Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
goedkoop en duurzaam de winter in minder energiekosten

Ik ga goedkoop & duurzaam de winter in (met een beetje hulp van Drents Energieloket)

24 november 2020
Sandra Boon

Op het moment van schrijven is de winter net in aantocht. Mijn verwarming staat pas een paar dagen (sporadisch) aan, want de thermostaat bleef al een paar weken hangen op circa 19 graden. Een duurzame en goedkope start van de winter. 😂 De meesten van jullie zullen ongetwijfeld de verwarming al langer aan hebben en ook hier zal het niet lang meer duren voordat de verwarming de hele dag aan zal moeten. En daarom vond ik het hoog tijd worden om een plan van aanpak te maken om goedkoop & duurzaam de winter in te gaan.

Mocht je mijn eerdere blogs hebben gelezen, dat weet je misschien al dat ik in februari in mijn nieuwe appartement ben komen wonen. Dit is dus mijn eerste winter op deze plek. Ook bleek de CV-ketel kapot te zijn toen ik hier kwam wonen, maar dat werd er helaas niet bij verteld. De eerste 2 maanden heb ik daarom gigantisch hoge energiekosten gehad, terwijl ik hier nog niet eens woonde. Vandaar dat ik dit jaar extra hard mijn best wilde doen om energie te besparen: omdat de rekening al hoog genoeg is. 😅 In dit artikel deel ik ‘slechts’ mijn eigen meningen en ervaringen. Ik vind het hartstikke leuk als je er inspiratie uit kunt halen, maar het is niet per sé bedoeld als advies.

Hoe goedkoop & duurzaam ben ik nu?

Eigenlijk is het jammer dat ik direct begon met energie besparen toen ik in dit huis kwam wonen, want nu heb ik namelijk niks om het mee te vergelijken. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Hieronder kun je een tabel vinden van de energiekosten sinds ik hier woon. Mocht je het graag willen weten; ik zit bij Vattenfall.nl, omdat zij op het gebied van duurzame energie op het moment van afsluiten de beste deal hadden. Misschien ook leuk om te weten: Dyme gaat binnenkort voor mij onderhandelen om een beter tarief te krijgen.

MaandStroomGas
Maart€0€166
April€7€107
Mei€2€49
Juni€1€40
Juli€0€36
Augustus€1€35
September€1€35
Oktober€4€49

In de tabel zie je dus dat de maanden maart en april nogal duur waren. Het probleem met de CV-ketel werd pas halverwege april opgelost, vandaar. De rest ziet er (naar mijn mening) goed uit, hoewel je kunt zien dat ik in oktober onbewust de teugels een beetje heb laten vieren. Ter info: als welkomstcadeau krijg ik nog €185,00 euro vergoed. Dit wordt nog verrekend met de afrekening komende februari.

Goedkoop & duurzaam – wat ik tot zover heb gedaan

Sinds ik hier ben komen wonen let ik heel goed op mijn verbruik. Mijn insteek was vooral om onnodig verbruik te voorkomen en dus niet per sé om minder gebruik te maken van mijn middelen. Dat vereist wellicht wat context. 😉 Ik gebruik natuurlijk vrijwel de hele dag mijn computer en dat zal ongetwijfeld stroom vreten. Maar omdat ik wel degelijk gebruik maak van die computer, vind ik het niet verspilde stroom. Wat ik wél verspilling vind (en waar ik dus heel erg op heb gelet):

  • Sluipverbruik; apparaten die wel zijn aangesloten in het stopcontact, maar waar je geen gebruik van maakt. Dit vreet onnodig stroom, zonde! Alles wat ik niet dagelijks gebruik, haal ik dus uit het stopcontact. Denk aan: wasmachine, oven, sommige lampen, waterkoker en broodrooster.
  • Apparaten niet hele dagen opladen. Ik geef het toe: hier had ik echt een handje van. 😅 Mijn laptop lag vrijwel continue aan de stroom, terwijl ik voor dagelijks gebruik liever op mijn PC werk. Vaak stond de laptop ook dagenlang aan, zonder dat ik er gebruik van maakte.
  • Korter douchen. Een open deur, want we weten allemaal wel dat lang douchen eigenlijk veel te veel kost. Toch heeft het even geduurd voordat ik dit echt in de praktijk kon brengen. Douchen was namelijk echt mijn rustmomentje.

Ik denk dat bovenstaande het meeste verschil heeft gemaakt ten opzichte van hoe ik eerder leefde. Maar daarnaast zijn er ook nog wat andere ‘gewoontes’ die ik mijzelf eigen heb gemaakt; deksels op de pannen doen, zodat het water sneller kookt (tip van een vriendin, dank!), lampen uit doen in delen van de woning waar ik niet ben, veel minder tv kijken, niet onnodig veel water in de waterkoker doen, mijn eten vaker in één pan bakken/koken, etc. Ik wist niet zeker of dit allemaal wel veel verschil zou gaan maken, maar als ik nu kijk naar mijn verbruik, dan is die aanzienlijk lager dan in mijn vorige woningen.

Mijn plannen voor de winter

Ik ben content met het verbruik tot zover en ik wil deze gewoontes voortzetten tijdens de winter. Daarnaast heb ik nog een paar andere dingen bedacht om de winter goedkoop & duurzaam door te komen. Voorwaarde daarbij is wel dat ik niet te veel in hoef te leveren op mijn comfort. Geld besparen en daar ongelukkig van worden – dat is niet het doel. Wat je precies verstaat onder ‘comfort’, dat verschilt natuurlijk per persoon. De keuzes die ik heb gemaakt passen bij mij, maar dat betekent niet dat ze ook per definitie bij jou passen.

  • Dit jaar houd ik mijn verwarming op maximaal 19 graden. Ja, ik weet het: veel mensen vinden dit niet te doen. Ik ben zelf echter een ware winterkoningin en ik heb een hekel aan de zomer en de hitte. Ik vind 19 graden daarom prima bij mij passen.
  • Mijn kantoor heb ik inmiddels verplaatst naar de woonkamer. I know, een beetje extreem. Mijn kantoor grenst aan het trapgat van het appartementencomplex én het heeft geen dubbelglas én er staat de hele dag geen zon op. 😵 In de zomer is het heerlijk, maar in de winter is het niet te doen om dit te verwarmen. Plus, ik ben vrijgezel, dus niemand die er last van heeft.
  • Ook mijn slaapkamer heeft geen dubbelglas. Daarom heb ik ook besloten om alleen de woonkamer te verwarmen. Zo zit ik de hele dag warm, zonder dat ik immens hoef te stoken in de ruimtes die ik nauwelijks gebruik.
  • In de woonkamer heb ik tot ongeveer 13.00 uur zon op de ruimte staan, waardoor het sowieso al beter verwarmd wordt. Daarna doe ik de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Mijn woonkamer bestaat voor bijna de helft aan raamwerk en dat isoleert nou eenmaal wat minder goed.
Gerelateerd:
Buffer sparen? Deze 3 dingen mag je absoluut niet vergeten

Goedkoop & duurzaam met hulp van Drents Energieloket

Lucky me: terwijl ik mij aan het voorbereiden was op de winter, ontving ik vanuit de gemeente en het Drents Energieloket een waardebon. Met deze waardebon kon ik maximaal €50 euro declareren als ik energiebesparende maatregelen zou nemen. Dat is dus dubbel winst: gratis investeringen doen die ook nog geld besparen. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Aan de hand van tips van het Drents Energieloket heb ik die €50 euro gebruikt om het volgende te bestellen:

  • Energiebespaar set verwarming met onder andere radiatorfolie. Ik heb twee radiatoren in mijn woonkamer, welke beiden tegen de buitenmuur zijn geplaatst. Deze folie zal ervoor zorgen dat er veel minder warmte verloren gaat.
  • Zelfklevende tochtlat, welke ik onder de deur van de woonkamer ga plaatsen. Aangezien ik alleen deze ruimte ga verwarmen, is het fijn als deze warmte niet verloren gaat.
  • Verschillende LED-lampen. Nog niet alle lampen in mijn woning zijn vervangen door duurzamere alternatieven, dus dit komt goed uit.

De aanvraag voor de subsidie heb ik ingediend is zelfs al goedgekeurd én uitbetaald. Ik heb alleen de producten nog niet ontvangen, omdat de webshop een beetje achterloopt. 😂 Dat moet ik dus nog even afwachten. Zodra het binnen is, kun je op Instagram volgen wat ik er precies mee ga doen en waarom.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Modaal