huis kopen huizenmarkt tips 2022

Een huis kopen anno 2022 🏠 Hoe kom je ertussen op de huidige woningmarkt?

Het kan je niet ontgaan zijn dat de woningmarkt compleet ontploft is. Er zijn ontzettend veel mensen op zoek naar een huis, maar het aanbod is veel te klein. Bovendien staat de hypotheekrente ook nog eens historisch laag. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen explosief gestegen zijn de afgelopen jaren. Dit kan als verkoper leuk zijn, maar als koper, en zeker als starter, is dit een regelrechte ramp. In dit artikel vertel ik je meer over hoe de huizenmarkt nu in elkaar steekt, hoe het eraan toe gaat en geef ik je tips om meer kans te maken om toch die droomwoning te vinden.

De prijzen verschillen per regio

In het hele land is de huizenmarkt ontzettend oververhit. De prijzen zijn dan ook overal aanzienlijk gestegen. Wel is het zo dat je op bepaalde plekken in Nederland een stuk meer huis (en grond) kunt kopen voor dezelfde prijs als op andere plekken. Dit komt omdat de grote steden en de randstad nou eenmaal veel populairder zijn dan kleinere dorpen, het uiterste noorden, Zeeland en Limburg. Ben je dus niet plaatsgebonden, dan kan het zeker gunstig zijn om eens in een andere regio rond te gaan kijken. Overbieden gebeurt overal en de vraag is overal groot, maar je kunt dan misschien toch je woonwensen waarmaken binnen je budget.

Degene met de hoogste prijs is niet altijd de beste koper

Je denkt misschien dat elke woning verkocht wordt aan de bieder met de hoogste prijs. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is altijd de combinatie van alle voorwaarden die de doorslag geeft. Je kunt bijvoorbeeld verschillende voorbehouden laten opnemen, zoals het voorbehoud voor het verkrijgen van financiering, voor de verkoop van je eigen woning of het voorbehoud dat de koop niet doorgaat als uit een bouwkundig rapport blijkt dat er voor een bepaald bedrag achterstallig onderhoud is aan de woning. Over het algemeen geldt: hoe minder voorbehouden, hoe gunstiger het voorstel. Neem echter nooit onnodige risico’s en overleg altijd met je hypotheekadviseur voordat je een bieding uitbrengt. Het achterwege laten van bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering neemt bepaalde risico’s met zich mee. Mocht je de hypotheek niet rond krijgen, dan komt het er kort gezegd op neer dat je aan de verkoper een boete van 10% van de koopsom zult moeten betalen.

Probeer op te vallen

Om extra kans te maken kan het handig zijn om op te vallen bij de verkoper. Dit zal echt niet voor alle gevallen gelden, maar bij sommige verkopers kan het in je voordeel werken als je de gunfactor hebt. Maar hoe krijg je die gunfactor? Het gebeurt steeds vaker dat kopers een persoonlijke brief, eventueel met foto, meesturen met hun bieding. Hierin stellen ze zichzelf voor en laten ze de verkoper weten hoe gecharmeerd ze zijn van de woning. Bij gelijke biedingen kan zo’n brief net de doorslag geven. Ook het bieden van een gekke prijs kan helpen. Biedt geen rond bedrag, maar maak er iets geks van. Wel naar boven toe uiteraard. Dit kan de doorslag geven als een ander exact hetzelfde bod heeft gedaan. Om het wat opvallender te maken kun je het bod laten eindigen op de postcode en huisnummer van de woning, op je trouwdag, de verjaardag van je kinderen, noem het maar op.

Heeft het zin een aankoopmakelaar in de arm te nemen?

Het heeft zeker voordelen als je je bij laat staan door een aankoopmakelaar. Je komt serieus over en de aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale woningmarkt. Hij of zij weet welke kopers er in de markt zijn en wat er gemiddeld voor een bepaald soort huis betaald wordt. Dit kan je daarom zeker een voorsprong geven. Het geeft je echter niet de garantie dat je een bepaalde woning zult krijgen. Het is momenteel letterlijk “wat de gek ervoor geeft” en ook jouw aankoopmakelaar weet immers niet met wat voor voorstellen andere kopers zullen komen.

Nu huis kopen of beter wachten?

Niemand heeft een glazen bol… Dus niemand kan enige garantie geven over hoe de woningmarkt er over 5, 10 of 20 jaar bij staat. Feit is dat woningprijzen over de langere termijn altijd nog gestegen zijn, met uiteraard hier een daar een dip(je). Dat we nu op een top zitten is vrij duidelijk, maar hoelang de prijsstijgingen nog door zullen zetten weet niemand. De hypotheekrente is wat aan het stijgen momenteel, wat over het algemeen de huizenprijzen wat af zal remmen. Maar daar staat tegenover dat de vraag nog altijd vele malen groter is dan het aanbod, en dit drijft de prijzen juist weer op. Dus ben je toe aan een eerste woning of wil je graag doorstromen? Ga er dan gewoon voor, met wat geduld gaat het ook jou uiteindelijk lukken.

Meer lezen over vastgoed & huizen kopen?

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.