Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld besparen op de hypotheek manieren

Maandlasten verlagen? Op deze 4 manieren kun je geld besparen op je hypotheek

1 april 2022
Lydia

Door de torenhoge inflatie kunnen je vaste lasten aardig oplopen de laatste tijd. Het is dan ook verstandig je vaste lasten regelmatig een onder de loep te nemen en te kijken waar je eventueel op kunt besparen. Maar wist je dat er ook verschillende mogelijkheden zijn om je hypotheeklast naar beneden te krijgen? Sommige van deze opties zijn heel simpel en snel zelf te regelen en je kunt er al snel enkele tientjes per maand mee besparen. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Lees dan snel verder.

01. Aflossen op je hypotheek

Door extra af te lossen op je hypotheek kun je je maandlast verlagen. Vaak kun je bij extra aflossen kiezen tussen een lagere maandlast of een kortere looptijd. Dit bepaal je dus helemaal zelf. Je hoeft echt geen tienduizenden euro’s in één keer af te lossen. Sterker nog, je mag per jaar vaak maximaal 10% van de hoofdsom aflossen. Maar elke maand een klein bedrag aflossen kan ook en op de langere termijn zul je dan zeker merken dat je vaste lasten dalen. Bovendien kun je hier gedurende de resterende looptijd een hoop rente mee besparen en je vergroot ook nog eens je overwaarde, dus meer en snellere vermogensopbouw.

02. Hypotheek oversluiten

Een manier om drastisch op je hypotheek te besparen is oversluiten. Wanneer je nog een hoog rentepercentage betaalt kan het gunstig zijn om je hypotheek over te sluiten. En zeker met de huidige rentestanden kan dat interessant zijn. Bovendien is nu echt het juiste moment, want de hypotheekrente is momenteel aan het stijgen en de verwachting is dat deze de komende periode nog verder zal stijgen. Aan oversluiten zit echter één groot nadeel: de gigantische boetes die hiervoor gerekend worden. Als jij oversluit loopt de bank namelijk veel rente mis en dit willen ze gecompenseerd zien. Zoek daarom altijd eerst goed uit of het mogelijk is om over te sluiten en of het wel interessant is.

03. Geld besparen met rentemiddeling

Is de boete bij oversluiten te hoog en is oversluiten voor jou daarom geen optie? Dan kan rentemiddeling misschien een goed idee zijn. Je betaalt hier een veel kleiner bedrag voor, namelijk vaak een bedrag van € 250,- aan administratiekosten. En de naam zegt het al, de rente wordt dan gemiddeld tussen het percentage dat je aan rente betaalt en het op dat moment geldende percentage. Hiermee bespaar je dus stukken minder dan met oversluiten, maar omdat je geen torenhoge boete hebt kan dit toch interessanter zijn.

04. Risico-opslag verlagen

Ten slotte is er ook nog een mogelijkheid om op je hypotheeklast te besparen door je risico-opslag te verlagen. De rente die je betaalt is opgebouwd uit verschillende componenten. Veel mensen betalen een opslag omdat de lening die ze zijn aangegaan een vrij groot percentage van de waarde van de woning beslaat. Dit brengt voor de bank extra risico met zich mee. Is je hypotheek bijvoorbeeld 60% van de waarde van je woning, dan loopt de bank minder risico dan wanneer dit 90% is. En omdat de huizenprijzen de laatste paar jaar explosief gestegen zijn, is de kans groot dat je nu in een andere risicoklasse terecht zou komen dan toen je de woning kocht. Om de risico-opslag te verlagen moet je aantonen dat je woning meer waard is geworden. Dit kan door middel van een taxatierapport. Maar als de WOZ waarde van je woning genoeg gestegen is, is het insturen van de WOZ waarde vaak al voldoende. En dit kost je helemaal niets! De nieuwe WOZ waardes zijn deze maand bekend gemaakt. Kleine moeite dus om even te kijken of je hier iets mee kunt besparen.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal