Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld sparen zo blijf je gemotiveerd

Geld sparen? Met deze 5 tips houd je het langer vol

20 juni 2020
Sandra Boon

Geld sparen voor het opbouwen van een buffer is de allereerste stap naar een financieel stabiel leven. Het is daarnaast ook één van de saaiste stappen die je kunt nemen. 😅 Elke maand geld opzij zetten en wachten tot het totaalbedrag hoger zal worden… Tja, echt spannend is dat niet. 🤣 Vandaar dat ik je vandaag een paar tips geef om gemotiveerd te blijven tijdens dit proces.

Vind jij geld sparen ook moeilijk om te doen? Dan ben je niet de enige. Volgens onderzoek van Rabo Research (2018) heeft 1 op de 5 Nederlanders helemaal geen spaargeld. En volgens de Telegraaf (2020) leeft 1 op de 3 Nederlanders van loonstrook tot loonstrook. In mijn omgeving merk ik ook dat mensen steeds minder geld sparen en dat ze bij het sparen al vrij snel hun motivatie verliezen. Hartstikke zonde, natuurlijk! Want met een stevige, financiële basis zit jij voor de rest van je leven gebeiteld. 🙏

01. Wil je écht geld sparen? Stel dan duidelijke doelen

Geld sparen zónder duidelijke doelen, is als autorijden in de verkeerde versnelling: je komt wel enigszins vooruit, maar de kans is groot dat je halverwege pech krijgt en niet op je eindbestemming aankomt. 😉 Mensen die geen concrete doelen stellen, hebben meer kans dat ze gedurende de maand geld terugboeken van hun spaarrekening naar hun betaalrekening. De verleiding is dan namelijk veel groter om het geld uit te geven in plaats van te sparen. Maak je doelstellingen altijd SMART, zorg ervoor dat je precies weet hoeveel jouw doel gaat kosten én overleg met jezelf een vast bedrag dat je elke maand gaat inleggen. Voorbeelden hiervan vind je hieronder:

  • Ik ga elke maand €100 euro inleggen, zodat ik over 12 maanden genoeg heb voor een vakantie naar Malta.
  • Een MBO opleiding kost aan lesgeld ongeveer €1.200 euro per jaar en een gemiddelde opleiding duurt 4 jaar. Dat is een totaalbedrag van €4.800 euro. Ik wil dat bij elkaar gespaard hebben zodra mijn kind over 5 jaar gaat studeren. Doel: ik ga elke maand €80 euro sparen, zodat er genoeg geld is voor het lesgeld.
  • Voor noodgevallen wil ik minimaal genoeg buffer hebben om een half jaar alle rekeningen van te kunnen betalen. Mijn maandelijkse vaste lasten en algemene kosten zitten op €1.500 euro per maand. Ik wil dan dus in totaal €9.000 euro sparen. Doel: ik boek gedurende drie jaar elke maand €250 euro over naar mijn spaarrekening en houd dat aan als buffer voor noodgevallen.

02. Onthoud goed waar je voor wilt sparen

‘Keep your eyes on the prize’, zoals ze het in het Engels zeggen. Onthoud goed waarom je in eerste instantie geld wilde sparen en wat je doelen precies zijn. Maak een lijstje en bewaar deze op een prominente plek. Het liefst op een plek die prominent is voor jou, maar niet voor jouw bezoekers 😉 Je kunt het natuurlijk ook op de computer opslaan. Maar plaats of hang het in ieder geval ergens waar je er regelmatig naar kunt kijken. Sommige mensen printen plaatjes uit van hun doelen (zoals een foto van de Malediven, wanneer jouw doel een droomreis naar dit prachtige land is) en er zijn ook mensen die complete moodboards maken. Ben jij visueel ingesteld? Dan zijn foto’s of moodboards een goede manier om jou te (blijven) motiveren.

03. Vier ook de vooruitgang van het geld sparen

Het kan soms een erg lange reis zijn om een bedrag bij elkaar te sparen. Houd je vooruitgang goed bij, wees trots op wat je wél al bereikt hebt en fixeer je niet (alleen) op wat je nog niet hebt. Een goede (en leuke) manier om deze vooruitgang bij te houden, is door het afvinken of inkleuren van vakjes, of in mijn geval: spaarvarkentjes.

Gerelateerd:
Een webshop starten tijdens de coronacrisis? Jarno en Kehly deden het en geven 5 tips!

Voor mijn eigen doelen heb ik heel simpelweg een Word document gemaakt en daar een aantal varkentjes in gezet. Deze varkentjes vertegenwoordigen (delen) van mijn doelen. Zo heb ik bijvoorbeeld het doel om dit jaar €15.000 euro (in totaal) af te lossen op mijn hypotheek. Ik heb 15 varkentjes in het documentje geplaatst en na elke €1.000 euro die ik aflos, kleur ik een varkentje in. Eigenlijk heel kinderachtig, maar voor mij werkt het héél motiverend. 🤣 Je kunt dit bestand overigens ook downloaden op de gratis pagina.

zo houd je geld sparen veel langer vol tips

motivatie tips om geld te sparen

Daarnaast houd ik ook in een Excel bestandje bij hoe groot mijn vermogen is en hoe deze groeit. Door dit op deze manier te visualiseren, krijg je (letterlijk) meer een beeld bij wat de vooruitgang is. Ik gebruik hier niet alleen cijfertjes voor, maar ook een grafiek. Je ziet dus echt het vermogen groter worden, ook al is dat vermogen niet ‘fysiek’ tastbaar. Dus ook dat kan een goede tip voor jou zijn: visualiseer jouw vooruitgang door middel van spaarvarkentjes of grafieken.

04. Vind gelijkgestemden (eventueel op internet)

Niet iedereen is bijzonder geïnteresseerd in persoonlijke financiën en in geld sparen. En dat is oké, ieder zijn eigen ding 🙂 Ik heb ook niet veel mensen om mij heen die dit een leuk onderwerp vinden. Maar het helpt wél om af en toe verhalen te lezen van anderen. Zo heb je veel minder het gevoel dat je de enige bent en je kunt ook nog eens veel van anderen leren. Op internet zijn allerlei leuke en inspirerende rubrieken te vinden.

05. Houd je bezig met andere dingen dan geld en sparen

Dit klinkt misschien als een rare tip, maar houd je ook vooral bezig met andere dingen. Geld sparen is een langdurig proces waar je niet altijd evenveel invloed op hebt. Afhankelijk van je spaardoelen, heb je soms een hele lange adem nodig. Het kan simpelweg gewoon even duren voordat je ‘echt wat hebt bereikt’. Ga je in de tussentijd niet blindstaren op hoeveel geld je moet hebben en hoeveel geld je nog moet sparen. Focus je op dingen die helemaal niet te maken hebben met geld – zo gaat de tijd veel sneller 😉

PS. Heb je Money Game al gezien?

Ik heb zelf een methode ontwikkeld (Money Game), waarmee je makkelijker jouw financiën in orde kunt maken en waarmee je op de automatische piloot geld kunt sparen. Leuker kan ik het niet voor je maken, maar ik kan in ieder geval proberen om het je makkelijk te maken… Lees meer over Money Game.

Wat zijn jouw tips voor het sparen?

Hierboven heb ik 5 tips genoemd die mij geholpen hebben (en mij nog steeds helpen) bij mijn spaardoelen. Ik ben erg benieuwd hoe jij jezelf gemotiveerd houdt 😄 Heb jij weleens moeite met het sparen? Zo ja, wat houdt jou op de juiste weg? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal