Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
blog je kunt je geld maar een keer uitgeven

Hypometer #3 • Better safe than sorry

22 mei 2020
Sandra Boon

Toen ik een paar maanden geleden deze blog startte, had ik niet verwacht dat Corona wereldwijd zo’n gigantische impact zou gaan hebben. Ik roep al jaren dat het belangrijk is om een buffer te hebben (ja, ik moest mijzelf er ook regelmatig aan herinneren), voor het geval er “iets” zou gebeuren. Maar wat voor “iets” dat zou kunnen zijn, daar dacht ik weinig over na.

Een aardbeving? Overstroming? Dat mijn bedrijf ineens helemaal stil zou gaan vallen? Dat ik arbeidsongeschikt zou raken? 🤷 Allemaal scenario’s waar je je op kunt voorbereiden, maar waarvan (in mijn geval) de kans heel klein is dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. En ik denk eerlijk gezegd dat dit een situatie is die je, hoe goed voorbereid je ook bent, niet had kunnen zien aankomen. Zelfs mensen in loondienst, die zich veilig wanen met vaste contracten, kunnen door failliesementen onverwachts op straat komen te staan.

Toch maar een grotere buffer aanleggen

Veel mensen die ook bloggen over financiën denken daar anders over. En dat is oké. Wat voor de één belangrijk is, is voor de ander niet belangrijk. Er zijn veel manieren waarop je je leven kunt leiden (en lijden) en de ene manier is niet per definitie beter dan de andere manier. Maar als type dat veel behoefte heeft aan veiligheid en stabiliteit (ja, ik ben wat dat betreft niet zo avontuurlijk 🤓) is het aanleggen van een grotere buffer wel erg belangrijk. Veel mensen vinden dat zonde; die gaan het liever beleggen of investeren. Moet je vooral doen, doe waar jij je goed bij voelt. 🙏

Extra aflossen deze maand

Elke maand prik ik een dag (meestal rond de 23e) waarin ik mijn verdiende geld door middel van verdeelsleutels verdeel. Soms met een groter deel voor het aflossen van de hypotheek, soms om mijn pensioenrekening wat extra te spekken, maar vooral om wat extra te kunnen sparen. Deze maand heb ik extra veel geluk: ik heb de borg van mijn vorige (huur)huis teruggekregen, plus wat extra voor de overname van de vloeren e.d. Ik hoor je al denken: zo wordt het wel erg makkelijk om extra af te lossen op je hypotheek. Maar onthoud wel dat ik voor dit geld destijds óók hard heb gewerkt 😉

Andere doeleinden voor mijn centjes

  • Het bedrag dat ik heb teruggekregen wordt in zijn geheel gebruikt om (extra) af te lossen op de hypotheek.
  • Ook ben ik deze maand begonnen met het onderzoeken/reviewen van Lender & Spender. Vandaag heb ik mijn eerste €500 euro geïnvesteerd. Ik zal jullie op de hoogte houden van de investering(en) en van mijn ervaringen hiermee.
  • Het beleggen heb ik ook weer opgepakt; €500 euro heb ik ingelegd op mijn beleggingsrekening.
  • Daarnaast heb ik €100 euro gedoneerd ten behoeve van een dierenstichting.
  • En de rest gaat allemaal rechtstreeks naar de buffer spaarrekeningen.
Gerelateerd:
Wat je kunt leren van... American Greed

Niet iedereen zal het met mij eens zijn (en dat is oké), maar ik vind dit wel echt mooie doeleinden voor mijn centjes. Ik verkies dit echt wel boven het smijten van geld over de balk voor onnodige dingen. En eerlijk gezegd; door zo bewust bezig te zijn met doeleinden voor mijn geld, wordt ik alleen maar gemotiveerder om met persoonlijke financiën bezig te blijven.

De hypotheek: hoe staan we ervoor?

Ik heb dus het volledige bedrag van €4.000 euro (borg + overname spullen) gebruikt om af te lossen op de hypotheek. Afgelopen twee maanden had al €1.500 extra afgelost. Deze maand los ik maar liefst €4.000 euro af, waarvan €3.250 dus ‘extra’ is. Hoewel ik niet echt werk met de maandelijkse termijnen, omdat ik sowieso elke maand extra aflos.

De hypometer stand na 3 maanden

Hypotheek-bedrag €173.724,49
Rente 1,50%
Maandelijkse termijn €750
Oorspronkelijk totaal €205.234,94
Totaal extra afgelost €4.750
Bespaard door extra aflossen €1.881,32

Hoe eerder je begint met aflossen, hoe meer geld je uiteindelijk bespaard. Je hoeft dan namelijk niet meer de jaarlijkse rente te betalen over de bedragen die je aflost. In het eerste jaar €10.000 extra aflossen, bespaard je uiteindelijk zo’n €4.000 aan rente.  Best wel de moeite waard, vind ik zelf!

Plannen voor de komende maand

Als ondernemer weet ik van te voren nooit hoeveel ik zal verdienen in een maand. Dat maakt het soms wat lastiger om dingen te plannen. Na het lezen van verschillende boeken (waaronder Miljonair met een gewone baan), heb ik besloten om de komende tijd mij (meer) te richten op de toekomst en op mijn pensioen. Ik weet het; het lijkt nog heel ver weg. Maar hoe eerder ik begin, hoe eerder het pensioen in zicht zal zijn 😉 Ik ga in ieder geval mijn best doen om komende maand meer te investeren en te beleggen.

Totaal extra afgelost:
€4.750

Totaal bespaard: €1.881,32

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal