Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
kinderen financieel bewust tips over geld

Hoe maak ik mijn kinderen financieel bewust? 👶 Tiffany deelt 3 handige tips

15 november 2021
Tiffany van Geldkwebbel

Hoe wij nu tegen geld aankijken komt voor een groot deel door hoe onze ouders vroeger tegen geld aankeken. Je neemt onbewust hun blauwdruk over. Hoe fijn is het dus dat jij hiermee aan de slag bent gegaan en je jouw kinderen hierin mee kunt en wilt nemen. Er heerst een groot taboe rondom geld, maar ik merk dat dat langzaamaan minder wordt.

Er zijn steeds meer blogs en podcasts waarin openlijk over geld wordt gesproken en dat vind ik een goede ontwikkeling. Dankzij het lezen van blogs en het luisteren naar podcasts kun je jouw financiële kennis vergroten en dit weer doorgeven aan jouw kinderen. Hieronder geef ik een paar tips die je kunt gebruiken om jouw kinderen bewust te maken van financiën.

01. Geef je kind iedere week zakgeld

Door je kind iedere week zakgeld te geven leren ze met geld omgaan. Het NIBUD adviseert om te beginnen met zakgeld als kinderen 5 jaar zijn. Dit heb ik ook bij mijn zoontje gedaan en in het begin is het even zoeken, maar inmiddels hebben we onze weg erin gevonden. In het begin was het vooral voor de leuk. Nu hij bijna 7 jaar is, is hij zich steeds meer bewust geworden van de waarde van geld. Hij mag van zijn zakgeld alles kopen wat hij wil, het is immers zijn geld. Maar op is op. Als hij iets wil kopen en hij merkt na het rekenen dat dan zijn geld bijna op is, denkt hij nog even goed na. De ene keer koopt hij het, maar de andere keer bedenkt hij zich. Zo leert een kind dat je geld maar één keer kunt uitgeven.

02. Spelenderwijs

Er bestaan ook leuke, educatieve spellen om kinderen om te leren gaan met geld. Zo speelde ik zelf vroeger het ‘zakgeld spel’ en deze is nog steeds verkrijgbaar in meerdere varianten. Zo gaat het bij één van de spellen erom wie het slimst met zijn zakgeld omgaat en zo een nieuwe fiets kan kopen. Er zijn hier veel variaties op. Zijn de kinderen wat ouder, dan kun je natuurlijk ook Monopoly spelen en ze op die manier bewust te maken van (slim) investeren.

03. Sparen

Naast zakgeld ontvangen en uitgeven is het ook leuk om je kind bewust te laten worden van sparen. Als jouw kind bijvoorbeeld €2 euro zakgeld krijgt, kun je 2 losse euro’s geven die ze in 2 verschillende spaarpotten kunnen doen. Op de ene spaarpot zet je ‘sparen’ en op de andere ‘uitgeven’. Je kunt het dan samen na een aantal maanden gaan tellen. Zo zien ze dat het ineens heel veel euro’s zijn. Je kunt het ook visueel maken door bijvoorbeeld een eurometer op te hangen waar de euro’s ingaan. Als die dan vol is, kun je een percentage ‘cadeau’ doen. Op deze manier leren ze dat ze rente krijgen als ze iets vasthouden. Alhoewel de rentes tegenwoordig om te janken zijn… 😉

Deze blog bevat affiliatelinkjes.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal