zoveel kost het hebben van een camper

Hoeveel kost het om een camper te hebben? Annemarie geeft een kijkje in de kosten

Heb jij altijd al een camper willen aanschaffen? In dit blogartikel neemt Annemarie van Oldskool Vanlife je mee in wat erbij komt kijken wanneer je een camper wilt aanschaffen. Aan welke kosten moet je denken? Waar moet je opletten? En wat als je de camper wilt gaan verhuren? Allerlei vragen die ze zal beantwoorden in dit blogartikel.

Ik ben Annemarie en in 2022 ben ik samen met mijn man een camperverhuurbedrijf gestart: Oldskool Vanlife. Onze liefde voor campers is ontstaan toen wij in 2021 onze eerste Volkswagen T3 kochten. Toen nog enkel voor privégebruik om met onze dochter toffe roadtrips te kunnen beleven. Het hebben van een camper (VW T3) vonden wij zo ontzettend leuk, dat wij besloten hebben om van onze passie ons werk te maken. Inmiddels kan iedereen die graag op pad gaat met een campertje bij ons een VW T3 camper boeken om fantastische avonturen mee te beleven.

01. Hoeveel kost de aankoop?

Je wilt een campertje kopen. Leuk! Je ziet al voor je hoe je met de camper op pad gaat en de vrijheid die je zal gaan ervaren. Maar als eerst moet de camper aangeschaft gaan worden. De campermarkt is een grote, met velen soorten campers in allerlei soorten en maten. En de prijsklassen lopen ook behoorlijk uiteen. Wij hebben in 2021 een Volkswagen T3 uit 1991 voor eigen gebruik gekocht. Deze camper hebben wij, na wat afgedongen te hebben, voor €13.000 euro aangekocht. In 2022 hebben wij een tweede camper, ook een Volkswagen T3 uit 1981 erbij gekocht om ons camperverhuurbedrijf uit te breiden. Deze camper hebben we gekocht voor net over de €12.000 euro.

Sinds 2022 is er een behoorlijke run op de aankoop van campers. O.a. door corona, de hoge inflatie maar ook de problemen op de luchthavens heeft gezorgd voor een flinke run. Dit maakt dat campers schaars zijn en daardoor ook in aankoop prijs zijn gestegen. Zoals ik net al benoemde zit er veel verschil in prijsklasse. Je kan op Marktplaats al wel campers vinden voor een prijs van circa €1500 euro. Of de camper lang rijdt is dan wel de vraag. Vaak is een camper voor deze prijs een echte opknapper. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, als je een beetje handig bent en wat verstand hebt van motoren.

Wil je een camper in een betere en nettere staat, dan moet je toch wel snel denken aan een prijs van over de €10.000 euro. Nogmaals, het ligt echt aan het type camper die je wilt kopen.

02. Wegenbelasting voor een camper

De hoogte van het bedrag wat je jaarlijks betaalt aan motorrijtuigenbelasting is ook afhankelijk van de provincie waar je in woont en van het leeggewicht van het voertuig. Of je motorrijtuigenbelasting moet betalen is weer afhankelijk van hoe oud je campertje is. Voor een voertuig ouder als 40 jaar betaal je géén motorrijtuigenbelasting. Wij hebben nu een campertje uit 1981, een echte oldtimer en een campertje uit ‘91. Wij betalen enkel motorrijtuigenbelasting voor de camper uit ‘91.

Voor een camper betaal je overigens minder motorrijtuigenbelasting dan voor een personenauto. Een camper valt onder een speciaal tarief wanneer deze voldoet aan de criteria. Je betaalt in een tijdvak van drie maanden een kwart van de belasting die je voor een personenauto zou betalen.

Fijnstof toeslag

Voor de camper uit ’91 betalen wij €60 euro per jaar aan fijnstoftoeslag. Deze toeslag is sinds 1 januari 2020 van toepassing op dieselvoertuigen. De overheid wil met deze toeslag het gebruik van dieselvoertuigen ontmoedigen. Op de site van de belastingdienst kan je berekenen hoeveel je aan motorrijtuigenbelasting en fijntoeslag jaarlijks moet betalen. De camper uit ’81 rijdt op benzine en daarvoor geldt deze toeslag dus niet.

Schorsen

In de wintermaanden, wanneer jij de camper minder zal gebruiken en waarschijnlijk onderdak geeft bij een stalling, kan je de camper schorsen. Wanneer jij je camper geschorst hebt, betaal je in die maanden geen motorrijtuigenbelasting. Je mag dan enkel de weg op met je camper om deze APK te laten keuren. Het is overigens niet verstandig om in die maanden ook je verzekering stop te laten zetten, want als er toch iets gebeurt in de stalling met de camper, dan ben je niet verzekerd.

03. Hoeveel kost een camper verzekering?

Natuurlijk heb je voor elk voertuig een verzekering nodig. Er zijn vele verzekeringen te vinden en net zoals bij een verzekering voor een auto is de hoogte van de verzekering afhankelijk van jouw wensen en aantal schade vrije jaren. Via independer.nl kan je verzekeringen met elkaar vergelijken. Wil jij de camper ook verhuren? Bij het verhuren van je campertje komen voor de verzekeraar meer risico’s om de hoek kijken. Dat maakt dat het te betalen bedrag hoger uitkomt. Er zijn opties om per dag een verhuurverzekering af te nemen. Dit kan enkel particulier en niet voor zakelijke verhuur. Via goboony.nl kan jij je camper particulier verhuren. Je kunt er dan voor kiezen om de dagverzekering via Goboony te laten lopen. Wanneer de camper niet verhuurt is betaal jij dus niets.

04. Stalling van een camper

Heb jij zelf geen overkapping, garage of iets dergelijks waar jij je campertje veilig, warm en droog neer kan zetten in de wintermaanden? Dan is het verstandig om een stalling te huren. Er zijn vele camper-caravan stallingen te vinden in ons land, maar houd er rekening mee dat deze stallingen op het moment druk bezet zijn wegens de grote vraag naar campers en caravans. Het bedrag dat je jaarlijks kwijt zal zijn aan een stalling is sterk afhankelijk van wat de stalling je te bieden heeft. Zo kan je ervoor kiezen om een stalling te huren die o.a. verwarmd is in de winter, een stroomvoorziening heeft om bv je accu op te laden en hoe groot de plek is die je huurt.

Wij huren momenteel voor onze campers een stalling met een kleine plek. Onze campers zijn immers niet zo groot. Deze stalling heeft geen stroomvoorziening en is niet verwarmd, maar wel overdekt en droog. Wij betalen jaarlijks €450 euro per voertuig. Voor een stalling met een verwarmde, grote plek en met stroom betaal je al snel een jaarlijks bedrag tussen de €800 en €900 euro. Je kan de kosten van stallingen met elkaar vergelijken.

05. Onderhoud van een camper

Een kostenpost waar je jaarlijks rekening mee moet houden is het onderhoud van de camper. Natuurlijk is het afhankelijk van de staat van de camper wat het jaarlijkse onderhoud zal zijn en of je de camper in de wintermaanden kan stallen op een droge plek. Zeker voor de wat oudere campers is het belangrijk dat zij in de winter droog staan. Staat hij dat niet, dan is de kans op roestvorming erg groot waardoor je uiteindelijk meer kosten zal hebben. De ‘gewone’ jaarlijkse onderhoudskosten, dus de grote reparaties daargelaten, worden geschat op een bedrag tussen de €400 – €800 euro per jaar. Natuurlijk scheelt het wanneer je zelf handig bent met het klussen met voertuigen. Dan zullen de kosten aanzienlijk lager liggen.

06. Verhuren van je camper

Wil jij de jaarlijkse kosten dekken? Dan kan dit door je camper te verhuren. Zoals ik al eerder vermelde, kan je als particulier op verschillende manieren een verhuurverzekering afsluiten. Van de Belastingdienst mag jij als particulier jaarlijks je camper verhuren. Je betaalt dan pas belasting wanneer het bedrag wat jij verdient op de verhuur, groter is dan jouw jaarlijkse kosten voor het hebben van een camper. Blijf je daar dus onder, dan kan jij je camper verhuren en dus de jaarlijkse kosten dekken. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Wat je verdient met het verhuren is afhankelijk van het type en in welk seizoen je het verhuurt. Een nadeel kan zijn dat jij niet meer spontaan weg kan gaan als de camper verhuurd is. Ook wordt het gebruikt door andere mensen en moet je maar afwachten hoe jij je campertje weer terugkrijgt.


Overzicht van de kosten

Het is lastig om een goed beeld te geven van wat een campertje kost, omdat de kosten onderling nogal verschillen. Dit hangt af van allerlei variabelen: welke type, welke brandstof, in welke gemeente je woont, welke verzekering je hebt, etc. Om je toch een zo goed mogelijk beeld te geven, hebben Annemarie en Sandra allebei een overzicht gemaakt van de kosten die zij zelf hebben.

Annemarie Sandra
Verzekering €35 p.m. €39 p.m.
Motorrijtuigenbelasting €58 p.m. €82 p.m.
Stallingskosten €450 per jaar Geen
Onderhoud €650 per jaar €585 per jaar
Gemiddeld per maand €185 p.m. €170 p.m.

Zoals je kan zien ben je als particulier bij de aankoop aardig wat kwijt aan jaarlijkse kosten. Hier heb ik nog niet de kosten van brandstof en het kamperen an sich in meegenomen. Je moet bij jezelf nagaan of jij deze kosten op vindt wegen ten opzichte van het plezier wat je ervan zal hebben. Weet je nog niet zeker of de aanschaf van een campertje helemaal bij jou gaat passen? Huur er dan eerst een om te ervaren of jij kamperen leuk genoeg zal vinden om er werkelijk een aan te schaffen. Je kan al gemakkelijk en goedkoop een camper huren op onze website: Oldskool Vanlife.

Lees ook: Hoe duur het is om in een camper te reizen & hoe ik online mijn geld verdien

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47