Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
toekomst in nederland voor millenials

Jan Modaal in Nederland staat er steeds slechter voor… Of toch niet?

17 juni 2020
Sandra

Vraag het een willekeurige zelfbenoemde expert (op Facebook vind je er miljoenen 😂) en dan zal je geheid te horen krijgen dat Nederland steeds verder achteruit gaat. Het leven wordt duurder, de salarissen groeien niet mee, je kunt niet meer van één inkomen rondkomen, het pensioenstelsel wordt om zeep geholpen en het leven in Nederland zal (qua financiën) ook nooit meer beter worden. Met andere woorden: we krijgen het nog zwaar te verduren. Maar is dat eigenlijk wel echt zo?

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is er nogal wat gaande in de wereld. De Coronacrisis levert spanningen op, ondernemers voelen zich niet gehoord en niet gesteund, en op veel plekken in de wereld wordt er gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. Een fenomeen dat ik al jaren steeds groter zie worden, is dat mensen steeds meer de behoefte voelen om hun stem te laten horen. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Want veel dingen die heel hard geroepen worden, blijken vaak helemaal niet waar te zijn.

Het leven wordt steeds duurder in Nederland

En niet alleen voor Jan Modaal, maar voor vrijwel iedereen in ons kikkerlandje. Maar wordt het leven wel echt steeds duurder? Kijk je naar je eigen bankrekening, dan is de kans groot dat je inderdaad tot de conclusie komt dat het leven behoorlijk duur is geworden 😉 Maar komt dat doordat producten en diensten duurder zijn geworden, of komt dat doordat we simpelweg veel meer uitgeven dan vroeger? Het leven is niet duurder geworden, onze leefstijl is duurder geworden. Daar zit een heel groot verschil in.

Producten en diensten zijn tot bijna 50% gestegen in de afgelopen decennia. Vooral diensten zijn duurder geworden. Denk aan bioscoopbezoek, horeca, dagje naar een pretpark, etc. Niet alles is duurder geworden; voedselwaren die niet zijn veranderd (rijst is nog steeds rijst, terwijl we nu wel honderden verschillende shampoo’s hebben) zijn relatief goedkoper geworden. En ook handig om te weten: producten en diensten zijn wel duurder geworden, maar onze salarissen zijn nog veel meer gestegen. We houden dus eigenlijk netto meer over dan vroeger. Hoeveel we in verhouding overhouden? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, waarbij de uitkomsten van elkaar verschilden. De één zegt dat we 25% meer overhouden, de ander zegt dat het meer of minder is dan die 25%. Ze zijn het in ieder geval wel over één ding eens: we houden netto meer over.

Onze leefstijl is duurder geworden

Zoals ik hierboven al zei: onze leefstijl is veel duurder geworden. Vroeger ging men niet drie keer per jaar op vakantie naar andere werelddelen. Je ging als twintiger ook niet elke week uiteten met vrienden en vriendinnen. Huishoudens hadden hooguit één televisie en één telefoon. Bij grotere families deelde je gewoon je slaapkamer met je broertjes en zusjes. Om het heel grof te zeggen: we zijn nu verwend tot op het bot. En we klagen dat we het zo slecht hebben… 😂 Echt een typisch Nederlands karaktertrekje dat dus blijkbaar NIET is veranderd afgelopen decennia.

Gerelateerd:
Geld sparen? Met deze 5 tips houd je het langer vol

Je kunt niet meer van één inkomen rondkomen

Theoretisch gezien moet dat eigenlijk wel kunnen. Mits je een redelijk inkomen hebt en je goed op je centen let. Dat betekent echter wel: geen vakanties, geen merkkleding, geen huis vol elektronica, geen etentjes buiten de deur, etc. Met een modaal inkomen zou dat in theorie moeten lukken. Leuk? Nee. Makkelijk? Misschien niet. Maar dit is wél hoe wij als Nederlanders decennia lang hebben geleefd. Moeders bij huis om voor de kinderen te zorgen, elk gezin had een huishoudboekje dat netjes werd bijgehouden, een stukje vlees op zondag werd als een luxe gezien en geld werd echt niet over de balk gegooid zoals we dat nu doen. Dit komt dus eigenlijk weer terug op wat ik hierboven al zei: onze leefstijl is veranderd.

Zo slecht doen we het helemaal niet in Nederland…

‘Wij Nederlanders zijn rijker dan ooit’ kopte het nieuwsartikel van CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in de Telegraaf. Om het kort samen te vatten: we verdienen meer dan vroeger, vrouwen zijn hard op weg om de kloof tussen mannen en vrouw te dichten in de economie, en  de multiculturele samenlevering scoort beter dan wij denken. Volgens de officiële cijfers van het CBS staan we er dus juist helemaal niet zo slecht voor. Deze beweringen worden gesteund door verschillende onderzoeken van het CBS. In deze longread over de welvaart in Nederland (2019) lees je inderdaad dat we grote sprongen vooruit maken, in plaats van achteruit.

Een dure leefstijl heb je zelf in de hand

Dat klinkt als een open deur en dat is het eigenlijk ook. Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw uitgaven, behalve jijzelf. Als jij aan het einde van de maand meer geld wilt overhouden, dan is er dus ook maar één persoon die daar voor kan zorgen: jijzelf. Je kunt de overheid, de regering, de economie of wie dan ook kwalijk nemen voor jouw situatie, maar dat lost niks op. Zij gaan jouw persoonlijke situatie niet verbeteren. Maar gelukkig heb je dat zelf in de hand 😉

De oplossing: stap uit die ratrace

We consumeren er op los… Onnodig. Want wees eerlijk: hoeveel geld geef jij uit aan dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Waarschijnlijk veel. En dat doen we allemaal. We leven in een consumptiemaatschappij waarbij we alles willen, moeten en kunnen hebben. Maar dat gaat wel ten koste van iets heel belangrijks: jouw financiële gezondheid en stabiliteit. In theorie verdienen we meer dan de generaties voor ons. Nog nooit hebben we het zó goed gehad. Het is tijd om hier de vruchten van te plukken, in plaats van het over de balk te gooien. 🙏 Hulp nodig bij het uitzoeken van jouw financiën? Check dan Money Game: de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van geldzaken.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal