geldzaken financiele luxepositie tips buffer opbouwen

Dit is hoe ik een financiële luxepositie voor mijzelf heb gecreëerd 💰 Jij kunt het ook

Ik ben niet rijk. Ik verdien ‘slechts’ een modaal inkomen, ik heb geen grote erfenis gehad en ik heb ook (nog) geen volledig passief inkomen. Toch zit ik financieel gezien in een luxepositie die ik zelf heb gecreëerd. Ik maak mij nooit druk om geld, omdat ik een gezonde buffer heb opgebouwd en een stabiele financiële basis heb. Zal ik je een geheim verklappen? Het is helemaal niet moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Ik weet 100% zeker dat jij dit ook kunt.

Je hebt geen hoog inkomen nodig voor een luxepositie

Had je mij dit een paar jaar geleden verteld, dan had ik je echt niet geloofd. Ik was er heilig van overtuigd dat ik MEER geld moest verdienen om mijn financiële positie te kunnen verbeteren. Het maakte echter niet uit hoeveel ik verdiende (ik ging van €1500 euro per maand naar minimaal €3500 euro per maand), want mijn financiële positie verbeterde niet. Ik gaf het geld namelijk net zo hard weer uit. Het gaat er uiteindelijk niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt. Meer overhouden is OOK mogelijk met een modaal inkomen.

Wat betekent een ‘financiële luxepositie’ voor jou?

Jij hebt misschien een ander beeld bij deze term dan ik zelf heb. Voor mij houdt het zeker niet in dat ik een bodemloze bankrekening heb (al zou ik daar geen nee op zeggen!). Wat het voor mij WEL inhoudt:

  • Dat ik mij zelden druk hoef te maken om geld.
  • En dat ik geld kan besteden aan de dingen die er ECHT te doen.
  • Dat ik onverwachte uitgaven zonder kopzorgen kan opvangen.
  • Dat ik kan sparen om mijn (kleine én grote) dromen waar te maken.
  • Dat dat ik niet het gevoel heb dat ik continue achter de feiten aanloop qua pensioen en toekomst.
  • En dat ik regelmatig ervoor kan kiezen om een dagje (of langer) niet te werken.

Klinkt jou dat als muziek in de oren? Maar ook als een ver-van-mijn-bed-show? Maak je geen zorgen, want het creëren van een financiële luxepositie is helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog: het is best wel simpel. Je moet alleen weten wat er voor nodig is en vervolgens je financiën op de automatische piloot zetten (met Money Game bijvoorbeeld).

Dit heb je nodig om een financiële luxepositie te creëren

Je hebt geen enorm inkomen nodig om een financiële luxepositie te creëren, hoewel dit het proces natuurlijk wel kan versnellen. 😉 Zelf red ik het met een modaal inkomen. Ik ben geen superheld, dus als ik het kan, kan jij het ook. Hieronder vind je de 3 belangrijkste pijlers voor het creëren van een financiële luxepositie:

01. Een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Ja, super saai, maar WEL heel belangrijk. Zonder inzicht in je inkomsten en uitgaven zal je nooit weten hoe je er nou ECHT voorstaat. Een goed beeld hebben van jouw financiën hoeft niet voor paniek te zorgen, maar kan juist ook zorgen voor rust en ruimte. Ik weet zelf op elk moment hoe hoog mijn uitgaven zijn, hoe hoog mijn inkomsten (moeten) zijn en hoeveel speling ik heb in mijn variabele uitgaven. Betekent dit dat ik al mijn uitgaven moet gaan bijhouden in Excel? Welnee! Er zijn makkelijkere manieren om je financiën te regelen. Zelf gebruik ik de Lazy Money Manager: een handig bestand waarmee je inzicht hebt in je maandelijkse financiën. Bij Money Game ontvang je hier ook een ideaal bestand voor.

02. Een gezonde buffer voor noodgevallen

Geen luxepositie zonder financiële buffer! Juist deze buffer zal ervoor zorgen dat je je niet druk hoeft te maken over onverwachte onkosten. Als je geen/minder geldzorgen wilt, dan zou je dus vooral aan die buffer gaan werken. Hoe groot zo’n buffer moet zijn? Dat hangt af van jouw situatie. In Money Game benoem ik verschillende manieren om de hoogte van zo’n buffer te berekenen.

03. Een voorsprong op je toekomstige financiën

Of in ieder geval geen achterstand. Een voorsprong zal ervoor zorgen dat je het gevoel hebt alles op de rit te hebben, waardoor je je geen/weinig zorgen hoeft te maken over jouw financiën in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je een plan hebt gemaakt voor je pensioen, maar ook dat je een spaarpot hebt voor gezinsuitbreiding, het starten van een bedrijf, dat je verzekerd bent, dat soort dingen.

Creëer je eigen luxepositie met Money Game

In mijn boek Money Game leg ik je precies uit hoe je een financiële luxepositie voor jezelf kunt opbouwen. Ik vertel je welke stappen je eerst moet nemen en welke stappen pas veel later. In het boek deel ik vooral concrete tips en geen eindeloos gezever… Wat we onder andere gaan bespreken is:

  • Hoe je zo simpel mogelijk je financiën overzichtelijk kunt maken.
  • Wat je kunt doen om meer geld te verdienen.
  • En natuurlijk ook hoe je makkelijk kunt besparen, zónder overal op in te moeten leveren.
  • En hoe je jouw maandelijks financiën kunt automatiseren én hoe je op de automatische piloot veel meer geld kunt sparen. Dan is het alleen nog een kwestie van wachten tot jouw spaarpot vol genoeg is om jouw dromen waar te maken!

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.