geld terugboeken spaarrekening buffer nooit meer

Nooit meer geld terugboeken van je buffer of spaarrekening: zo doe je dat

Aan het begin van de maand begin je enthousiast met het overboeken van geld naar je spaarrekening. (Doe je dat nog niet? Dan bij deze alvast een handige tip: boek elke maand een bedrag over naar je spaarrekening, direct nadat jouw salaris is gestort). Maar aan het einde van de maand blijk je toch nog net iets te krap te zitten en moet je helaas geld terugboeken naar je betaalrekening.

Misschien had je onverwachte rekeningen. Of andere uitgaven die je niet zag aankomen. Wellicht kwam er ineens een rekening binnen van de tandarts of andere zorgkosten (aangezien die vaak pas máánden later worden gedeclareerd). Of misschien moest je onverwachts wat kleine reparaties laten doen. Of misschien was je vergeten dat je nog een cadeautje moest kopen voor de verjaardag van Ome Henk. Hoe dan ook: je moest geld terugboeken van je buffer of je spaarrekening. En dat is niet leuk. Echt, er is niks meer demotiverend dan heel hard sparen om het vervolgens terug te moeten boeken. 😩 Daarom geef ik je in dit artikel een paar tips, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je nooit meer (zomaar) jouw buffer hoeft aan te spreken.

Een buffer is alleen bedoeld voor noodgevallen

Voordat we verder gaan met de tips, is het handig om eerst vast te stellen wat er precies wordt bedoeld met een ‘buffer’. Naar mijn definitie is een buffer een (flinke) som met geld die je alleen aanspreekt in absolute noodgevallen. Voorbeelden daarvan zijn: moeten verhuizen nadat een relatie voorbij is, wanneer je jouw baan verliest, wanneer er onverwachts hele hoge kosten zijn voor je huis of auto, wanneer er plotseling een wereldwijde pandemie uitbreekt, wanneer je onverwachts zwanger raakt, dat soort dingen.

Echte noodgevallen dus. Hieronder valt niet: nieuwe meubelen kopen, op vakantie gaan, cadeautjes kopen, etc. Hoe hoog zo’n buffer moet zijn? Je kunt onder andere de Nibud BufferBerekenaar gebruiken. Meestal raad ik 3-6 maanden aan uitgaven aan, maar dat hangt geheel af van jouw situatie. Ik heb er zelf voor gekozen om 12 maanden aan uitgaven te sparen als buffer en in een eerder artikel heb ik al beschreven waarom ik zo’n extreem hoog buffer aanhoud.

Tip 1. Alleen maar geld terugboeken uit apart potje voor onvoorziene uitgaven

Een buffer is, zoals ik hierboven al benoemde, alleen bedoeld voor uiterste noodgevallen. Het is verstandig om, voordat je begint met het bouwen van een buffer, éérst nog een apart spaarpotje aan te maken voor onvoorziene uitgaven. In dit spaarpotje bewaar je ongeveer 1 maand aan uitgaven (wat voor de meeste mensen circa €1500 tot €2000 zal zijn). Dit is meer dan genoeg om onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen, zónder dat je jouw echte buffer hoeft aan te spreken.

Misschien vind je dit een beetje ‘valsspelen’. En dat begrijp ik ook wel, maar laten we eerlijk zijn: het kan altijd en iedereen overkomen dat er onverwachts extra kosten zijn. Je kunt ontzettend je best doen om dit te voorkomen, maar je kunt er ook voor zorgen dat je deze ’tegenvallers’ zonder problemen kan opvangen. Onverwachte kosten opvangen met dit spaarpotje in plaats van je buffer, zorgt er namelijk wél voor dat jouw buffer intact blijft. En dat zal er uiteindelijk ook voor zal zorgen dat jouw motivatie niet zo snel verdwijnt.

Tip 2. Budgetteer genoeg, geld terugboeken is dan niet nodig

Wanneer we hebben besloten om onze persoonlijke financiën aan te pakken, dan maken we vaak allemaal dezelfde fout: een te krap budget aanhouden. Dan ga je dus aan het einde van de maand geld terugboeken, omdat je anders de boodschappen niet kunt betalen. 😅 Wees dus, vooral in het begin, niet te streng voor jezelf. Je kunt juist beter met een te hoog budget beginnen (en geld overhouden), dan een te krap budget aanhouden en uiteindelijk geld moeten terugboeken voor de boodschappen. En onthoud: het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk moet beknibbelen op je uitgaven (behalve wanneer je dat zelf wilt), maar dat je meer controle krijgt over je financiën. En dat je meer geld overhoudt voor de dingen die jij écht belangrijk vind.

Tip 3. Stel vast waar je jouw buffer voor wilt gebruiken

Pak een papier en stel vast voor welke situaties jij jouw buffer wilt gebruiken. En voor welke situaties je de buffer juist niet wilt gebruiken. Weten waar jouw buffer voor bedoeld is, zal ervoor zorgen dat je jouw buffer minder snel zal aanspreken. Ik noemde net al een paar situaties, maar je kunt natuurlijk zelf het lijstje aanvullen met dingen die voor jou belangrijk zijn.

Tip 4. Stal jouw buffer bij een andere bank

Je opent je bank app en je rekent jezelf rijk: de buffer staat daar namelijk steeds in beeld. En ja, dan wordt het natuurlijk steeds lastiger om daar van af te blijven. Daarom kan het wellicht een goed idee zijn om jouw vermogen te stallen bij twee verschillende banken. Bijvoorbeeld door een gratis spaarrekening aan te vragen bij Brand New Day. Ik schreef eerder al een artikel over waarom het slim is om bij meerdere banken een bankrekening te openen. In dit geval zou je bij bank A een betaalrekening kunnen hebben + de spaarrekening voor onvoorziene kosten (zie tip 1) + eventuele spaarpotjes voor andere doelen. Bij bank B zou je dan jouw spaarrekening kunnen stallen met jouw buffer. Bij de meeste banken zijn spaarrekening overigens gratis, ook wanneer je geen betaalrekening hebt bij die specifieke bank. De structuur van jouw bankrekeningen zou er dan (ongeveer) zou uit komen te zien:

bank structuur betaalrekening en spaarrekening

Moet jij weleens geld terugboeken?

Je bent heus niet de enige, we’ve all been there. 🤣 Maar eerlijk is eerlijk: leuk is dat niet. Hopelijk kun je bovenstaande tips gebruiken om jouw financiën (meer) onder controle te krijgen. Mocht je zelf nog leuke tips hebben; voel je vrij om deze achter te laten in een reactie onder dit artikel. Wil je vaker tips ontvangen? Volg mij dan ook op Instagram.

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.