Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
slechte geldtips die ik nooit meer wil horen

Deze geldtips worden vaak gegeven, maar zou ik het liefst nooit meer willen horen

31 december 2020
Sandra

Ga naar een willekeurige blog of website over persoonlijke financiën en dan zal je ongetwijfeld in grote lijnen dezelfde geldtips voorbij zien komen. Veel van deze geldtips zijn hartstikke nuttig en worden natuurlijk niet voor niks zo enthousiast gedeeld. Andere tips vind ik persoonlijk wat minder ‘goed’ en daarnaast zijn er ook een aantal tips die meer context nodig hebben om goed begrepen te kunnen worden.

In dit artikel zal ik een aantal van die tips met jullie delen. Onthoud echter wel dat dit mijn mening is en dat het oké is als onze meningen verschillen. Hartstikke leuk als je jouw mening met mij wilt delen, maar laten we het wel beschaafd houden. 😉 Onder dit artikel kun je jouw reactie achterlaten en het zou natuurlijk ook heel leuk zijn als jij de geldtips deelt waar jij juist zo’n hekel aan hebt.

01. Schat de energierekening hoger in

Naar mijn mening helpen dit soort geldtips je juist helemaal niet. Je denkt dan namelijk dat je een financieel verstandige keuze maakt, maar het tegendeel is waar. Er wordt dan juist geen verantwoordelijkheid genomen over de eigen financiën. Je leert niet sparen, maar legt die verantwoordelijkheid bij een ander neer. Daarnaast betaal je dan per maand onnodig teveel, terwijl je dat geld niet per direct kunt opnemen. Het geld kun je dan niet gebruiken om de financiële situatie te verbeteren en ook niet gebruiken in geval van nood. Er zijn verstandigere alternatieven. Ik zal binnenkort nog een uitgebreidere blog hierover schrijven. Edit: deze blog is inmiddels gepubliceerd.

Gerelateerd:
Zullen we stoppen met het massaal te veel voorschot betalen aan energiemaatschappijen?

02. Geldtips over contant geld voor boodschappen

Je hebt vast weleens geldtips gehoord zoals ‘Pin het boodschappenbudget contant, want dan heb je meer overzicht in wat je uitgeeft.’ Deze tip is echter slechts gedeeltelijk waar. Ik snap de achterliggende gedachte: het scheiden van de vaste uitgaven en de variabele uitgaven is heel verstandig en dat zie je ook terug in mijn eigen methode Money Game. Je weet dan namelijk precies hoeveel je nog overhebt om uit te geven aan boodschappen en leuke dingen. Het hebben van overzicht zit echter in het scheiden van die twee soorten uitgaven en niet in het contant geld hebben. Sterker nog: ik vind het verschrikkelijk om mijn budgetten met contant geld te moeten doen. Dan moet ik het continue opnieuw tellen (een bank app telt het voor mij op) én ik zou dan bij moeten houden hoeveel ik uitgeef (terwijl een bank mijn transacties automatisch bijhoudt).

Gerelateerd:
Het huishoudpotje: pinnen vs. contant geld

03. Sparen heeft geen nut, want je krijgt toch geen rente

Deze statement (welke ook in de categorie geldtips valt) klopt enigszins, maar heeft context nodig. Sparen heeft wel degelijk nut, want het biedt je een buffer in tijden van nood. Met deze statement wordt echter bedoeld dat, nadat je een buffer bij elkaar hebt gespaard, het geen nut heeft om nóg meer geld te sparen. Helaas worden dit soort geldtips niet altijd in de juiste context gegeven, waardoor het bijvoorbeeld gebruikt kan worden als (drog)reden om vooral niet te sparen.

Gerelateerd:
Waarom je juist wel spaargeld op een spaarrekening bij de bank zou moeten zetten

04. Doe meer investeringen, zodat je minder belasting betaalt

Ook dit soort geldtips hebben enige context nodig. Als ondernemer betaal je inderdaad minder inkomstenbelasting (en meestal ook minder btw) wanneer je meer investeringen doet. Je maakt dan immers minder winst. Aan het einde van het jaar zie ik regelmatig allerlei ondernemers als een kip zonder kop rondrennen en geld uitgeven. Geef alsjeblieft geen geld uit aan onnodige dingen. Laten we zeggen dat ik nog even snel iets heb gekocht voor €1.500 euro excl btw voor het einde van het jaar. Omgerekend bespaar ik dan hooguit €200 of €300 euro aan belasting uit, afhankelijk van hoe de rest van mijn financiën ervoor staan. Dan heb ik misschien wel een paar honderd euro bespaard, maar daar staat nog steeds tegenover dat ik meer dan €1.000 euro heb uitgegeven aan iets dat ik niet nodig heb. Onderaan de streep heb ik dan gewoon knetterhard geld weggegooid. Voordat je halsoverkop investeringen gaat doen: vraag even na bij de boekhouder of het wel nodig of nuttig is.

Welke geldtips wil jij liever niet meer horen?

Ik kan er nog wel een paar opnoemen en misschien maak ik daar ook nog wel een blogartikel over. Natuurlijk ben ik ook benieuwd wat jou het meeste irriteert, dus laat het gerust weten in de comments.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?