Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
maatschappij steunen zonder geld te doneren

Zo kun je de maatschappij steunen zonder daadwerkelijk geld uit te geven

19 oktober 2020
Sandra

Huishoudens met een inkomen tot €56.000 euro doneren gemiddeld €150 tot €232 euro per jaar aan goede doelen. Dat is gemiddeld iets meer dan €15 euro per maand. Niet bepaald gierig, vind ik zelf en dat is zeker iets waar we als land trots op mogen zijn. Toch kan het zijn dat je liever op een andere manier wilt bijdragen aan de maatschappij óf dat je naast reguliere donaties ook nog wat extra wilt bijdragen, zónder meer geld uit te hoeven geven.

En daarom ga ik in dit artikel meerdere manieren benoemen waarop je óók kunt bijdragen aan onze maatschappij. Manieren die geen geld kosten, maar die bijvoorbeeld tijd kosten. En ja, tijd is ook geld, ik weet het. 😉 Maar toch geeft het een heel ander gevoel om iets bij te kunnen dragen aan onze maatschappij, zonder dat het (nog meer) ten koste gaat van jouw spaargeld en/of jouw besteedbaar inkomen.

01. Wissel je (spaar)punten in voor het goede doel

Dit is een relatief makkelijke manier om ervoor te zorgen dat een goed doel wél geld ontvangt, terwijl het jou geen geld kost. Je kunt bij verschillende platformen punten inwisselen voor het goede doel. En ken je die ‘kerstpakketten’ waarbij je zelf een cadeautje kunt uitkiezen? Bij deze platformen kun je er meestal ook voor kiezen om het te doneren aan een goed doel i.p.v. zelf een cadeautje uit te kiezen. Hieronder vind je een lijstje met manieren waarop je (spaar)punten kunt inwisselen voor het goede doel;

 • Airmiles, vooral handig wanneer je jouw boodschappen doet bij Albert Hein.
 • Af en toe bij EuroClix (meld je aan en ontvang sowieso al geld voor je aanmelding).
 • Ook bij GfK panels kun je enquetes invullen en vervolgens jouw punten doneren.
 • Douwe Egberts punten kun je eventueel ook doneren ten behoeve van zwerfdieren en/of voedselbanken.
 • Ik meende eerder dat ik ook ING spaarpunten kon doneren, maar dat lijkt nu niet meer mogelijk te zijn. Ik ga het even in de gaten houden de komende tijd.
 • Je kunt overigens ook ontvangen cadeaubonnen doneren, als je er zelf toch niks mee doet.
 • Kruidvat spaarpunten kun je doneren aan verschillende goede doelen.
 • HEMA spaarpunten kun je doneren ten behoeve van de Voedselbank.
 • ZooPlus spaarpunten kun je ook doneren. Elke maand wordt er een andere dierenstichting in het zonnetje gezet. De spaarpunten worden dan omgezet naar spullen die de stichting ontvangt.
 • De spaarpunten via de gratis app SamenGezond kun je ook doneren.
 • Heb jij energie van Vattenfall? Je krijgt automatisch elke maand punten, welke je kunt inwisselen van handige producten óf doneren aan een goed doel.

Daarnaast zijn er talloze webshops (en fysieke) winkels die werken met spaarkaarten. Soms is het mogelijk om deze ook te doneren aan een goed doel. Kortom: genoeg manieren waarmee je (geld) kunt doneren, zónder dat het jou geld kost.

02. De maatschappij steunen door statiegeld te doneren

Dit geeft wat sneller resultaat dan bij de spaarprogramma’s hierboven… 😉 Bij veel supermarkten kun je de bonnetjes van het statiegeld ook doneren ten behoeve van een goed doel. Meestal wordt er een lokaal doel uitgekozen. Dus dan steun je niet alleen ‘de maatschappij’, maar vooral jouw eigen regio. Heb je geen zin om kratten te sjouwen? In sommige regio’s zijn er ook initiatieven waarbij het wordt opgehaald t.b.v. een goed doel. Zo weet ik toevallig dat er zo’n initiatief is in mijn buurt.

03. Bijdragen door jouw oude spullen te doneren

Een van de makkelijkste manieren om bij te dragen aan de maatschappij: doneer de spullen die je niet meer gebruikt. En ja, dat zijn dan twee vliegen in één klap, want jij bent gelijk van je oude meuk af. 😉 Je kunt natuurlijk terecht bij kringloopwinkels en tweedehandswinkels, maar echt ‘bijdragen’ aan de maatschappij is dat (meestal) niet, hoewel het wel goed is voor de duurzaamheid. En je oude kleding dumpen in containers? Lieve gedachte, maar daar zitten ook haken en ogen aan. Dit betekent echter niet dat het nooit goed is om je spullen te doneren. Op de website van Minimalist Dutchie kun je een uitgebreid overzicht zien van initiatieven. En kijk vooral ook eens op de websites van lokale stichtingen (en scholen!). Vaak vermelden ze welke spullen ze goed kunnen gebruiken, vooral dierenstichtingen hebben baat bij veel oude spullen. Oude handdoeken, dekens, dekbedden; daar zijn ze hartstikke blij mee!

04. De maatschappij steunen via alternatieven

Er is zóveel wat je kunt doen om bij te dragen aan de maatschappij, puur door over te stappen op betere alternatieven. Zo zijn er duurzamere banken, duurzamere producten en bestaat er zelfs een duurzamere zoekmachine: ZoekGroen. Deze zoekmachine werkt hetzelfde als Google (en maakt zelfs gebruik van de zoekresultaten van Google), alleen wordt 95% van de omzet gedoneerd. Deze donaties worden gebruikt om onder andere nieuwe bomen te planten.

ZoekGroen duurzaam

Weet jij nog meer manieren?

Ik wil deze lijst maar al te graag aan vullen met nog meer manieren. 🙂 Dus mocht je suggesties hebben; ik hoor ze graag! Je kunt ze plaatsen in een reactie hieronder, via info@ikbenjanmodaal.nl of via een berichtje op Instagram.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal