Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
hulp bij schulden deze partijen stichtingen helpen je

Hulp nodig bij je schulden? Deze partijen helpen je gratis op weg

29 augustus 2020
Sandra Boon

De blogs op deze website schrijf ik specifiek voor Jan Modaal; mensen met een modaal inkomen. Zoals je misschien al is opgevallen schrijf ik nauwelijks over schulden. Dat komt niet doordat Jan Modaal geen schulden heeft (integendeel), maar doordat ik mijzelf geen expert vind op dat gebied. Ik heb wel te maken gehad met schulden in mijn omgeving, maar ik heb zelf nooit in die schoenen gestaan.

Ik kan dus wel leuke tips gaan bedenken, maar ik vind het niet gepast om dat te doen. Ik kan immers alleen maar inbeelden hoe het is om schulden te hebben. Dat neemt niet weg dat Jan Modaal ook hulp kan gebruiken bij het oplossen en wegwerken van schulden. Ik kan je echter alleen doorsturen naar andere partijen en stichtingen die wél wat kunnen betekenen. En daarom wil ik graag in dit artikel een aantal mogelijke partijen en stichtingen benoemen. De partijen staat in volgorde, met de meest laagdrempelige opties bovenaan.

Zelf je schulden regelen via het Nibud

Zelf je schulden regelen is een initiatief van het Nibud. Via deze website kun je 6 stappen ondernemen om schuldenvrij te worden. Dit initiatief is vooral bedoeld voor mensen met beginnende schulden. Ook kun je op deze website o.a. voorbeeldbrieven vinden en kun je leren hoe je een aflosplan kunt opstellen. Maar let op: heb je hoge schulden, dan is het wellicht beter om professionele hulp in te schakelen. Je kunt (en hoeft) niet altijd alles alleen te doen 🙂

Bekijk de website

Digitale vrijwilliger via de app van fiKks

Een relatief nieuw initiatief, dat perfect aansluit bij de moderne tijd 😉 Via de app van fiKks kom je gratis in contact met digitale vrijwilligers. Ook kun je via de app je openstaande schulden en je aflossingen bijhouden. Een simpele en overzichtelijke app, waarvan ik zelf overtuigd ben dat dit mensen heel goed kan helpen.

Bekijk de website

Preventieve & vroegtijdige hulp bij Geldfit

Geldfit Nederland biedt preventieve en vroegtijdige hulp en is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute. Bij Geldfit kun je op een laagdrempelige manier hulp inschakelen bij je financiële problemen. Dit kan onder andere via chat, telefoon en via e-mail. Het is daarnaast ook mogelijk om gekoppeld te worden aan een vrijwilliger bij jou in de buurt. Vind je het ongemakkelijk om hulp te vragen? De laagdrempelige manier bij Geldfit maakt dit een stuk makkelijker voor je. 🙌

Bekijk de website

Preventie & nazorg schulden bij SchuldHulpMaatje

Deze stichting richt zich specifiek op preventie van schuldproblemen en op de nazorg. Zit je niet diep in de schulden, maar heb je wel snel wat hulp nodig om niet dieper in de schulden te komen? Of zit je met vragen over persoonlijke financiën? Dan kun je o.a. terecht bij het inloopspreekuur van SchuldHulpMaatje. Heb je schulden gehad en wil je voorkomen dat dit nog een keer gebeurd? Ook dan kan SchuldHulpMaatje je helpen met o.a. begeleiding. Kleine kanttekening: dit is een religieuze stichting en ze zijn niet in elke gemeente actief.

Bekijk de website

Grotere geldzorgen? Vraag hulp bij je gemeente

Bovenstaande stichtingen en partijen bieden geweldige opties voor mensen met beginnende schulden. Heb je grotere geldzorgen, zoals;

  • Beslag op je loon, inkomsten en/of bankrekeningen.
  • Deurwaarders die beslag willen leggen.
  • Brieven van schuldeisers en incassobureaus.

Dan is het beter om hulp in te schakelen bij de gemeente. Ja, die drempel is helaas veel hoger dan bijvoorbeeld de chat van Geldfit of de app van fiKks. Maar zij kunnen wel veel meer voor jou betekenen. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld koppelen aan de Nederlandse Kredietbank en kunnen ze je helpen de schuldsanering in te gaan. En nee, je gaat niet gelijk de sanering in wanneer je aanklopt bij de gemeente (dat kan ik wel uit ervaring vertellen) 🙂 De gemeente gaat altijd eerst samen met jou kijken naar de verschillende opties.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal