Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
inzichten door te werken aan persoonlijke financien

De inzichten die ik heb gekregen sinds ik werk aan mijn persoonlijke financiën

26 september 2020
Sandra Boon

Wanneer jij je verdiept in persoonlijke financiën, dan zal er al snel een geheel nieuwe wereld voor je opengaan. Ik maak geen grapje; er is echt een complete online community en ‘movement’ gaande. Je zal het niet tegenkomen wanneer je er niet naar op zoek gaat, maar er zijn echt veel boeken, podcasts en video’s over dit onderwerp. Sinds ik mij ongeveer 1,5 jaar geleden verdiepte in persoonlijke financiën, heb ik behoorlijk wat geleerd en heb ik ook behoorlijk wat nieuwe inzichten gekregen. In deze blog wil ik die inzichten graag met jullie delen. 🙏

Mocht je mijn verhaal nog niet kennen, dan vind je hier een kleine samenvatting: nog niet zo lang geleden leefde ik als een god in Frankrijk. Mijn toenmalige partner en ik verdienden allebei bovenmodaal, we woonden in een luxe huis, ik reed in een dure auto en we maakten verre (en vooral dure) reizen. Tegelijkertijd was mijn spaarrekening vrijwel altijd leeg, had ik nog niks ingelegd voor mijn pensioen en kreeg ik lichte paniekaanvallen zodra er onverwachte rekeningen op de deurmat vielen. Ik was erg ongelukkig en ik wist heel goed: dit kan zo niet meer. Toen heb ik besloten om het roer om te gooien en om mij te verdiepen in persoonlijke financiën.

Ingesproken versie

5 Belangrijkste inzichten van de afgelopen 1,5 jaar

We zijn nu 1,5 jaar verder en ik heb alles weer op de rit. 💪 Geen schulden, een goedgevulde spaarrekening, een plan voor noodgevallen, een plan voor mijn pensioen en ik ben hard op weg naar financiële vrijheid. Sterker nog: ik ben druk bezig met het plannen van mijn pensioen (ja ja, het duurt nog even – maar ik ga echt niet tot mijn 70e werken!). Anyway, de inzichten die ik het afgelopen 1,5 jaar heb gekregen, kun je hieronder vinden.

01. Persoonlijke financiën regelen hoeft niet moeilijk te zijn

Ik beloof het je: eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld. Ik wist al jaren dat ik er écht eens voor moest gaan zitten om een goed financieel plan te maken. En om mij eens even goed te verdiepen in persoonlijke financiën. Ik kwam er echter al vrij snel achter dat het helemaal niet zo ingewikkeld is… En dat je vrij gemakkelijk een goede financiële basis voor jezelf kunt opbouwen. En al die tijd heb ik het uitgesteld… Zo zonde! 😅

02. Voor een goede basis hoef je niet veel te verdienen

Een andere reden waarom ik het regelen van mijn persoonlijke financiën steeds maar uitstelde: het leek mij beter om eerst te wachten, totdat ik wat meer zou gaan verdienen. Klinkklare onzin, weet ik nu. Juist wanneer je nog niet veel verdient heb je de meeste behoefte aan een goede financiële basis. Je loopt dan immers veel meer risico om in de problemen te komen. Wacht dus vooral niet met het zetten van de eerste stappen, hoe eerder hoe beter.

03. Voorbereiden op je pensioen is heel gemakkelijk

Ook dit is zo’n taak die ik steeds maar uitstelde. Als zzp’er moet ik mijn eigen pensioen bij elkaar sparen, maar daar was ik nog niet aan toegekomen (komt wel wanneer ik meer ga verdienen, dacht ik 🤣). Je raad het al: ook toen ik meer ging verdienen schoof ik deze taak moeiteloos voor mij uit. Vorig jaar ben ik dan eindelijk overstag gegaan en wat bleek: het is niet moeilijk. 😑 Ik deed hiervoor drie dingen;

  1. Ik rekende uit hoeveel ik nu uitgeef en hoeveel ik ongeveer wil kunnen uitgeven tijdens mijn pensioen.
  2. Vervolgens keek ik op mijnpensioenoverzicht.nl en kon ik zien hoe ik er voor sta. Het was natuurlijk niet genoeg, maar nu weet ik wel hoeveel ik nog extra erbij wil hebben.
  3. En daarna meldde ik mij aan bij Bright Pensioen en begon ik met automatisch inleggen elke maand.

En dat was het. Elke maand wordt er nu automatisch een bedrag van mijn rekening afgeschreven. En af en toe leg ik wat extra in, vooral om het gat op te vullen dat is ontstaan na jarenlang ‘wachten totdat ik meer zou gaan verdienen’. Zoals ik al zei; voorbereiden op mijn pensioen bleek helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

04. Ik verdiende wél genoeg, maar gaf gewoon te veel uit

Ik bleef maar denken dat ik niet genoeg verdiende om meer te sparen of om te investeren of te beleggen. Zodra ik eenmaal een overzicht had gemaakt van mijn uitgaven, stond ik echt perplex. Ik vond (en vind) mijzelf helemaal geen big spender en ik dacht dat ik wel redelijk wist waar mijn geld naartoe ging. Nu 1,5 jaar later weet ik nog steeds niet hoe al dat geld destijds is verdampt! Maar hoe dan ook: ik gaf veel te veel uit. Het probleem zat ‘m niet in het niet genoeg verdienen, ik was zelf de schuldige. 😅

05. Financiële stabiliteit is dichterbij dan je denkt

Nog zo’n overtuiging dat mij tegenhield: ik dacht dat financiële stabiliteit, buffers en vermogensopbouw alleen was weggelegd voor rijke mensen en voor mensen die gigantisch hoge salarissen hadden. Niks is minder waar. Iedereen kan sparen, een buffer aanleggen, investeren en beleggen en uiteindelijk een vermogen opbouwen. Wat ik ook dacht, was dat het nog jaren zou gaan duren voordat ik een beetje vermogen bij elkaar kon sprokkelen. Ook dat bleek helemaal niet waar te zijn. Toen ik besefte dat ik veel te veel uitgaf (zie inzicht nummer 3), besloot ik de geldkraan dicht te draaien. Nu 1,5 jaar later heb ik een flinke buffer, heb ik maximaal ingelegd op mijn pensioen, heb ik extra afgelost op mijn hypotheek en ben ik net begonnen met beleggen en investeren. Dat had ik echt niet verwacht, dat dit in zo’n korte tijd haalbaar was.

Welke inzichten heb jij gekregen?

Bovenstaande 5 inzichten waren voor mij het belangrijkst, maar ik heb echt nog wel veel meer geleerd. Misschien schrijf ik er nog wel een tweede blog over. 😉 Ik ben echter ook wel benieuwd naar de inzichten die anderen hebben gekregen sinds zij bezig zijn met hun persoonlijke financiën. Mocht je dat met mij willen delen, plaats dan gerust een reactie onder dit artikel. En mocht je meer willen leren over dit onderwerp, volg mij dan ook op Facebook of Instagram.

Gerelateerd:
Financiën onder controle krijgen? Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten
.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal