stappenplan inflatie met geld omgaan

Stijgende inflatie: met dit stappenplan weet jij precies wat je moet doen

Voor veel mensen begint het duidelijk te worden dat de inflatie er hard inhakt. Brandstof, boodschappen, zorg, energie, bijna álles wordt duurder. Dat betekent dat veel mensen niet op dezelfde voet kunnen doorgaan als eerst. Daarom is dit een goed moment om je financiën op orde te brengen en om ervoor te zorgen dat je de stijgende inflatie aanpakt. In dit artikel deel ik een simpel – maar effectief! – stappenplan, zodat jij precies weet wát je moet doen om de stijgende inflatie te overleven.

Ik ben blij dat jij hier bent en dit artikel leest. Dat geeft namelijk al aan dat je bereid bent om de situatie aan te pakken, in plaats van dat je passief bent en je jouw bankrekening langzaam leger ziet worden. De eerste stap naar financiële veiligheid is het aannemen van een proactieve houding. Als je doet wat je altijd deed, krijg je NOG MINDER dan wat je altijd kreeg. Door de inflatie wordt immers alles minder waard. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de situatie aan te pakken! Met onderstaande stappen vlieg je er zo doorheen.

01. Simpel overzicht van je maandelijkse financiën

Met de nadruk op ‘simpel’, want het hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Zoals ik in mijn boek Money Game ook keer op keer benadruk: hoe makkelijker je het voor jezelf maakt, hoe groter de kans dat je zal slagen. Open een Excel sheet op je computer en maak 3 kolommen: inkomsten, vaste uitgaven en variabele uitgaven (tip: hier kun je ook de Lazy Money Manager voor gebruiken – dan hoef je zelf geen Excel formules op te stellen).

 • Vul bij de eerste kolom alle maandelijkse inkomsten in, zoals je salaris, alimentatie en/of toeslagen.
 • Bij de tweede kolom vul je alle vaste, maandelijkse uitgaven in. Alleen de bedragen die ook echt elke maand exact hetzelfde zijn, zoals telefonie, huur/hypotheek en zorgverzekering.
 • Bij de derde kolom vul je alle variabele uitgaven in; de uitgaven die niet elke maand exact hetzelfde zijn. Denk aan boodschappen, cadeaus, brandstof en leuke uitjes.

Hoe je de bedragen berekend voor de variabele uitgaven? Het meest handige is om per categorie alle uitgaven van de afgelopen 3 maanden bij elkaar op te tellen (dus bijvoorbeeld alle boodschappen van de afgelopen 3 maanden) en dit te delen door 3. Dan heb je een redelijk gemiddelde.

02. Analyseer het overzicht

Bij de eerste stap heb je een mooi overzicht gemaakt, dus nu kunnen we zien hoe je er écht voorstaat. Heb je de Lazy Money Manager of Money Game aangeschaft, dan heb je dit overzicht in de digitale downloads gezet. In die downloads wordt onder andere ook de Money Leap automatisch berekend: het bedrag dat je per maand overhoudt. Dit bedrag is héél belangrijk om te weten, omdat dit de sleutel is naar het verbeteren van je financiën. Anyway, je hebt een mooi overzicht gemaakt en daarom kun je de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoeveel geld komt er binnen elke maand?
 • Hoeveel geld wordt er uitgegeven elke maand?
 • Heb ik een Money Leap of kom ik geld tekort?
 • Heb ik speling wanneer de inflatie verder omhoog gaat?
 • Hoeveel speling heb ik dan?

Het is belangrijk om te weten hoe je er voorstaat, omdat je dan kunt bepalen welke koers je moet varen om de inflatie aan te pakken.

03. Plan de campagne: hoe pak jij de inflatie aan?

Aan de hand van de vorige twee stappen zijn er verschillende scenario’s mogelijk, dus ik heb geen one-size-fits-all antwoord op de vraag hoe je de inflatie het beste kunt aanpakken. Ik kan je echter wél verschillende mogelijkheden meegeven;

 • Scenario A: jouw Money Leap is zeker 20% van jouw inkomen en je hebt een goede buffer aangelegd voor noodgevallen. Top, je bent financieel veilig en je kunt wel tegen een stootje. Je hoeft geen drastische maatregelen te nemen, maar het kan natuurlijk altijd helpen om zo nu en dan eens kritisch naar je uitgaven te kijken.
 • Scenario B: jouw Money Leap is zeker 20% van jouw inkomen en je hebt géén goede buffer aangelegd voor noodgevallen. Je voelt ‘m vast al aankomen: het is belangrijk dat je zo snel mogelijk een buffer aanlegt. Het kan helpen om je inkomsten te verhogen en/of je uitgaven te verlagen. In Money Game deel ik allerlei tips om dit te realiseren. Ook deel ik in het boek verschillende manieren om te berekenen hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn.
 • Scenario C: jouw Money Leap is niet 20%, maar je hebt wél een flinke buffer. Dan kun je zeker tegen een stootje. Het kan echter wel een goed plan zijn om te kijken of je jouw Money Leap kunt vergroten, in geval van nood.
 • Scenario D: jouw Money Leap is niet 20% én je hebt geen buffer. Je hebt flink wat werk te verzetten. Gelukkig heb je zelf veel invloed op je uitgaven en voor de gemiddelde Jan Modaal is het niet onmogelijk om je financiën te verbeteren. In het boek Money Game beschrijf ik de hele route naar financiële veiligheid én leer ik je hoe je jouw financiën zoveel mogelijk kunt automatiseren.

Zelf vind ik een Money Leap van 20-25% gezond voor iemand die zijn of haar financiën wil verbeteren. Het kan echter zijn dat je daar zelf een andere mening over hebt, dus houd gerust een percentage aan dat voor jou veilig voelt.

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.