Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
boeken over persoonlijke financien en geld voor jan modaal

Boekreview: How to win friends and influence people van Dale Carnegie

26 oktober 2020
Sandra Boon

Het is alweer even geleden dat ik een boekreview heb geplaatst op deze website. Dat komt echter niet doordat ik de afgelopen tijd weinig heb gelezen (integendeel), maar omdat ik verschillende boeken heb gelezen die niet per sé relevant of interessant zijn voor mijn doelgroep. Ik heb namelijk vooral veel boeken gelezen over communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het meest recente boek dat ik heb gelezen is wél relevant (en een aanrader) namelijk: How to win friends and influence people van Dale Carnegie.

Eerlijk gezegd zou ik dit boek niet zo snel zelf hebben uitgekozen. Ik zag het meerdere keren voorbijkomen op Instagram (volg je mij al?) bij mensen die ook bloggen over persoonlijke financiën en dat maakte mij natuurlijk wel nieuwsgierig. Waarom werd dit boek zo vaak aangeraden? En welke pareltjes zijn er dan te vinden in dit boek? Ik besloot het boek toch maar aan te schaffen, ondanks dat de kaft en titel mij niet per sé aanspraken. Ter info: de getoonde kaft is één van de vele versies die worden gebruikt. De originele kaft is naar mijn mening een stuk minder aantrekkelijk. 😇

Beschrijving van het boek

Het boek is geschreven door Dale Carnegie en werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 (dat is dus 84 jaar geleden). Sindsdien heeft het boek regelmatig een update gekregen en zijn er wereldwijd in totaal maar liefst 30 miljoen exemplaren verkocht. Er werd regelmatig een nieuwe versie uitgebracht, niet omdat de inhoud niet meer relevant is, maar om de vele voorbeelden die in het boek worden genoemd meer te laten passen bij hoe we nu leven. Maar om heel eerlijk te zijn vond ik de voorbeelden niet meer van deze tijd. Zo werden er in het boek herhaaldelijk mensen genoemd die tientallen jaren geleden actief waren in de Amerikaanse politiek (en waar ik dus nog nooit van heb gehoord). Ook auteurs en andere bekende mensen waar ik nog nooit van heb gehoord.

Het boek ‘How to win friends and influence people’ is een verzameling van alle communicatie-lessen die schrijver Dale Carnegie heeft verzameld. In zijn zoektocht naar een boek dat hij zijn HR-studenten kon geven, kwam hij erachter dat dit boek nog helemaal niet bestond. Hij nam het heft in eigen handen en besloot om dan zelf maar een boek te schrijven over dit onderwerp. Zoals de titel het eigenlijk al duidelijk omschrijft: in dit boek leer je hoe je vrienden kunt maken en hoe je mensen kunt beïnvloeden. Vooral erg handig op de werkvloer en handig voor leidinggevenden.

Gerelateerd:
Sparen moeilijk? Mijn 10 beste tips waarmee je financiën veel makkelijker maakt

Wat vind ik van How to win friends and influence people?

Ik heb een reden dat ik dit boek graag wilde lezen. Ik ben namelijk momenteel mijn eigen methode aan het ontwikkelen voor het regelen van je persoonlijke financiën. Deze methode ben ik aan het uitwerken in een (fysiek) boek en daarbij hoort natuurlijk ook het aanzetten tot actie. Ik hoopte dus eigenlijk vooral veel te kunnen leren over hoe ik mensen kan beïnvloeden en motiveren om (de juiste) stappen te zetten. Mijn mening over dit boek kan ik eigenlijk samenvatten in twee punten;

  • De inhoud is ontzettend interessant en zet je echt aan het denken.
  • De stortvloed aan voorbeelden zorgen ervoor dat ik regelmatig door de hoofdstukken moet worstelen.

De boodschap die Dale Carnegie probeert over te brengen is duidelijk. En is naar mijn mening goud waard. Het is echter wel zo dat elke boodschap bestaat uit één a twee alinea’s met informatie, opgevolgd door pagina’s vol met vele voorbeelden. Het voelt af en toe (lees: regelmatig) alsof je het hele hoofdstuk op één pagina kunt samenvatten. Maar ja, daar vul je geen boek mee… 😅

Wat kun je leren van How to win friends and influence people?

De titel van het boek spreekt natuurlijk al voor zich. In dit boek leer je hoe je vrienden kunt maken (winnen) en hoe je mensen kunt beïnvloeden. Het boek geeft een hele goede basis over communicatie, hoe je het beste met mensen kunt omgaan en hoe je ervoor zorgt dat je een betere leider zal worden. Je kunt de tips uit ‘How to win friends and influence people’ toepassen in zowel je privéleven als je zakelijke leven. Ik kan dit boek absoluut aanraden aan alle mensen die leukere vrienden willen zijn, die betere leiders willen worden en die willen leren hoe je op de juiste manier mensen kunt beïnvloeden.

Bestel het boek

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal