geld verdienen met huis verhuizen op airbnb

Geld verdienen tijdens vakanties? Verhuur je huis via Airbnb

Je huis verhuren via Airbnb is één van de meest lucratieve sidehustles die ik ken. Je kunt dit doen tijdens vakanties, maar natuurlijk ook als je in de gelegenheid bent om bij iemand anders te logeren terwijl je geld verdient met het verhuren van je woning. Zelf heb ik geen huis om te verhuren, maar Sabine van Financequeen.nl heeft hier wél ervaring mee. In dit blogartikel beantwoordt zij de meest gestelde vragen voor je.

Hoeveel kun je verdienen via Airbnb?

Hier is natuurlijk geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Een belangrijke factor is het aantal personen dat in jouw huis kan verblijven. Daarnaast speelt mee om welke locatie het gaat, hoeveel concurrentie er is en hoeveel vraag er is in jouw regio. Ook speelt de periode van het jaar mee. Misschien is er een groot evenement bij jou in de buurt? Dan kun je er vanuit gaan dat de vraag naar Airbnb toeneemt. Denk aan de Formule 1 of de Zwarte Cross.

Zelf verhuurde ik ons vorige (rijtjes)huis in een dorp in de buurt van Amsterdam tijdens de zomer- en kerstvakantie voor €250 euro per nacht! Een enorm bedrag, maar er konden wel zes mensen logeren, dus per persoon viel dat reuze mee. En daarvoor kregen mensen wel een fijne woonkamer, keuken en badkamer; iets dat in een hotel natuurlijk niet zo is. 

Ook in het voor- en najaar was er interesse, maar lag het bedrag per nacht wel lager. Al met al genoeg inkomsten om een groot deel van de vakantiekosten terug te verdienen en er soms zelfs aan over te houden!

Voor ieder wat wils

Ik merk dat mensen vaak denken dat de locatie van hun woning niet interessant is voor huurders. Dat is zelden tot nooit het geval. Mensen huren in de buurt van een leuke stad, komen voor werk of de mooie natuur. Het kan ook zijn dat de locatie niet zoveel uitmaakt, maar dat er simpelweg een fijne accommodatie gezocht wordt voor een weekendje weg bijvoorbeeld.  

Wil je weten of er interesse in jouw woning? Bekijk dan op Airbnb het aanbod op de kaart. Daar zie je alle woningen die in jouw buurt aangeboden worden. Je ziet hoeveel er per nacht gevraagd wordt en hoeveel reviews er zijn. Die reviews zeggen iets over het aantal keer dat de woning verhuurd is. Wordt er weinig tot niks aangeboden in jouw buurt? Waarschijnlijk des te interessanter om te starten met verhuren!

Als je huisdieren hebt hoef je je geen zorgen te maken. Veel mensen vinden dit juist leuk! Het is wel belangrijk om dit duidelijk in de advertentie te vermelden, want niet iedereen zal daar blij mee zijn. Andere mensen vinden het juist een pré. Of het nou om een poes, hond of knaagdier gaat of dat je een halve kinderboerderij bezit; ook hiervoor geldt dat er voor ieder wat wils is. 

Zo regel je de schoonmaak

De eerste vraag die mij meestal gesteld wordt; ‘Hoe doe je dat met de schoonmaak als je er zelf niet bent?’ Ik heb een schoonmaakhulp gevraagd om mij daarmee te helpen. Een dame die standaard elke week al een paar schoonmaakadresjes heeft. Omdat je voor Airbnb flexibel moet zijn betaal ik haar €5 euro per uur extra. Dat maakt haar welwillender om te willen schuiven met haar planning.

‘Ben je niet bang dat mensen je huis slopen?’

Een logische angst natuurlijk, je wil niet dat jouw huis toegetakeld wordt. Realiseer je wel dat mensen er niet op uit zijn om jouw woning te vernielen. Toch moet je hier wel rekening mee houden, want het is niet uitgesloten dat er iets met je woning gebeurt. De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is dat je streng moet zijn met de aanvragen die je accepteert. De aanvrager moet goede reviews hebben en ik verhuur alleen aan gezinnen of gemixte groepen. Niet aan zes mannen, maar wel aan drie stellen. En ook niet aan jongeren. Ik zal daarmee soms onterecht mensen geweigerd hebben, maar ik wil het risico natuurlijk zo klein mogelijk maken. 

