Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten

Hypometer #1 • A journey of a thousand miles begins with a single step

31 maart 2020
Sandra Boon

Spannend. Mijn eerste blogbericht over de reis die ik recent gestart ben. Een reis met een best wel controversiële eindbestemming: namelijk een hypotheekvrij bestaan. Ik geef toe dat bestemmingen als Costa Rica, Bali en Australië veel leuker en spannender klinken, maar toch heb ik heel erg bewust gekozen voor deze bestemming.

Mijn droomplekje

In januari 2020 vond ik mijn droomplekje. Een appartement in de Hoofdstraat, met een grandioos uitzicht. Het tikte alle checkboxen af van mijn wensenlijst. Maar dan ook echt álle checkboxen. En dat waren er nogal wat… 😅 Alles kwam in een stroomversnelling terecht; de dag na de bezichtiging bracht ik een bod uit, welke binnen 15 minuten werd geaccepteerd. Lucky me! Een nieuw begin voor mij en mijn grote liefde: Harley, de oude Chihuahua. 🐶

Belofte maakt schuld

Ik ben niet zo’n fan van het reguliere systeem voor hypotheken. Begrijp mij niet verkeerd; we mogen überhaupt van geluk spreken dat hypotheken bestaan. Niet veel mensen kunnen zo even een paar ton op tafel gooien (konden we dat maar!). Maar het is en blijft een lening. Zo’n anderhalf jaar geleden, lang voordat ik mij ging verdiepen in de mogelijkheden van koopwoningen, kreeg ik van mijn moeder een boek te leen: Hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Cliché als het klinkt, heeft het mij wel anders doen kijken naar hypotheken. En toen heb ik ter plekke mijzelf beloofd dat ik nóóit in die praatjes van de bank zou trappen en dat ik (mocht ik ooit een koopwoning willen hebben) het zo snel mogelijk zou gaan afbetalen. Belofte maakt schuld…

Voor mijn 40e hypotheekvrij

Eigenlijk wil ik het liefst voor mijn 35e de hypotheek al afbetaald hebben, maar dat is niet erg realistisch. Dus mijn doel is momenteel: vóór mijn 40e de hypotheek afbetaald hebben. Daar heb ik dan nog 11,5 jaar de tijd voor. 😄💪 Ik hoor je rekenen; ja, ik ben momenteel 28 jaartjes jong. Mensen om mij heen studeren nog, zijn net een gezinnetje aan het stichten en/of maken lange reizen naar Azië en Zuid-Amerika. En ik… Ik wil mijn hypotheek afbetaald hebben. 🤓 Ik word nu al voor gek verklaard (leef een beetje nu je nog jong bent!), maar ik ben vastberaden. Ja, het is misschien controversieel, maar…

Gerelateerd:
4 Redenen waarom Money Game ook geschikt is voor zelfstandig ondernemers

Daar heb ik meerdere goede redenen voor

  1. Het is goedkoper. Ja, als ik extra aflos ben ik meer geld kwijt op dat moment. Maar op de lange termijn bespaart het mij juist veel geld. Snelle rekensom: als ik het 1e jaar van mijn hypotheek 10.000 euro extra aflos, dan bespaart mij dat in totaal 4.000 euro aan rente. I kid you not, dat is een groot bedrag! En dan heb ik nog niet berekend hoeveel belasting ik daar mee bespaar.
  2. Minder vaste lasten vanaf mijn 40e. Zodra de hypotheek is afbetaald (en ik dus hypotheekvrij ben), zijn de vaste lasten drastisch lager. Dat laat dan heel veel ruimte over voor andere dingen. Misschien wil ik wel kinderen. Fijn als ik dan minder hoef te werken en meer tijd aan mijn koters kan besteden. Of misschien wil ik minder werken zodat ik meer vrijwilligerswerk kan doen. Misschien wil ik wel een carrièreswitch maken waardoor ik minder ga verdienen. Ik houd graag al mijn opties open en dat gaat veel makkelijker wanneer ik mij geen zorgen hoef te maken om de hypotheek.
  3. Eerder met pensioen gaan. Ik ga niet tot mijn 70e werken. Punt. Niet discutabel. Zo leuk vind ik werken nou ook weer niet 😉 Maar als ik mijn vaste lasten kan verlagen, dan houd ik dus meer geld over om te sparen voor een vervroegd pensioen. Einddoel: voor mijn 60e met pensioen. En dan lekker op Gran Canaria zitten met mijn luie (oude) gat. ⛱
  4. Minder kosten tijdens mijn pensioen. Ik moet er niet aan denken om nog hypotheek (of nog erger: huur) te moeten betalen wanneer ik met pensioen ben.

Over deze doelen en redenen zal ik later nog meer uitleg geven. Voor nu: A journey of a thousand miles begins with a single step. De eerste stap is gezet; de eerste betaling is gedaan. Mét extra aflossing. In deel #2 zal ik meer vertellen over de hypotheek zelf, inclusief wat interessante rekensommetjes. Wil je mijn reis bijhouden? Check dan regelmatig deze website. Mocht je mij willen aanmoedigen, plaats dan een berichtje hieronder.

Groetjes!

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal