loonstrook tot loonstrook russische roulette spelen

Van loonstrook tot loonstrook leven is net Russische roulette spelen met je financiën

‘Ruim een op de drie Nederlanders (35 procent) heeft door de coronacrisis spijt niet meer geld te hebben gespaard. Onder jongeren tot 34 jaar is dat zelfs meer dan de helft (56 procent),’ meldde Nu.nl afgelopen week naar aanleiding van een peiling van Wijzer in Geldzaken. Het blijkt wederom dat mensen veel te weinig buffer opbouwen en dat mensen financieel veel kwetsbaarder zijn dan ze zelf beseffen. Door de coronacrisis zijn steeds meer mensen zich daarvan bewust. Eerder meldden de media al dat 1 op 3 Nederlanders leven van loonstrook tot loonstrook.

Dat houdt in dat mensen hun volledige salaris gedurende de maand uitgeven en dus niks overhouden om te sparen. Dat is een erg kwalijke zaak wanneer je geen spaargeld achter de hand hebt. Het hoeft maar één keer mis te gaan en je kunt jarenlang ellende hebben. Dat klinkt wellicht een beetje overdreven, maar dit zijn precies de situaties waardoor mensen in ‘het drijfzand der financiële problemen’ belanden.

Loonstrook tot loonstrook: het gevaar

Ik heb mij de laatste tijd vrij veel verdiept in schuldenproblematiek en wat mij opvalt is dat een groot aantal ernstige schulden relatief klein zijn begonnen. Vaak begint het met één tegenvaller: een onverwachte uitgave die niet zo snel kan worden opgehoest. Bijvoorbeeld door onverwachts toeslagen te moeten terugbetalen, door een energierekening die te hoog is uitgevallen, door een auto die opeens kapot ging en vervangen moest worden (en er dus een lening voor afgesloten moest worden), etc. Vaak ontstaan er dan direct en indirect nog meer schulden, doordat andere rekeningen opeens niet meer betaald kunnen worden. Dan ga je het ene gat vullen met het andere en voordat je het weet zit je in diepe schulden.

Daarnaast zijn ingrijpende levensgebeurtenissen ook vaak de oorzaak van problematische schulden. Denk daarbij aan een scheiding, het verlies van een baan of het overlijden van je partner. Dit artikel gaat echter over het leven van loonstrook tot loonstrook als oorzaak.

Kleine schulden die op lange termijn gigantisch oplopen, dat komt vaker voor dan je zou verwachten. Dat is schrijnend en had voorkomen kunnen worden. Begrijp mij niet verkeerd: dit is geen ‘eigen schuld, dikke bult’ artikel. Integendeel. Ik hoop juist mensen te kunnen inspireren en aanmoedigen om dit soort situaties te voorkomen. Onthoud heel goed: een goed inkomen is géén garantie voor een financieel stabiel leven. Zonder buffer kan iedereen in de schulden belanden: ongeacht of je het minimumloon verdient of juist ver boven modaal. Ik zie zo ontzettend veel huishoudens die elke maand al hun geld uitgeven, niet wetende dat ze balanceren op het randje van de afgrond. Wist je dat de meeste huishoudens minder dan €2.000 euro aan spaargeld hebben? Dat is niet veel, wetende dat het modaal inkomen in Nederland circa €2.250 euro is.

Russische roulette en wachten tot het fout gaat

Houd je aan het einde van de maand niks over en bouw je geen buffer op, dan is het wachten tot het fout gaat. Elke maand dat er niks fout gaat, blijf je doorsukkelen tot er weer een volgende maand is aangebroken. Maar die ene keer dat het wél fout gaat kunnen er ernstige problemen ontstaan. Veel mensen kunnen beamen dat het héél moeilijk is om daar weer uit te komen. In dit geval geldt dus absoluut: voorkomen is beter dan genezen.

Met ‘van loonstrook tot loonstrook leven’ win je nooit

Er is één heel groot verschil tussen het niet sparen en het spelen van Russische roulette: bij Russische roulette bestaat er een kans dat je wint. Bij het leven van loonstrook tot loonstrook win je nooit en kun je alleen maar verliezen. Blijf jij een spel spelen waarbij je 100% zeker weet dat er niks te winnen valt? Ik durf te wedden dat je in het echte leven vriendelijk zou bedanken voor zo’n spel. Ik in ieder geval wel! 😂

Speel daarom een ander spel met jouw geld

Ja, ik doel natuurlijk op Money Game die ik recent heb ontwikkeld. Tijdens het spelen van het spel leer jij hoe je niet meer van loonstrook tot loonstrook hoeft te leven, maar hoe je er zo makkelijk mogelijk voor kunt zorgen dat je meer geld gaat overhouden. Het spel is gebundeld in boekvorm, maar het is geen leesboek. Geen duizenden woorden en cijfertjes, maar een bordspel waarbij je praktische opdrachten voltooid. Ook leer je hoe je jouw maandelijkse financiën kunt automatiseren, waardoor je zonder moeite meer geld zal overhouden. Meer leren over sparen, maar (nog) geen interesse in Money Game? Wellicht vind je één van de onderstaande artikelen interessant:

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.