geld verdienen door investeren in muziekrechten

Geld verdienen met muziekrechten: hoe doe je dat?

Op deze blog deel ik informatie over manieren om geld te verdienen. Bijvoorbeeld door te investeren in aandelen, goud of crypto. Maar wist je dat je ook kunt investeren in muziekrechten? Je hebt vast weleens gehoord van royalties: een bedrag dat je ontvangt door het gebruik van een door jouw gecreëerd item, zoals een boek, videoclip of muziek. Zo krijg je bijvoorbeeld een x bedrag elke keer dat jouw nummer wordt gedraaid op de radio. Een goed praktijkvoorbeeld hiervan is het nummer “All I want for Christmas”, waar Mariah Carey zelfs 30 jaren na het opnemen nog steeds jaarlijks 3 miljoen dollar mee binnenharkt. Zonder daar nu nog wat voor te doen. Dat is een passief inkomen waar wij allemaal wel van kunnen dromen. 😉

Investeren in muziekrechten

Je hoeft niet zelf muziek of boeken te creëren om te kunnen profiteren van royalties. Je kunt namelijk ook investeren in muziekrechten. Doorgaans ligt het muziekrecht bij de zanger, schrijver en/of bij de platenmaatschappij. Zomaar investeren in muziekrechten is nog niet gangbaar, maar je ziet al wel steeds vaker dat artiesten hun muziekrechten verkopen voor fors geld. Zo verkocht Katy Perry laatst een deel van haar muziekrechten voor $225 miljoen dollar. Voor investeerders kan dit een gunstige investering zijn.

Hoe kun je daar geld mee verdienen?

Zoals ik al benoemde krijg je royalties wanneer jij muziekrechten koopt. Elke keer dat de muziek ergens wordt gedraaid of gebruikt, krijg je een percentage van die royalties. Hoe vaker het wordt gebruikt, hoe meer je verdient. Dit is overigens niet alleen wanneer het op de radio wordt gebruikt, maar bijvoorbeeld ook wanneer het op Spotify wordt beluisterd, wanneer er een CD wordt uitgebracht en wanneer er optredens zijn. Het betreft een klein percentage, maar het totale bedrag kan natuurlijk flink oplopen.

De voordelen van investeren in muziekrechten

Investeren in muziekrechten is nog niet heel bekend, maar toch kan ik al aardig wat voordelen opsommen.

  • Muziekrechten blijven tot 70 jaar (!) na de dood van een artiest geldig. Investeer je eenmalig in een jonge artiest van laten we zeggen 21 jaar die naar verwachting 91 jaar oud zal worden, dan profiteer je dus 140 jaar van royalties. Met een eenmalige investering…
  • Je hoeft er zelf he-le-maal niks voor te doen. Als je eenmaal hebt geïnvesteerd hoef je daarna niks meer te doen. De royalties worden namelijk automatisch op jouw bankrekening gestort. Makkelijk verdiend, toch?!
  • Wordt de betreffende artiest populair, dan stijgen de royalties ook aanzienlijk. Wordt de muziek waarin je hebt geïnvesteerd internationaal populair, dan kan dat dus flink wat rendement opleveren.
  • Wat investeren betreft is altijd slim om te spreiden. Beleg niet alleen in aandelen of alleen in crypto, maar zoek ook andere alternatieven. Investeren in muziekrechten zou zo’n alternatief kunnen zijn.
  • Naast royalties kun je ook geld verdienen aan muziekrechten doordat zo’n asset in waarde zal stijgen. Ik zou mijn pakket in muziekrechten (zie hieronder) dus over een tijdje met winst kunnen verkopen.

Zo kun jij ook investeren

Investeren in muziekrechten is nog niet heel erg bekend en dat komt ook doordat artiesten en producers graag de muziekrechten zelf houden. Dat is natuurlijk ook niet zo gek. 😉 Maar er zijn wel al steeds meer artiesten die niet via een platenmaatschappij (die een groot deel van de rechten houdt) hun muziek willen uitbrengen. Zo ook Quinty: een jonge zangeres die muziekrechten verkoopt aan particuliere investeerders. Zo heeft zij de benodigde investering om muziek te maken en deze op de markt te brengen, en zo kunnen anderen meedelen in haar succes. Kort samengevat werkt het zo:

  1. Je kunt online een pakket met muziekrechten kiezen tussen de €50 en €5.000 euro.
  2. Na aankoop krijg je direct een bevestiging met praktische informatie.
  3. Vanaf 2024 worden de royalties jaarlijks uitbetaald op jouw bankrekening.

Disclaimer

Dit artikel is geen financieel advies. Op deze blog deel ik mijn ervaringen met investeren, sidehustles en geld besparen, omdat ik dat leuk vind. Zelf heb ik €500 euro geïnvesteerd in Quinty, omdat ik benieuwd ben naar de resultaten. Dat is geen koopadvies. Het enige advies dat ik je zou willen meegeven, is dat je nooit geld investeert dat je niet kunt missen! Verdiep je in de verschillende opties van investeren en lees altijd de kleine lettertjes. Lees ook vooral de productvoorwaarden bij de checkout!

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.