idee dat geld lenen ‘slecht’ is. Je kunt immers beter éérst geld sparen en dan pas uitgeven. Dat is een goed advies en in veel gevallen is het lenen van geld inderdaad niet verstandig. Maar wist je dat een lening niet per definitie slecht is en dat het in sommige gevallen juist beter is om wel geld te lenen? 💰

Hieronder heb ik 5 situaties beschreven waarin een lening aanvragen juist wel een goede optie is. In sommige gevallen is het lenen van geld zelfs beter dan sparen. Onthoud echter wel dat het aangaan van een lening altijd consequenties heeft en wees daar goed van op de hoogte. Lees altijd de kleine lettertjes, weet waar je aan begint en zie het lenen van geld niet als een ‘easy way out’. Dat is het namelijk echt niet.

01. Geld lenen voor het kopen van een woning

We lijken regelmatig te vergeten dat een hypotheek ook een lening is, terwijl dit meestal de grootste schuld is die we maken in ons leven. Kun je het je voorstellen dat je een huis wil gaan kopen en dat iemand tegen je zegt “je kunt beter eerst gaan sparen en dan pas kopen.” 😂 Tegen de tijd dat je het geld bij elkaar hebt gespaard, zou je de lening al afgelost kunnen hebben. Als je wel eerst zou gaan sparen zou je uiteindelijk véél meer geld kwijt zijn, omdat je al die tijd huur moet betalen.

02. Geld lenen om meer te verdienen

Een lening kan ervoor zorgen dat je (op lange termijn) juist meer geld kunt verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een studieschuld. Je zal het moeten terugbetalen, maar door die studie kun je wel een hoger salaris krijgen. Een ander voorbeeld is het aangaan van een lening om een auto te kopen, zodat je die ene goedbetaalde baan in de andere stad kunt aannemen. Zonder auto zou je die baan wellicht niet kunnen aannemen, maar zonder die baan kun je ook niet meer gaan verdienen. Ik ken iemand die geld heeft geleend om nette werkkleding te kunnen kopen. Zonder professionele kleding zou hij de proefperiode niet door zijn gekomen, omdat het in zijn branche een vereiste is om er verzorgd uit te zien. Een ander goed voorbeeld is wanneer ondernemers een lening aangaan, zodat ze meer kunnen produceren. Stel dat je een gigantische order binnenhaalt, maar niet genoeg geld hebt om arbeidskrachten of grondstoffen in te kopen. Dan biedt een lening de uitkomst, omdat je anders de order niet zou kunnen aannemen.

03. Investeren in vastgoed

Het aangaan van leningen om te investeren of beleggen is niet altijd een goed idee. Meestal wordt het afgeraden om leningen te gebruiken voor de aankoop van aandelen, cryptovaluta en edelmetalen, omdat deze markten te volatiel zijn. In de vastgoedwereld is het echter heel gewoon om leningen te gebruiken, zodat je beleggingspanden kunt financieren. Veel vastgoedinvesteerders hebben het over ‘goede schulden’ en ‘slechte schulden’, zo ook Martijn van den Berg die ik eerder interviewde voor Money Moves. Goede schulden zorgen voor meer inkomsten. Slechte schulden kosten je alleen maar geld. In zijn geval levert het vastgoed meer op dan dat de leningen kosten.

04. Geld lenen is soms goedkoper dan het alternatief

Over het algemeen zijn leningen relatief duur, maar in sommige gevallen zijn leningen juist goedkoper dan het alternatief. Vooral hypotheken hebben op dit moment een zeer lage rente. De laagste rente begin dit jaar was 1,23%. Ik hoor steeds vaker dat mensen stoppen met het extra aflossen op hun hypotheek, omdat het relatief gunstiger is om het geld bijvoorbeeld te beleggen (gemiddeld een winst van 5-8%). Ik las laatst dat iemand er bewust voor had gekozen om een lening aan te vragen voor een verbouwing, terwijl er wel genoeg geld voor was. De persoon in kwestie koos er echter voor om dat geld te beleggen, omdat dit meer opleverde dan dat de lening zou kosten. Beleggen brengt uiteraard wel andere risico’s met zich mee. Extra tip: gebruik altijd een vergelijkingssite, zodat je verschillende tarieven en voorwaarden kunt vergelijken.

05. Lenen om schulden te herfinancieren

Schulden en betalingsachterstanden zijn verschrikkelijk duur. Denk aan de extra kosten die gerekend kunnen worden: boetes, incassokosten, kosten van een gerechtsdeurwaarder, administratiekosten, etc. Daarnaast kunnen bedrijven (en particulieren) ook rente eisen. In dat soort situaties kan het soms goedkoper zijn om een lening aan te vragen. Er zijn ook instanties die gespecialiseerd zijn in het herfinancieren van schulden. Let op: een lening is geen makkelijke uitweg. Heb je schulden en heb je hier hulp bij nodig? Er zijn allerlei instanties en stichtingen die jou gratis kunnen helpen.

Het is dus niet altijd een slecht idee

Een lening aanvragen is dus niet per definitie een slecht idee, maar dat betekent niet dat het zonder risico of zonder consequenties is. Met een lening heb je namelijk wel altijd betalingsverplichtingen. Als je al een slechte financiële positie hebt, dan kan een lening ervoor zorgen dat jouw positie juist verslechtert in plaats van verbetert. Ik zal binnenkort een blogartikel schrijven met tips voor het aanvragen van een lening.

Dit blogartikel is geschreven in opdracht.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.