hoe duur is het om in een camper door europa te reizen

Hoe duur het is om in een camper te reizen & hoe ik online mijn geld verdien

Goed met geld omgaan draait niet alleen maar om besparen en beknibbelen. Voor mij betekent goed met geld omgaan óók dat ik mijn geld gebruik voor de dingen die mij écht gelukkig maken. Daarom heb ik geld gespaard voor een zelfvoorzienende camper, zodat ik mijn allergrootste droom waar kon maken: voor onbepaalde tijd op reis door Europa. Regelmatig wordt mij gevraagd: waar doe je dat van? In dit blogartikel zal ik uitleggen hoeveel het mij kost om te reizen én hoe ik online geld verdien om dat te kunnen bekostigen.

Zo reis ik goedkoop door Europa

Wanneer ik mensen vertel dat ik met de camper rondreis, denken ze al snel dat ik heel veel geld uitgeef. Het tegendeel is waar: ik reis juist heel goedkoop. Mijn camper is zelfvoorzienend (zonnepanelen, koelkast, warmwaterboiler, douche, wc, televisieschotel, etc.) en daardoor kan ik op gratis camperplaatsen (zonder voorzieningen) staan. Mijn vorige bus was niet zelfvoorzienend, waardoor ik afhankelijk was van campings. Die kosten gemiddeld €15-20 euro per nacht. Ik heb ook een klein keukentje in de nieuwe camper, dus ik kook “gewoon” zelf. Dat is dus niet duurder of goedkoper dan wanneer ik thuis kook.

Hoeveel kost het om met een camper door Europa te reizen?

Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Echt, daar heb je zelf heel veel invloed op! Ik bespaar geld door op gratis plekken te staan, gratis activiteiten te doen en door zelf te koken. Op een gemiddelde dag geef ik niks/nauwelijks geld uit. Het enige wat duurder is ten opzichte van thuis zijn, is dat ik meer brandstof verbruik. Ook dat heb je zelf in de hand, want je hoeft niet elke dag uren te rijden. Er zijn veel mensen die van de ene camperplaats naar de volgende rijden, waardoor ze soms maar 10-20 minuten op dag rijden. Vorig jaar heb ik ook 3 maanden stilgestaan op een camping. Toen heb ik dus helemaal geen brandstofkosten gehad.

Maar om je een indicatie te geven van mijn eigen uitgaven…

Op Instagram ga ik mijn maandelijkse uitgaven delen, dus als je exacte bedragen wil weten, klik dan even op de Volgen-knop. 😉 Hieronder vind je een overzicht van de verwachte uitgaven per maand die verschillen ten opzichte van elkaar. Categorieën die exact hetzelfde blijven (zoals eten & drinken, inleg pensioen en zorgverzekering) heb ik hier niet vermeld.

hoe duur is het om in een camper te reizen

Mijn huis staat op dit moment te koop. Zodra het is verkocht geef ik in totaal nog maar €1.500 uit per maand, terwijl ik door heel Europa kan touren. En ja, ik heb het wat royaler berekend, zodat ik niet altijd maar op een houtje hoef te bijten. Ik zou het zelfs kunnen redden met €1.100 per maand, maar ik wil ook nog een beetje leven. Ter vergelijking: mijn totale uitgaven thuis zijn op dit moment zo’n €2.000 per maand. In een bus door Europa reizen is goedkoper dan wonen in een appartement. Had je niet verwacht, hè? 😉

Hoe ik dat betaal? Ik verdien mijn geld online

Zodra het appartement verkocht is, heb ik dus hele lage uitgaven. En lage uitgaven betekenen dat ik minder hoef te verdienen. 😉 Ik werk inmiddels al bijna 15 jaar locatieonafhankelijk en ik ken niet anders dan dat ik online mijn centen verdien. Eerder was dat vooral middels webdesign, maar nu verdien ik op meerdere manieren mijn inkomen:

Er zijn talloze manieren om online geld te verdienen. En zolang het online kan, kan het vanuit de camper ook. En dát is dus hoe ik het mij kan veroorloven om permanent op reis te gaan: niet te veel geld uitgeven en ondertussen geld (blijven) verdienen.

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.