Airbnb probeert je op allerlei manieren te verleiden hier makkelijker in te worden. Als je automatische boekingen toestaat word je bijvoorbeeld beter getoond op het platform. Ook laat Airbnb het je duidelijk weten als je meerdere aanvragen weigert. Jammer dan, ik wil zeggenschap over de boekingen hebben. Ook is het belangrijk dat je een woonverzekering afsluit die verhuur via Airbnb toestaat, dat is namelijk niet altijd het geval. Daarnaast biedt Airbnb zelf een vergoeding in het geval van schade.

Wat doe je met waardevolle spullen?

Meestal zijn er niet veel waardevolle spullen in huis. Een Sonos kun je bijvoorbeeld prima laten staan. Maar heb jij een bijzondere gitaar uitgestald staan, een speciaal erfstuk, spaarpotten van de kinderen of computerapparatuur, dan kun je die beter opbergen. Misschien heb je een kamer over waar je een slot op kunt zetten. Kleine items kun je wellicht ergens in huis verstoppen. Op een bergzoldertje of achter de schuifkastjes bijvoorbeeld. En anders bij andere mensen in huis.

Ook vragen mensen vaak wat ze met hun administratie zullen doen. Ik zou zeggen; lekker laten staan! Ik kan me weinig situatie voorstellen waarbij mensen een huis huren om vervolgens lekker mappen met administratie door te gaan kijken. Maar als je je hier beter bij voelt kun je natuurlijk besluiten dit op te bergen of elders onder te brengen.

Maak het jezelf niet te ingewikkeld

Toen ik startte met de verhuur van onze woning via Airbnb heb ik me uitgebreid verdiept in het organiseren daarvan. Hoe maak je een advertentie, hoeveel kun je vragen voor je woning en hoe organiseer je alles zo slim mogelijk. Zelf vind ik het belangrijk dat het niet teveel headspace kost. Daarom werk ik met checklists die ik in de dagen voor vertrek afvink. Daarop staat dat ik de jassen van de kapstok haal bijvoorbeeld, net als de producten in de badkamer. Ook laat ik mijn woning schoonmaken nadat ik ben vertrokken en voordat ik thuiskom. Ik vind koffers voor vier personen inpakken én het een en ander opruimen in huis voldoende werk en geef graag wat van de Airbnb-inkomsten uit aan comfort in de vorm van extra schoonmaak.

Ik help je graag op weg

Zoals ik al beschreef heb ik alles zelf uitgedacht toen ik startte met verhuren via Airbnb. Dat heeft behoorlijk wat tijd gekost. Daarom heb ik die kennis allemaal gebundeld in het Airbnb-startpakket. Daarin staat uitgebreid beschreven welke stappen je kunt doorlopen om je woning verhuurklaar te maken met allerlei overwegingen en toelichting op keuzes die je kunt maken.

Daarnaast bevat het pakket een template voor een informatiemap. Daar kun je allerlei zaken invullen zoals de Wifi-code, gebruiksaanwijzingen van apparaten en het telefoonnummer van de huisarts. Zo’n map is zeker niet verplicht, maar ik vind het een leuke extra service én het helpt verkeerd gebruik van spullen in huis. Ook scheelt het vragen beantwoorden omdat die allemaal al in de map beantwoord worden.

Tot slot bevat het pakket de checklists die ik maakte zodat je niks vergeet en dat je zo min mogelijk moeite kost. Bij de checklists vind je ook een invulsheet voor de inkomsten en kosten zodat je precies weet hoeveel de verhuur jou oplevert. Meer informatie over het verhuren via Airbnb vind je op de website van Sabine.

Overweeg je om Airbnb-host te worden? Als je je aanmeldt via deze link ontvang je €23 euro na de eerste afgeronde boeking. Een leuk extraatje, bovenop hopelijk veel meer inkomsten via Airbnb!

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47