Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld besparen op boodschappen jan modaal

Geld besparen op de boodschappen? Met deze tips wordt dat een appeltje-eitje

5 maart 2022
Sandra Boon

Boodschappen worden steeds duurder. Vrijwel iedereen begint dat te merken in zijn of haar portemonnee. Dat is zuur, maar helaas kunnen we weinig doen aan die stijgende prijzen. Toch hebben we best wel veel invloed op hoeveel geld we besteden aan boodschappen. Daarom deel ik in dit blogartikel allerlei verschillende manieren om geld te besparen én deel ik mijn favoriete boodschappentips die ervoor zorgen dat ik makkelijker meer geld kan besparen.

01. Besparen op boodschappen door minder te kopen

Dat is natuurlijk een open deur: hoe minder je koopt, hoe meer je bespaart. Toch merk ik in de praktijk dat hier juist veel winst valt te behalen.

  • Zoek een paar goedkope recepten uit en voeg die toe aan je standaard repertoire. Wist je dat de meeste mensen helemaal niet zo gevarieerd eten, maar rouleren uit circa 12 verschillende gerechten? Dit bespaart niet alleen geld, maar ook tijd en frustratie. Doe hier je voordeel mee.
  • Anno 2022 zijn onze levens zo druk, dat we steeds vaker voor gemaksproducten kiezen. Over het algemeen ben je dan duurder uit.Heb je een druk leven en zijn gemaksproducten stiekem ideaal voor jou? Maak het jezelf dan makkelijker door zélf gemaksproducten te maken. Koop bijvoorbeeld vlees, groente of kruiden in, snijd dit in stukken en bewaar het in de vriezer. Zo heb je altijd voorgesneden gemaksproducten, maar dan voor een fatsoenlijke prijs.
  • Check je eerst de reclamefolders voordat je jouw boodschappenlijstje samenstelt? Draai het voor de gein een keer om: maak eerst een lijstje en bekijk daarna pas de folders. Ben je dan goedkoper of duurder uit? Je zou verwachten dat je goedkoper uit bent als je de folders checkt, maar in de praktijk zie ik regelmatig dat mensen juist extra producten kopen die ze helemaal niet nodig hebben. Dat is dus het effect van die mooie folders met goede aanbiedingen. 😉

02. Besparen door voor duurzame producten te kiezen

Duurzame producten zijn niet per definitie duurder dan ‘gewone’ producten. Met een groot aantal duurzame producten kun je zelfs behoorlijk wat geld besparen. Zo bespaar ik zelf per jaar circa €100 euro aan wasmiddelen door het duurzame alternatief te gebruik: de Eco Egg wasbal. Ook andere duurzame en herbruikbare producten kunnen je op deze manier flink wat geld besparen op de boodschappen. Lydia schreef eerder al een gastblog over duurzame producten die je geld besparen.

03. Besparen door goedkopere producten te kopen

Iedereen weet dat huismerk goedkoper is dan A-merk, dat sommige supermarkten goedkopere producten aanbieden en dat sommige producten op de markt veel goedkoper te verkrijgen zijn. Toch onderschatten veel mensen HOEVEEL geld ze wel niet kunnen besparen door voor goedkopere alternatieven te kiezen. Het klinkt als een open deur, het klinkt als veel werk om uit te zoeken (want welke producten zijn waar het goedkoopst?), maar als je het een beetje onder de knie hebt, kun je hier bakken met geld mee besparen. Ennuh, je hoeft niet alles in één dag allemaal te weten. Ga je stapje voor stapje, dan is de kans veel groter dat je het besparen blijft volhouden.

04. Besparen door cashback-acties op boodschappen

Wil je dubbel besparen op je boodschappen? Kies dan voor goedkopere producten én zorg ervoor dat je ook nog eens geld terugkrijgt via cashback-acties. Je stuurt dan digitaal je bon op en krijgt daar een kleine vergoeding voor. Eerder schreef Inge al een gastblog over de Scoupy app, waarmee je dankzij cashback-acties geld terugkrijgt op je boodschappen. Dit kost je relatief weinig tijd, maar kan er wél voor zorgen dat je veel goedkoper uit bent met je boodschappen.

05. Besparen door de juiste aanbiedingen te vinden

Boodschappen in de aanbieding kopen; natuurlijk bespaart dat je geld. Toch kan het zijn dat je met aanbiedingen van een koude kermis thuiskomt. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen producten kopen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Of dat ze door een aanbieding toch duurder uitzijn dan wanneer ze een alternatief gerecht kiezen. Ik ben zelf geen expert in het vinden van aanbiedingen, maar Minke van de blog ‘Gierige Gerda’ is dat wel. In een artikel deelde zij de meest gemaakte fouten bij het zoeken naar aanbiedingen. Mocht je regelmatig koopjes jagen in de supermarkt, dan raad ik je van harte aan om de tips van Minke te lezen.

Over geld besparen op boodschappen schreven we:

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal