Zo bereken je makkelijk hoe hoog jouw buffer moet zijn
Naar mijn definitie is een buffer een flinke som met geld die je alleen aanspreekt in absolute noodgevallen. Voorbeelden daarvan zijn: moeten verhuizen nadat een relatie voorbij is, wanneer je jouw baan verliest, wanneer er onverwachts hele hoge kosten zijn voor je huis of auto, wanneer er plotseling een wereldwijde pandemie uitbreekt (je verzint het niet), wanneer je onverwachts zwanger raakt, dat soort dingen. Echte noodgevallen dus. Hieronder valt niet: nieuwe meubelen kopen, op vakantie gaan, cadeautjes kopen, etc. 😉
Een buffer is zo ontzettend belangrijk
Hopelijk hoef je een buffer nooit aan te spreken en zal het voor altijd op jouw bankrekening blijven staan. Helaas is het leven geen sprookje en is de realiteit dat ons allemaal wel eens iets vervelends overkomt. Dat valt niet te voorkomen. Maar je kunt er wél voor zorgen dat je deze tegenvallers financieel kunt opvangen. Ik vind een flinke buffer een heel serieuze zaak. Hieronder een paar feiten, die jou hopelijk overtuigen van de ernst hiervan:
- Geldnood en financiële onzekerheid zorgen ervoor dat mensen tegen hun wil bij hun partner blijven. Sinds de corona-uitbraak in 2020 is het aantal mensen dat uit financiële overwegingen (nog) niet gaat scheiden nóg hoger geworden.
- Volgens berekeningen van de Telegraaf en het Nibud heeft 31% van de huishoudens niet genoeg geld om financiële tegenvallers op te vangen. Wat nou als je opeens je baan kwijt bent? Het is niet zo dat direct de dag erna jouw uitkering wordt gestort op je bankrekening.
- Een groot deel van de werkende Nederlanders droomt ervan een eigen bedrijf te beginnen. Zonder geld op de bank, is die overstap naar een eigen bedrijf te groot en te veel risico. Dus blijven we buffelen voor de baas. Of nog erger: blijven we ons hele leven lang hangen in een baan die ons doodongelukkig maakt.
Genoeg redenen om een flinke buffer op te bouwen, vind je niet? De vraag is echter: hoeveel buffer heb je precies nodig? Er zijn verschillende manieren waarop je een streefbedrag kunt vaststellen.
Optie #1 – Nibud BufferBerekenaar
Hoewel het per persoon en per situatie verschilt hoe groot een buffer zou moeten zijn, zou een buffer altijd relatief hoog moeten zijn. Het Nibud heeft hier een handige tool voor ontwikkeld, waarbij je online kunt uitrekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn. Je vindt deze tool op bufferberekenaar.nibud.nl
Hoewel niet iedereen het volledig eens is met de uitslagen van deze tool… Veel mensen vinden het te hoog, maar ik vind het stiekem zelfs te laag. Mij werd aangeraden om €6.350 euro achter de hand te houden, maar dat vind ik te weinig. Ik woonde toen in een koophuis, ben zelfstandig ondernemer en ben alleenstaand (dus niemand om op terug te kunnen vallen). Daarom zou ik aanraden om niet alleen de BufferBerekenaar te gebruiken, maar om ook zelf op papier te zetten wat belangrijk voor je is en hoeveel je daarvoor apart zou moeten zetten.
Optie #2 – Houd 3 tot 6 maanden uitgaven aan
Een andere manier om vast te stellen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn, is door 3 tot 6 maanden aan uitgaven aan te houden. Hiervoor dien je dus eerst in kaart te brengen hoe hoog jouw uitgaven zijn. Dit kun je doen aan de hand van de Lazy Money Manager.
- Houd minimaal 3 maanden aan wanneer je relatief weinig risico loopt. Dit geldt bijvoorbeeld voor: tweeverdieners, mensen die in loondienst werken en mensen die hun woning huren.
- Houd minimaal 6 maanden aan wanneer je relatief veel risico loopt. Dit geldt bijvoorbeeld voor: alleenstaanden, zelfstandige ondernemers en huiseigenaren.
Zit je daar ergens tussenin? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om 4 of 5 maanden aan te houden.
Optie #3 – Jan Modaal’s Buffer Berekenaar
Ik heb zelf ook een Buffer Berekenaar gemaakt. Deze is vergelijkbaar met de berekenaar van het Nibud, op een paar verschillen na. Zo houd ik bijvoorbeeld ook rekening met jouw gemoedstoestand (is het belangrijk voor je om je veilig te voelen of denk je dat alles altijd wel weer goedkomt?). Dat vind ik zelf namelijk erg belangrijk bij het vaststellen van het juiste bedrag. Deze berekenaar vind je in het boek Money Game, waarin je onder andere leert:
- Hoe je zo snel mogelijk een buffer bij elkaar spaart.
- Hoe je ervoor zorgt dat je van jouw buffer afblijft.
- En natuurlijk hoe je zoveel mogelijk automatiseert.
Ps. Nu nog leren hoe je van jouw buffer afblijft?
In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.
Alle categorieën
Nieuwste blogs
4 Verrassende manieren om energie en geld te besparen
Sidehustle starten? Pas op voor deze scams!
Online geld verdienen met schrijven? Zo doe je dat!
Download gratis de Sidehustle Bijbel
In dit e-book verklap ik welke sidehustle het meest geschikt is voor starters én met welke sidehustles ik meer dan €3.000 euro per maand verdien! 😱😱😱
Gelukt!
De Sidehustle Bijbel zal binnen een paar minuten in jouw mailbox zitten. Niks ontvangen? Check de spambox!