Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
pensioenuitkering is het wel hoog genoeg

Kun jij straks wel leven van jouw AOW en pensioenuitkering?

23 mei 2020
Sandra Boon

Het is niet een onderwerp waar mensen van mijn leeftijd (ik ben een trotse millenial) gezellig over babbelen bij de borrel op vrijdagmiddag. En dat is eigenlijk wel heel erg jammer, omdat het wél heel erg belangrijk is. Juist nu je nog jong bent. Maar weet jij zelf eigenlijk wel of je tegen die tijd kunt rondkomen van je AOW en jouw pensioenuitkering?

Het is om te janken hoe weinig mensen zich bewust zijn van hun situatie rondom pensioen, pensioenopbouw en pensioenuitkering. En ja, ik ben/was zelf ook één van die mensen die dacht “dat komt later wel, ik heb nog tijd zat”. Stiekem weten we allemaal wel dat dit een drogreden is 😉

En weet je, dat is niet erg.

Het is soms ook lastig om ver vooruit te moeten kijken. Zeker wanneer je niet kunt overzien wat er nog allemaal gaat gebeuren in je leven, want dat maakt het plannen een stuk lastiger. Maar dat is natuurlijk geen reden om je er niet in te verdiepen. En stiekem zijn we ons daar ook heus wel van bewust. Want niemand wil op zijn tachtigste nog elk dubbeltje moeten omdraaien. Ik denk dat we het daar wel over eens zijn 🙂

Binnen drie minuten weet je hoe hoog jouw pensioen zal zijn

Ja, binnen drie minuten. Echt waar. Je hoeft geen middag ervoor uit te trekken om jouw huidige situatie zelf helemaal in kaart te gaan brengen. De overheid is geen geluksmachine (zoals Mark Rutte het zo mooi zei), maar ze helpen je wel op weg. Via de website mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een concreet overzicht van wat je hebt opgebouwd en nog wat andere handige dingen;

  • Je ziet hoeveel je ontvangt wanneer je NIET zelf pensioen zou gaan opbouwen.
  • Je kunt zelf instellen of je de bedragen bruto of netto wilt laten tonen.
  • En je kunt zien of bepaalde situaties invloed zullen hebben op jouw pensioen, bijvoorbeeld wanneer je wilt gaan trouwen of wanneer je juist wilt gaan scheiden.

Kortom, deze website kan jou een heel goed overzicht geven van de huidige situatie. En die situatie is misschien wat minder positief dan je had verwacht…

Als zzp’er zonder pensioenuitkering

Ik leg momenteel zelf in op een pensioenrekening en daarnaast ben ik net gestart met beleggen en investeren ten behoeve van mijn pensioen. Maar laten we voor het gemak er even vanuit gaan dat ik dit NIET zou doen. Hoe ziet mijn situatie er dan uit?

  • Ik mag op mijn 67e met pensioen – althans, dat is de bedoeling. Maar dat kan natuurlijk niet worden gegarandeerd en volgens mij is de kans groot dat ik tot mijn 70e zou moeten werken. Behalve wanneer ik de regie in eigen handen neem natuurlijk, maar dat komt in een andere blog vast nog wel aan bod.
  • En de totale pensioenuitkering is dan nog geen €1.325 euro netto per maand. Ook dit is geen gegarandeerd bedrag én je bent ook nog afhankelijk van de koersen. Als die slecht staan, dan ontvang je ook minder pensioen. Des te meer reden om ook zelf wat achter de hand te houden en/of op andere manieren te sparen, beleggen of investeren.

Dat is niet echt veel. Het kan zijn dat het genoeg is om van rond te komen. Als je bijvoorbeeld een partner hebt die ook meebetaald aan de vaste lasten. Of wanneer je hypotheekvrij leeft en je nauwelijks vaste lasten hebt. Maar de kans is groot dat het niet is wat je in gedachten hebt voor je pensioen. Ben je van plan om dan meer te reizen? Om lekker bezig te zijn met hobby’s? Om lekker vaak uiteten te gaan met je vrienden? Dat soort dingen kunnen niet of nauwelijks als je slechts een paar tientjes per maand overhoud… Nogmaals: het hangt af van je situatie of dit bedrag genoeg is of niet.

Een kop koffie in de week

Het is misschien niet de leukste anekdote die ik met jullie kan delen, maar het is wel iets dat destijds al veel indruk op mij maakte. Toen ik een jaar of 14 was zat er een oudere man in de snackbar waar we sigaretten wilden kopen (ja, oeps) en mijn vriendin sprak hem aan. Hij vertelde dat hij slechts €2,00 per week had om uit te geven en dat het net genoeg was om één keer per week koffie te kunnen drinken. Het lijkt mij VRESELIJK om zo je oude dag door te moeten brengen. En ik had echt met die man te doen, zo sneu was het…

Even terug naar de pensioenuitkering

Goed, ik zou dan tegen die tijd ongeveer €1.325 per maand aan pensioenuitkering uitgekeerd krijgen, in goede tijden. Laten we dat eens vergelijken met mijn huidige leefstijl. Op dit moment draai ik niet elk dubbeltje om, maar let ik wel héél erg op mijn uitgaven en probeer ik te besparen waar ik kan. Ondanks mijn modale inkomen, leef ik dus niet echt bepaald in luxe. Mijn netto kosten per maand zijn €1.750 euro. Dat zijn al mijn maandelijkse kosten, zowel vaste kosten als variabele kosten (boodschappen, etc).

Je voelt ‘m vast al aankomen: ik zou deze leefstijl niet kunnen betalen met alleen een AOW. Nou zullen er dingen veranderen; zo mag ik hopen dat ik tegen die tijd mijn hypotheek wel heb afbetaald. Fijn, dan blijft er nog €1.000 aan kosten over. Ik zou er van kunnen rondkomen, maar veel meer dan “rondkomen”, dat gaat niet lukken.

Mocht je tegen die tijd nog in een huurhuis zitten, dan vervallen die kosten natuurlijk niet. Ik woon in het pittoreske Drenthe, maar ook hier liggen de huren van appartementen en huizen al rond de €750 euro per maand. In tegenstelling tot (redelijk) rentevaste hypotheken, zullen de huren nog wel gaan stijgen. Ik verwacht dat je tegen die tijd wel minimaal €1.000 kwijt bent aan huur. Dan blijft er dus helemaal niks over!

Gerelateerd:
Waarom je niet meer dan 70 procent van je inkomen zou moeten uitgeven

Heb ik dan extra nodig?

Ik zou mijn pensioen heel somber kunnen uitzingen, maar meer dan dat zal het niet worden. Dat is helemaal niet wat ik wil! Ik wil een paar maanden per jaar in Zuid-Europa kunnen zitten. Ik wil eventuele kinderen en kleinkinderen kunnen verwennen en/of financieel ondersteunen als dat nodig blijkt. Ik zie mijzelf al helemaal als oud, grijs vrouwtje op het terras wijntjes zitten wegtikken met mijn vriendinnen. Viva la vida! 💃

Of toch maar niks extra inleggen en op mijn 80e weekgeld hebben om één keer per week een kop koffie te kunnen drinken in de plaatselijke snackbar…? Ik heb mijn keuze gemaakt 🙂 En jij? Rap naar mijn mijnpensioenoverzicht.nl om te kijken hoe je ervoor staat!

PS. Je financiën op de rit krijgen, zodat je meer kunt sparen voor jouw pensioen? Check dan Money Game: de leukste manier om jouw financiële doelen te behalen.

Bekijk Money Game

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal