lege bankrekening geen geld opnieuw sparen

Last van schuldgevoel? 3 Redenen waarom het wél goed is om geld uit te geven

Vorige maand heb ik bijna €35.000 euro uitgegeven. Slik! Ik heb namelijk een nieuwe camperbus gekocht. Eentje waarmee ik permanent op reis kan én zelfvoorzienend ben. Ik bespaar graag geld en ik let heel goed op mijn uitgaven. Dat gaat soms best ver… Van kort douchen tot hele dagen theezakjes hergebruiken. 🙈 Toch heb ik geen schuldgevoel dat ik ineens zoveel geld heb uitgegeven. In de praktijk merk ik dat mensen die geld willen besparen zich al best snel schuldig voelen zodra ze een uitgave doen. Daarom leg ik in dit artikel graag uit waarom het wél goed is om geld uit te geven en waarom je je hier helemaal niet schuldig over hoeft te voelen.

01. Geen geld uitgeven is nooit het einddoel

We hebben allemaal onze eigen redenen om geld te willen besparen. Sommige mensen zoeken financiële veiligheid. Andere mensen willen juist geld sparen om hun dromen uit te laten komen. Of je nou een kinderwens hebt, een eigen bedrijf wil starten of een wereldreis wil maken: het zal ongetwijfeld geld kosten om jouw dromen waar te maken. Geld besparen is dan dus een middel, maar niet het einddoel. Voor mijzelf is vrijheid en reizen het einddoel. Daarom heb ik er ook geen moeite mee om wél geld uit te geven aan een dure camperbus. Dit kunnen doen is juist de reden dat ik jaren geleden ben begonnen met sparen en besparen.

02. Hoe leuker het blijft, hoe langer je het volhoudt

Ik ben dus echt zo’n type die vol overgave ergens aan begint en dan tot het naadje gaat. Als ik dus geld wil besparen, dan probeer ik echt élke cent te besparen! Dat zorgt ervoor dat ik mijn doelen sneller behaal, maar – eerlijk is eerlijk – dat zorgt er ook regelmatig voor dat ik mijn enthousiasme net zo snel weer verlies. Hardlopers zijn doodlopers, zeggen ze weleens. Het is daarom belangrijk dat je het wel leuk houdt voor jezelf. Hoe leuker (en makkelijker) je het voor jezelf maakt, hoe groter de kans dat je het op de lange termijn blijft volhouden.

03. Geld uitgeven kan ook juist geld besparen

Wist je dat je soms ook geld kunt besparen door juist geld uit te geven? Zo heb ik voor mijn huis verschillende energiebesparende producten gekocht. Goed onderhoud kan ook absoluut geld besparen, vooral op de lange termijn. Dat geldt niet alleen voor je huis en je auto, maar bijvoorbeeld ook voor je gezondheid. En vergeet niet dat educatie je ook veel kan opleveren. Een kleine investering in een boek over persoonlijke financiën kan ervoor zorgen dat jij veel meer geld zal besparen.

Voor mij bespaart een zelfvoorzienende camperbus ook veel geld, vooral op de lange termijn. Ik ben nu namelijk niet meer afhankelijk van campings die meestal €15 tot €30 euro per nacht kosten. Dat was ik eerder wel, omdat ik geen zonnepanelen, watertank en vaste keuken had. Doordat ik faciliteiten van de camping nodig had, kon ik niet op gratis camperplekken staan. Ik hoef nu niet per se gelijk een gigantisch watervat bij me te hebben, maar het is wel fijn om minimaal een paar dagen vooruit te kunnen. Hierdoor bespaar ik niet alleen veel geld, maar voel ik mij ook véél vrijer.

Geld uitgeven zonder schuldgevoel? Een paar tips…

  • Houd altijd een budget/potje aan voor leuke dingen die je schuldvrij mag kopen/doen. Door dit in te calculeren zal je ook minder snel impulsieve uitgaven doen.
  • Maak een goed overzicht van waar je wel en niet geld aan wil uitgeven (en houd je hieraan).
  • Koop je schuldgevoel af door hetzelfde bedrag op je spaarrekening of beleggingsrekening te zetten. Zet dan ook €50 euro apart op je spaar- of beleggingsrekening.
  • Houd jouw einddoel in gedachten en vraag jezelf regelmatig af of een bepaalde uitgave daar wel of niet aan bijdraagt.

Dit artikel is geschreven in opdracht.

In mijn blogs komen soms affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47