Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
inflatie wat kun je er tegen doen om verlies van spaargeld te vermijden

Zo kun je inflatie tegengaan zónder jouw spaargeld te moeten beleggen in aandelen

4 februari 2021
Sandra

Het is vaak in het nieuws geweest de afgelopen tijd: door de inflatie wordt jouw spaargeld steeds minder waard. In de media en op internet zie je allerlei berichten voorbijkomen over onder andere Bitcoin, beleggen en investeren. Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag of mensen iets moeten doen met hun spaargeld. Het leek mij daarom een goed idee om hier een artikel over te schrijven én om een paar opties te noemen waarmee je inflatie kunt tegengaan.

In de media (en ook vooral op social media) wordt niet alleen de inflatie aangewezen als boosdoener, maar ook het afdragen van belasting over je spaargeld en het betalen van negatieve spaarrente aan de bank. Voordat we het gaan hebben over manieren om inflatie tegen te gaan, is het belangrijk dat we éérst gaan kijken of het überhaupt wel nodig is om ‘iets’ te doen met je spaargeld. Laat ik de volgende twee dingen alvast benoemen:

  • Negatieve spaarrente geldt pas vanaf €100.000 bij een enkele bank en bij de meeste banken zelfs pas vanaf €250.000 euro. Ik kan alleen voor mijzelf praten, maar hier heb ik voorlopig nog geen last van. 😅
  • Extra belasting betalen over je spaargeld doe je als alleenstaande pas vanaf €50.000 euro aan vermogen en als stel pas vanaf €100.000 euro aan vermogen.

Kortom: een doorsnee Nederlander heeft hier helemaal geen last van. Laat je dus niet gek maken door die berichten over belastingen en negatieve spaarrente. Alleen die inflatie: daar komt niemand onderuit. 🙂 Gemiddeld wordt geld elk jaar circa 1,5% minder waard. Dit zie je echter niet op je spaarrekening: het bedrag blijft hetzelfde. Je kunt er alleen minder voor kopen.

Overwegen om ‘iets’ met je spaargeld te doen

Laat ik het volgende vooropstellen: met je buffer zou je helemaal niks moeten doen. Er zijn naar mijn mening twee verschillende ‘soorten’ spaargeld: het spaargeld dat je hebt voor noodgevallen (buffer) en het spaargeld dat je daarna nog over hebt. Spaargeld dat bestemd is voor eventuele noodgevallen, moet je te alle tijden op jouw spaarrekening laten staan. Gebruik dit niet om te beleggen of investeren! Ja, het spaargeld wordt steeds minder waard, maar dat is geen reden om jouw buffer op het spel te zetten. Stel je hebt €15.000 euro spaargeld en je hebt €10.000 euro nodig als buffer, dan kun je overwegen om ‘iets’ te gaan doen met die €5.000 euro dat over is. Maar die buffer blijft mooi op je spaarrekening staan!

Inflatie tegengaan is niet zonder risico

Beleggen in aandelen is niet zonder risico en dat is voor veel mensen een reden om het niet te doen. Dat is prima: je moet het ook echt interessant vinden én je moet bereid zijn om je er goed in te verdiepen. Er zijn echter ook manieren waarmee je minder risico neemt. Daar staat meestal wel tegenover dat je ook minder winst maakt. Dat is overigens niet per definitie. De manieren die ik in deze blog benoem zullen (net) genoeg zijn om inflatie tegen te gaan, maar je moet niet verwachten dat je er snel rijk van zal worden. En ook bij de genoemde manieren geldt: het is niet volledig zonder risico. Verdiep je dus goed in de verschillende opties, doe je eigen onderzoek naar de betreffende platformen en wees bewust van de risico’s die je neemt.

Een paar opties om inflatie tegen te gaan

Hieronder vind je een lijst van mogelijke opties om inflatie tegen te gaan. Zoals ik al zei: doe wel je eigen onderzoek en maak een goede afweging. Alle genoemde opties hebben voordelen en nadelen, dus bedenk goed welke optie het beste bij jou past. Ik zal het lijstje regelmatig aanvullen met nieuwe opties. Onder de opsomming zal ik tevens de verschillende mogelijkheden toelichten. Let op: dit is een overzicht van verschillende mogelijkheden, maar ik heb niet zelf met alle genoemde platformen ervaring.

Rendement*
Depositorekening openen bij BigbankCirca 0,5 tot 1,50%
Depositorekening openen bij RaisinCirca tot 1,4% + bonus
Spaarverzekering van DELAVaste rente van 2,00%
Investeren in leningen via Lender & SpenderCirca 4%
Investeren in leningen via Fellow FinanceCirca 6% tot 9% (meer risico)
Investeren in leningen via Lendahand.comTot 7% (meer risico)
Investeren in leningen via MintosCirca 10% (veel meer risico)

*De genoemde bedragen kunnen zijn veranderd sinds het plaatsen van deze blog.


Deze opties zullen je niet zo snel rijk maken

De genoemde opties leveren genoeg op om inflatie tegen te kunnen gaan, maar je zal er niet zo snel rijk van worden. Als je jouw spaargeld wilt gebruiken om jouw vermogen te laten groeien, dan zal je voor andere opties moeten kiezen die meestal (maar niet per definitie) ook meer risico met zich meebrengen. Denk aan beleggen, investeren in vastgoed of crypto. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel risico wil je nemen? Om hoeveel geld gaat het? De mogelijkheden die ik noemde in dit artikel zijn meer geschikt voor de mensen die niet per sé geld willen verdienen (omdat ze geen risico willen lopen met hun spaargeld), maar die wél inflatie willen tegengaan.

Hoe ga jij inflatie tegen?

Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel of DM mij op Instagram of Facebook. Heb je toevoegingen voor het rijtje? Laat het mij gerust weten, dan plaats ik het erbij!

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal