wat kost een schooljaar op de basisschool

Hoeveel kost een schooljaar op de basisschool? Gastblogger Tiffany deelt haar kosten

Dat kinderen veel geld kosten, dat weten we allemaal wel. 😅 Maar het blijft een abstract iets, want wat is veel geld? De komende tijd zal ik jullie meenemen in de kosten van kinderen. Deze keer vertel ik over wat een schooljaar op de basisschool kost. Want nee, dat is niet gratis.

Vrijwillige bijdrage per schooljaar

Zodra het schooljaar begint, krijg je een verzoek om de vrijwillige bijdrage te betalen. Of het echt vrijwillig is, dat zullen we even aan de zijlijn laten. Want als jij het kunt betalen, wordt er eigenlijk van je verwacht dat je dit betaalt. De twee maanden van de zomervakantie worden uiteraard niet meegerekend. Voor mijn zoon -hij zit nu in groep 3- betaal ik €30,- voor een schooljaar. Dit komt dus neer op €3,- per maand. Van dit geld worden er voor de leerlingen allerlei activiteiten georganiseerd die niet uit de gewone onderwijsvergoeding betaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan Sinterklaascadeautjes, schoolontbijt, kerstviering enzovoort. Deze activiteiten kunnen dankzij deze bijdrage georganiseerd worden. Ik vind het dus ook helemaal niet erg om dit bedrag te betalen, omdat mijn zoon hier plezier van heeft. Volgend jaar gaat mijn dochter ook naar school, dan ga ik dus €60,- betalen.

Schoolfoto’s

Aan het begin van elk schooljaar worden er schoolfoto’s gemaakt. Bij ons komt er ieder jaar een andere fotograaf. De één is duurder dan de ander, maar je kunt zelf natuurlijk beslissen hoeveel foto’s je afneemt. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld maar enkele foto’s afgenomen, terwijl ik vorig jaar het hele pakket heb gekocht. Maar de kosten waren dusdanig hoog, dat ik dit jaar niet het hele pakket heb afgenomen. Naast de foto’s van mijn zoon alleen, werden er ook broer & zus foto’s gemaakt. Ik kon dus 2 pakketten afnemen.

Volgend jaar als mijn dochter naar school gaat, worden het 3 pakketten. Dit kan aardig oplopen, maar zoals ik eerder al aangaf kun je zelf beslissen hoeveel foto’s je wilt. Ik was bijvoorbeeld dit jaar voor een aantal foto’s €34,80 kwijt, vorig jaar kocht ik het hele fotopakket van mijn zoon plus een aantal losse broer & zus foto’s voor €37,45 en in 2019 alleen zijn eigen fotopakket voor €15,48 euro.

Extra activiteiten

Soms worden er ook andere activiteiten georganiseerd, welke niet onder de vrijwillige bijdrage vallen. Zo had mijn zoon een aantal weken geleden een ochtend vol activiteiten samen met een aantal andere groepen. Deze ochtend werd afgesloten met een patatje. Voor deze activiteit werd een bijdrage van €5,- per kind gevraagd. Ik heb deze ochtend ook meegeholpen, dus ik heb geld én tijd geïnvesteerd, maar het was leuk om de andere kinderen en ouders te ontmoeten.

Schoolspullen voor het schooljaar

Natuurlijk heeft je kind ook een aantal schoolspullen nodig. In groep 1 en 2 gaat het voornamelijk om een schooltas, beker, broodtrommel en gymkleding, -tas en -schoenen. Bij de Scapino koop je gymspullen voor weinig geld. Zo had ik laatst voor €10 goede gymschoenen. Nu mijn zoon in groep 3 zit, kwamen er een aantal dingen bij. Hij had een etui nodig, maar ook een koptelefoon. Je hebt hele leuke kinderkoptelefoons bij de Action voor €6. De wereld wordt steeds meer digitaal, dus ook op school werken ze met computers en tablets. Hierop doen ze oefeningen en worden ze handig met computers.

Traktatie

Als kinderen jarig zijn, willen ze heel graag trakteren op school. Het is leuk om bijvoorbeeld op Pinterest ideeën op te doen met je kind en dan samen een traktatie maken. Maar ook dit kost natuurlijk geld en kun je zo gek maken als je zelf wil.

Schoolreisjes en kamp

Ik heb er tot nu toe nog geen ervaring mee, maar uiteindelijk krijgen de kinderen schoolreisjes en ik groep 7 en 8 gaan ze op kamp. Ook dan vraagt de school om een eigen bijdrage. Hoeveel dat is, ligt aan de kosten van de activiteit. Voor een kamp moeten ouders tussen de €40 en €80 bijbetalen, voor een schoolreisje rond de €20 euro.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.