tips groeimindset ontwikkelen

Groeimindset: een belangrijke factor voor het creëren van financieel succes

Financieel succes is iets waar veel mensen naar streven. Iedereen wil graag succesvol zijn in de dingen die hij/zij onderneemt. Succes en mindset liggen evenredig aan elkaar, want successen komen voort uit een bepaalde mindset. Successen zijn namelijk niet aangeboren, maar aangeleerd. Met andere woorden: een groeimindset moet je ontwikkelen. Welke handvatten heb je daar voor nodig en welke onderdelen komen hier bij kijken in de praktijk? Jan Modaal neemt je graag mee in het creëren van een financiële groeimindset.

Groeimindset vs. vaste mindset

Bij het creëren van een groeimindset is het belangrijk wat jij tegen jezelf zegt. Je kan het zien als een pad die jij bewandeld richting succes waarbij jij bepaalde tegenslagen tegenkomt. Hoe ga jij om met deze situaties? In hoeverre is dit gekoppeld aan zelfvertrouwen? Welke gedachten heb jij hierbij? Het gevolg van een ‘vaste mindset’ in deze situatie is dat mensen tegenslagen zien als een inbreuk op hun competities of zelfvertrouwen. Dat is niet nodig, want probeer eens het volgende:

In plaats van:Denk liever zo of probeer:
Ik ben hier niet goed inWat kan ik doen om beter te worden?
Ik kan dit nietIk ga beginnen met iets wat ik wel kan
Dit heb ik fout gedaanWat zijn mijn leermomenten in deze situatie?
Ik weet niet of ik hier wel goed in benIk ben op de goede weg en kan hier veel van leren
Dit snap ik nietHoe kan ik ervoor zorgen dat ik het wel ga begrijpen?
Mijn plan heeft niet gewerktDan pas ik mijn plan aan of maak ik een nieuw plan

Proces, leren, beter worden, erkenning en groei centraal in deze situatie. Je wordt gestimuleerd om door te zetten en alles uit jezelf te halen. Probeer de ‘negatieve’ gedachten te herkennen in faal-situaties, want dit is een belangrijke stap richting een groeimindset.

Groeimindset & financiën

Vliegt jouw maandelijkse inkomen er doorheen? Is het eerste wat je doet als je jouw loon binnen hebt, jouw favoriete shop-app openen? Vind je het beheren van geld lastig en vraag jij je aan het eind van de maand continu af waar jouw hard verdiende geld naar toe gaat? Om ‘succes op financieel gebied’ te realiseren is het belangrijk om de volgende vraag aan jezelf te stellen: “aan welke financiële knoppen moet ik draaien om een financiële-groeimindset te creëren?”  Het creëren van financiële zekerheid is een onderdeel van de ontwikkeling van een groeimindset. Overigens geeft het ook meer rust, wat het vervolgens maakt dat je kan focussen op persoonlijke groei.

01. Maak het inzichtelijk

Om een groeimindset te creëren in jouw financiële situatie is het belangrijk om jouw inkomen en uitgaven inzichtelijk te maken. Wat komt er binnen en wat gaat er uit? Maak je nog gebruik van een bepaald abonnement die je hebt afgesloten? Kan je ergens jouw uitgaven minimaliseren met betrekking tot het kopen van kleding? Tip: met de Lazy Money Manager heb jij in een handomdraai jouw financiën inzichtelijk. 💪

02. Stel een doel op

Na het inzichtelijk maken van jouw financiën, staat het opstellen van een financieel doel centraal bij het creëren van een financieel groeimindset. Het creëren van een doel zorgt voor motivatie en alertheid. Maak de doelen meetbaar door ‘een stip in de horizon te zetten’. Een voorbeeld van een financieel doel is: Voor het einde van 2022 heb ik een x-bedrag gespaard om… Nu je een streven hebt kan je ook een subdoel opstellen, bijvoorbeeld: elke laatste dag van de maand van het jaar 2022 set ik €100,- opzij. Bedenk hoeveel geld je nodig hebt om jouw spaardoelen waar te maken, maak het concreet en zichtbaar, zodat je altijd wordt herinnerd aan jouw dromen en doelen.

03. Knowledge is key

Kennis op doen over financiën is een belangrijk facet om een groeiminset te creëren. Lees bijvoorbeeld leuke boeken over financiën (Money Game, bijvoorbeeld 😇), bekijk YouTube-video’s of download gratis content die jou meer kunnen leren over financiën. Investeer dus in de ontwikkeling van een positieve mindset, want dit gaat jou helpen om jouw opgestelde financiële doelen te behalen.

04. Blijf evalueren

Blijf jouw financiële situatie met bijbehorende ontwikkelingen (en kennis) continu in de gaten houden, evalueren en stel deze ook bij. Maar let op, blijf wel realistisch 😉. Ben je op zoek naar nog meer uitdaging en wil je jouw inkomen verhogen? Misschien kan jij een manier vinden die bij jou past om wat extra bij te verdienen. Wat heb jij nodig om jezelf financieel uit te dagen en groei te waarborgen?

05. Verder kijken dan…

Bekijk eens wat jouw geld nog meer kan doen. Het is steeds makkelijker geworden om te investeren en de drempel om te starten me beleggen ligt steeds lager. Voordat je hier mee begint is het natuurlijk belangrijk om eerst de kennis op te doen die je nodig hebt en te verdiepen in het vak, want de toegankelijkheid maakt het niet minder risicovol.

Een groeimindset is niet aangeboren

Een groeimindset is dus niet aangeboren, maar aangeleerd. Jij bent degene die verschil kan maken, in het dagelijks leven, maar ook op financieel vlak. Probeer jezelf uit te dagen, maak jouw doelen inzichtelijk en ontdek wat jij nodig hebt om een groeimindset – die gepaard gaat met succes – te realiseren.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.