Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
wie is jan modaal eigenlijk

Wie is nou eigenlijk die Jan Modaal waar je het steeds over hebt?

22 september 2020
Sandra Boon

Jan Modaal is een Nederlands pantoniem, een uitdrukking waarmee een persoon met een modaal inkomen wordt aangeduid. Het modaal inkomen (niet te verwarren met het gemiddelde inkomen) is het inkomen dat het vaakst wordt verdiend. In de praktijk gaat het om een inkomen van ongeveer €2.250 euro netto per maand. En dat is precies de doelgroep waar ik mijn blog en mijn methode voor heb ontwikkeld; vandaar dat deze blog de naam ‘Ik ben Jan Modaal’ draagt.

In dit artikel zal ik beschrijven wie Jan Modaal precies is, hoeveel hij/zij verdient en hoeveel Jan Modaal uitgeeft. Of eigenlijk: in dit artikel zal ik beschrijven wat een modaal mens in Nederland is. Leuk om te weten, maar vooral ook leuk om zelf te kunnen zien en vergelijken hoe ‘normaal’ en ‘gemiddeld’ jij bent. 😂

Wat verdient Jan Modaal per maand?

Modaal houdt in dat dit het vaakst voorkomt. We hebben het dus niet over een gemiddelde. Ik zal het laten zien aan het voorbeeld hieronder. Daar staan vijf mensen met elk een inkomen. Als je het gemiddelde wilt berekenen, dan tel je alles bij elkaar op en dan deel je het door vijf. Het gemiddelde van onderstaande vijf mensen is dan dus €1750 euro. Het modaal inkomen onder deze vijf mensen, is het inkomen dat het vaakst wordt verdiend, oftewel: €2250 euro. Deze inkomens zijn overigens niet representatief voor Nederland, maar puur ter illustratie om het verschil uit te leggen tussen het gemiddelde inkomen en het modaal inkomen. Het modaal inkomen in Nederland is dit jaar ongeveer €2.250 euro netto per maand, exclusief vakantiegeld.

hoeveel verdient jan modaal in 2020 inkomen

Gezinssamenstelling van Jan Modaal

Het is leuk om te weten hoe hoog een modaal inkomen is, maar eigenlijk zegt het niet veel. Een gezin met twee volwassenen en drie kinderen dat van één modaal inkomen moet rondkomen, is niet te vergelijken met tweeverdieners  (met een modaal inkomen) zonder kinderen. Daarom is het ook handig om te weten wat de modale gezinssamenstelling is. Van oudsher werd de term ‘Jan Modaal’ vooral veel in de politiek gebruikt, om een doorsnee Nederlander aan te duiden. Er werd destijds aangehouden dat een modaal gezin bestaat uit twee volwassenen (man en vrouw) en twee kinderen onder de 16 jaar. Dit beeld wordt nog steeds gebruikt, ook al zijn er tegenwoordig steeds minder traditionele huishoudens. Bij de moderne versie van het gezin van Jan Modaal werkt één van de twee waarschijnlijk parttime.

jan modaal gezin in nederland 2020

Wat geeft Jan Modaal uit per maand?

Jan Modaal is over het algemeen niet heel erg goed in sparen; een groot deel van het inkomen wordt elke maand in zijn geheel uitgegeven. Volgens het Nibud is Jan Modaal al 55% van het netto inkomen kwijt aan vaste lasten. Dat is dan dus al ongeveer €1.150 per maand voor de vaste lasten zoals hypotheek, huur, nutsvoorzieningen, etc. Daarvoor berekend het Nibud €500 á €600 euro per maand voor hypotheek of huur. Ik ken zelf echter niemand die onder de €750 euro zit. Ook is een modaal gezin al snel €600 per maand kwijt aan boodschappen. Hoewel ik in de praktijk merk dat er juist nog meer wordt uitgegeven aan boodschappen, maar laten we het voor nu houden bij de cijfers van het Nibud. In theorie zou er dus genoeg over moeten blijven om circa €500 euro te kunnen sparen.

Maar dat doen we natuurlijk niet. 😂 Een bedrag van €500 euro voor vier personen is in de praktijk namelijk snel uitgegeven. Je hebt natuurlijk sowieso al de onverwachte kosten (reparaties auto, extra zorgkosten, etc.) maar daarnaast mag Jan Modaal ook heel graag genieten van het leven. En dat kunnen we hem natuurlijk niet kwalijk nemen. Volgens het Nibud geeft Jan Modaal al snel €400 euro per maand uit aan kleding, onverwachte kosten, kosten van onderhoud, etentjes en andere ‘luxe items’. In theorie houdt Jan Modaal dus amper €100 euro per maand over. Dat vind ik eerlijk gezegd behoorlijk zorgwekkend. Hoewel dit wél is wat ik vaak in de praktijk zie. En om nog eerlijker te zijn; hoe ik zelf destijds ook heb geleefd.

wat geeft jan modaal uit per maand

Een goed inkomen is geen garantie voor een financieel stabiel leven. Daarnaast is het ook niet belangrijk hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt (mocht je dit interessant vinden, check dit artikel over leefstijlinflatie). Toen je aan het begin van dit artikel las dat het modaal inkomen €2.250 euro netto per maand is, dan vond je dat wellicht best een hoog bedrag. Maar vind je dat nog steeds, nu je weet dat er amper €100 euro per maand overblijft? Ik vind het daarom ook helemaal niet gek dat er weinig gezinnen zijn waarvan slechts één partner werkt. Op één inkomen kun je simpelweg niet rondkomen, wanneer je zoveel geld uitgeeft. Hoewel, in theorie zou het prima kunnen wanneer je minder geld zou uitgeven aan luxe items. 🤔

Jan Modaal en de huizenmarkt

Mocht je zo nu en dan eens een krant openslaan, dan heb je vast weleens gelezen dat Jan Modaal steeds minder kans maakt op de huizenmarkt en dat koopwoningen vrijwel onbetaalbaar blijken te zijn voor deze doelgroep. Dat is natuurlijk zorgwekkend, aangezien we het hier wel over modale mensen hebben. Ik kan helaas niks veranderen aan het feit dat de huizenmarkt k*t is, maar ik kan wel een paar interessante feitjes voor je verzamelen.

  • In 2020 is slechts 4,6% van het aanbod geschikt voor alleenstaande Jan Modaal.
  • Tegenover een 32% dat geschikt is voor tweeverdieners. Samen maak je dus beduidend meer kans.
  • Als alleenstaande Jan Modaal kun je ongeveer maximaal €169.000 lenen bij de bank.
  • Tweeverdieners kunnen bijna €300.000 lenen.
  • De gemiddelde woning (dus niet een modale woning) kostte in 2019 maar liefst €308.000 euro.

jan modaal huizenmarkt

Waarom een blog voor deze doelgroep

Wat ik zelf merkte is dat veel blogs en andere websites juist gericht zijn op twee andere doelgroepen: de minima en de vermogenden. Onderling verschillen deze drie groepen (als je Jan Modaal meetelt als middenmoot) enorm en ook de tips en adviezen zullen dan heel anders zijn. In een eerdere blog legde ik al uitgebreid uit waarom ik niet voor minima schrijf, maar voor Jan Modaal. En… Wat mij vooral opviel is dat juist Jan Modaal nauwelijks grip heeft op financiën. En dat is juist waar het mis gaat: we denken dat we ‘veilig’ zijn wanneer we een goed inkomen hebben, maar zoals ik hierboven ook al benoemde: het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt.

Gerelateerd:
Deze geldtips worden vaak gegeven, maar zou ik het liefst nooit meer willen horen

Over de gegevens en informatie in dit artikel

Ik kan natuurlijk niet zelf gaan meten hoe Jan Modaal ervoor staat, dus ik zal het moeten doen met de gegevens die ik online kan vinden. Houd er rekening mee dat deze gegevens dus afkomstig zijn uit onderzoeken en artikelen van anderen (onder dit artikel vind je een volledige bronvermelding). Op internet kwam ik natuurlijk verschillende cijfers tegen. Ik heb hierbij vooral gekeken naar de betrouwbaarheid van de bron en vervolgens heb ik een gemiddelde aangehouden van deze cijfers. Het kan dus zijn dat het niet helemaal accuraat is of dat je ergens anders andere cijfers zal tegenkomen. Desondanks denk ik dat bovenstaande gegevens je een goed beeld geven van wie Jan Modaal is.

Hoe Jan Modaal zijn financiën regelt?

Met Money Game natuurlijk, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Dat is toch ideaal?

De samenvatting

Inkomen: €2.250 euro netto per maand

Uitgaven: €2.150 euro per maand

Gezin: 2 volwassenen en 2 kinderen

Hypotheek: tot €169k voor alleenstaande

Hypotheek: tot €300k voor tweeverdieners

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal