Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
kaizen methode leren met geld omgaan

De kaizen methode gebruiken om beter met geld om te leren gaan

11 september 2020
Sandra Boon

Kaizen is een Japanse methode waarmee je door middel van kleine verbeteringen jezelf (of iets anders) continue verbeterd. En nee, dit is geen overgewaaide Japanse hype zoals Marie Kondo of Kintsugi. Kaizen wordt voornamelijk veel gebruikt in het bedrijfsleven, onder andere voor het optimaliseren van processen. In dit artikel zal ik daar meer over uitleggen én ik zal je een paar voorbeelden geven van hoe je deze methode kunt gebruiken om beter met geld om te leren gaan.

Een tijdje geleden las ik het boek Steeds leuker (aanrader!) van Jelle Hermus. In dit boek las ik een stukje over deze methode en dat trok zeker mijn aandacht. Zoals Jelle het al heel mooi benoemde; wanneer wij Nederlanders veranderingen willen aanbrengen dan doen we dat allemaal op dezelfde manier: rigoureus alles over een andere boeg gooien. 😂 Een goed voorbeeld hiervan zijn de welbekende crashdiëten. Alles of niets, typisch Nederlands. Nadeel is wel dat dit meestal niet lang wordt volgehouden én dat we daarna weer terugvallen in onze oude patronen. Laten we het er maar op houden dat deze manier van doen, niet bepaald duurzame resultaten geeft. 😅

Kaizen: continue kleine veranderingen aanbrengen

In plaats van alles ineens over een andere boeg te gooien, kun je het ook anders aanpakken: in een rustig tempo kleine veranderingen aanbrengen. En het proces blijven verbeteren. Om het voorbeeld van Jelle hierboven erbij te pakken: in plaats van een crashdieet, ga je kleine aanpassingen doen in je eetgewoontes en je ritme. Langzaam maak je betere keuzes. Door het niet ineens rigoureus te veranderen, wordt de kans veel groter dat je jouw nieuwe gewoontes blijft volhouden. Dus in plaats van met jezelf af te spreken dat je 4x per week naar de sportschool gaat, kun je ook eerst jezelf aanleren om 1x per week een stukje te gaan wandelen. Bevalt dit, dan maak je er een gewoonte van om dit 2x per week te doen. En daarna misschien nog wel vaker. Het is echter wel de bedoeling dat de veranderingen op lange termijn ook effectief zijn/blijven.

Waarom dit aansluit bij mijn visie

Deze methode sluit heel mooi aan bij mijn visie op persoonlijke financiën. Ik ga het liefst voor simpele aanpassingen, die lange tijd effect blijven hebben. Om een simpel voorbeeldje te noemen: je investeert 1x tijd in het overstappen van leveranciers en je blijft daar vervolgens elke maand van profiteren. Haast je niet, maar neem rustig de tijd om nieuwe gewoontes aan te leren. Ja, je kunt van het ene op het andere moment bepalen om geen geld meer uit te geven en om jezelf alles te ontzeggen. Maar de kans is groot dat je dit niet lang zal volhouden. De verandering is dan te rigoureus, te drastisch en heeft niet de potentie om lang effectief te blijven.

jan modaal blog over financien en geld

Kaizen om beter met geld om te leren gaan

Laten we een paar ‘babystapjes’ benoemen; kleine veranderingen die je kunt aanbrengen. Natuurlijk is er geen one-size-fits-all wat persoonlijke financiën betreft, maar je kunt onderstaande ideeën wel gebruiken ter inspiratie. Misschien heb je zelf ook wel leuke ideeën die aan de rijtje toegevoegd kunnen worden.

  • In plaats van jezelf álles per direct te ontzeggen; begin met kleine stapjes door eerst hooguit een paar tientjes opzij te zetten. Dit klinkt misschien een beetje truttig (sorry), maar het is een gegeven dat iemand die niet €20 euro kan sparen, ook geen €200 euro kan sparen. Niet omdat het niet uitkan, maar omdat je moet aanleren om er vanaf te blijven 😉 Extra tip: zet dit op een spaarrekening die je verbergt voor jezelf. Dan zie je het niet elke keer in je bank app staan wanneer je de app opent (en kom je dus minder snel in de verleiding om het geld uit te geven).
  • In plaats van elke week alle lokale supermarkten af te sjezen; ga naar jouw favoriete winkel en onderzoek welke gerechten je goedkoop kunt maken met het aanbod van die supermarkt. Zo heb je altijd een paar go-to gerechten wanneer je geen inspiratie hebt (maar wel moet of wilt besparen).
  • Maak het een gewoonte om regelmatig je bankrekening(en) te bekijken. Wen rustig aan deze gewoonte door 1x per week alles na te kijken. Zodra dat een gewoonte begint te worden, leer je jezelf rustig aan om dit meerdere keren per week te doen. Grote kans dat je binnen een paar maanden al zoveel inzicht hebt, dat je elke dag even kijkt én dat je patronen begint te ontdekken (maar dat komt later pas, geen haast).
  • Ben je bezig met budgetteren? Begin dan met één categorie, in plaats van alles in 1x aan te pakken. Neem bijvoorbeeld eerst alleen de categorie ‘Boodschappen’ onder de loep, evalueer jouw uitgaven, voer kleine veranderingen door en probeer het een paar weken of maanden uit, vóórdat je verder gaat met een volgende categorie.

Onderschat nooit het effect van kleine aanpassingen

Kaizen is véél uitgebreider dan hoe ik het hierboven samenvat. Het bestaat uit verschillende zeer belangrijke onderdelen, zoals evaluatie en analyses. Het heeft daarnaast ook een heel interessante manier om vooruitgang te blijven boeken. Mocht je daar meer over willen weten, dan raad ik je aan om één van de vele boeken over dit onderwerp te lezen. Het is echt een interessant concept, welke je kunt toepassen op allerlei onderdelen van je leven. Dus ook in je huis of in je relaties. Maar één belangrijk onderdeel van kaizen wil ik nog wel met je delen: onderschat nooit het effect van kleine aanpassingen. Vooral wanneer je van deze aanpassingen elke maand weer kunt profiteren. Bespaar je €10 euro per week aan koffie on the go, dan houd je aan het einde van het jaar ruim €500 euro over. Genoeg om een kerstbuffet van te betalen.

Maar zonder gekheid; kleine aanpassingen kunnen echt veel effect hebben. Zo ben ik momenteel ook bezig met het vervangen van verschillende producten door duurzame alternatieven (zoals de Eco Egg wasbal), maar daar zal ik in een latere blog meer over vertellen. Tot zover heb ik wel ruim €300 per jaar bespaard, puur door over te stappen op andere producten. Dus ja, de kleine beetjes tikken wel degelijk aan.

Leer meer over Kaizen


Gerelateerd:
Jan Modaal's Money Game 🐷

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal