Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
spaarmethode om makkelijker geld te sparen

Kies de juiste spaarmethode en maak sparen een stuk eenvoudiger #3

30 augustus 2020
Sandra

In theorie is sparen natuurlijk hartstikke simpel: in plaats van al je geld uit te geven, zet je een gedeelte daarvan opzij. Voor later, voor onverwachte uitgaven of misschien juist voor leuke dingen zoals vakanties, een nieuw huis of een nieuwe auto. In de praktijk lijken we daar echter niet zo goed in te zijn; volgens het Nibud hebben 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig spaargeld. Met een spaarmethode maak je sparen een stuk makkelijker.

Dit is deel 3 van een reeks artikelen die ik aan het schrijven ben over het aanhouden/volgen van een spaarmethode. In deel 1 en deel 2 besprak ik al 4 verschillende spaarmethodes die je kunt gebruiken en in dit deel zal ik nog een spaarmethode bespreken, die je op meerdere manieren kunt uitleggen/hanteren. Voordat ik verder ga: ik zou het heel leuk vinden om te horen of jij ook een spaarmethode gebruikt. En zo ja, welke methode gebruik je dan? Laat het mij weten in een reactie, ik ben echt heel benieuwd. In onze maatschappij praten we veel te weinig over financiën en geldzaken, terwijl we zó veel van elkaar kunnen leren…

Gerelateerd:
Kies de juiste spaarmethode en maak sparen een stuk eenvoudiger #1

05. Spaarmethode: De kaasschaafmethode 🧀

De term ‘kaasschaafmethode’ komt oorspronkelijk uit de politiek. Het idee erachter is dat iedereen een klein beetje inlevert, in plaats van dat specifieke onderdelen flink worden gekort. Hierdoor hoeft niemand veel in te leveren, terwijl er wél veel wordt bespaard. Het het wereldje der persoonlijke financiën wordt de kaasschaafmethode ook vaak als term gebruikt. De definitie/uitwerking hiervan verschilt echter nog weleens. Daarom zal ik hieronder vier verschillende interpretaties van de kaasschaafmethode benoemen.

De kaasschaafmethode om uitgaven te beperken

Op de website van PorteRenee.nl schrijft Janke Verhagen een uitgebreid artikel over hoe zij de kaasschaafmethode gebruikt om te beknibbelen op haar vaste lasten. Een mooi voorbeeld uit de praktijk 🙂 In plaats van het opzeggen van één van de vaste lasten (wat natuurlijk niet kan) probeert ze op alle vaste lasten een klein beetje te besparen. Al die kleine besparingen kunnen samen veel verschil maken in het grotere geheel. Dit valt echter niet in de categorie ‘spaarmethode’, maar ik wilde het wel graag vermelden, omdat dezelfde term hier wordt gebruikt.

De kaasschaafmethode om elke dag een beetje te sparen

Een van de verschillende uitwerkingen is de kaasschaafmethode die KouweKleren.nl in een artikel benoemd. Het idee is dat je elke dag (nadat je zeker weet dat je niks meer zal uitgeven) het bedrag op je bankrekening afrond op hele getallen. De centen die je overhoudt zet je op een spaarrekening. Heb je bijvoorbeeld €1513,48 op je rekening staan, dan maak je 48 cent over naar je spaarrekening. Op deze manier kun je elke dag een klein beetje sparen. Is dit een goede manier? Dat hangt af van je situatie. Als je momenteel krap zit, dan is het een fijne manier om aan het eind van het jaar een klein beetje extra te hebben. Het zet echter geen zoden aan de dijk en je moet wel elke dag zelf de centen gaan overmaken naar je spaarrekening. Dit heeft overigens ook alleen nut wanneer je bijna elke dag een transactie doet. Het is echter wel een leuke, laagdrempelige en simpele manier om te beginnen met sparen.

De kaasschaafmethode om automatisch elke dag een beetje te sparen

Er zijn banken waarbij je automatisch kleine bedragen kunt sparen. Zo heeft ABN AMRO bijvoorbeeld de mogelijkheid voor pinsparen. Dit houdt in dat bij elke pin transactie een percentage van het bedrag wordt overgeboekt naar jouw spaarrekening. Je kunt zelf instellen hoe hoog dat percentage is. Het lijkt op de mogelijkheid hierboven, alleen geldt het per transactie in plaats van per dag en gaat het geheel automatisch. Misschien biedt jouw bank ook een vergelijkbaar alternatief aan hiervoor.

De kaasschaafmethode volgens The Happy Financial

Marjan Heemskerk hanteert een andere uitleg van de kaasschaafmethode op haar blog The Happy Financial. Zij legt het uit als volgt: per periode (bijvoorbeeld per maand) boek je alles boven een bepaald bedrag over naar de spaarrekening. Je hanteert dus een vast bedrag (bijvoorbeeld het bedrag dat je nodig hebt voor al je uitgaven) en alles wat je meer hebt verdiend, gaat naar de spaarrekening. Dit is eigenlijk hetzelfde model dat ik heb uitgelegd in het eerste artikel. Daarbij had ik een grafiek gemaakt om het beter uit te leggen;

spaarmethode zzp en ondernemer van jan modaal

In het voorbeeld zie je dat ik hypothetisch gezien €1200 aanhoud voor vaste uitgaven, €400 euro voor variabele uitgaven (boodschappen, kapper, leuke dingen, etc.) en €500 voor belasting. Alles wat ik meer verdien, gaat naar de spaarrekening. Dit komt redelijk overeen met de definitie die Marjan hanteert voor de kaasschaafmethode. Als het ware schaaf je dan je spaargeld af tot het bedrag dat je nodig hebt voor je uitgaven.

Wat vind Jan Modaal van deze spaarmethode?

De vier uitwerkingen hierboven verschillen enorm, dus ik kan hier niet een simpel antwoord op geven 🙂 De eerste uitwerking is niet echt een spaarmethode, eerder een bespaarmethode. De tweede methode vind ik te veel werk en zou ik nooit lang kunnen volhouden. De derde methode heeft potentie, maar mijn bank biedt hier geen optie voor. De laatste methode, die overeenkomt met de methode van het eerste artikel in deze reeks, is eigenlijk precies wat ik als zzp’er ook doe. Persoonlijk vind ik dat de fijnste manier, omdat ik een variabel inkomen heb en omdat dit heel weinig ‘werk’ vereist. Ik houd ervan wanneer dingen simpel zijn en niet te veel tijd kosten. 😅

Gerelateerd:
Kies de juiste spaarmethode en maak sparen een stuk eenvoudiger #4

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal