Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
manieren om geld te besparen

3 Verschillende manieren om geld te besparen: uitgelegd aan de hand van koffie

10 maart 2021
Sandra

Sinds ik deze blog ben gestart heb ik héél veel gesprekken over geld. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. 🤣 Wat mij echter wel opvalt is dat er allerlei misverstanden zijn over geld en over het besparen van geld. Mensen denken direct dat ik alleen nog maar goedkope dingen koop en dat ik (bij wijze van spreken) vaste klant ben bij de Action en de Aldi. Wanneer ik vertel dat ik daar nooit kom, word ik raar aangekeken. Mensen verwachten dan een verklaring: hoe kan ik bloggen over het besparen van geld, terwijl ik helemaal niet goedkope dingen koop?

Vaak ontstaan er dan juist hele interessante gesprekken. Vooral omdat mensen zich in de praktijk laten weerhouden om bezig te gaan met hun financiën, juist omdat ze liever hun boodschappen halen bij de Albert Hein in plaats van bij de Aldi (ik noem maar een willekeurig voorbeeld). Je kunt echter prima geld besparen zónder gelijk te moeten kiezen voor het goedkoopste alternatief. Om het op een makkelijke manier uit te leggen gebruik ik vaak koffie als metafoor. Het leek mij leuk om deze uitleg ook met jullie te delen.

De 3 manieren om geld te besparen

In mijn theorie zijn er 3 verschillende manieren om geld te besparen. In de praktijk merk ik dat veel mensen verwachten dat ik de eerste of tweede manier gebruik, maar dat is niet het geval. Daarom wil ik ze graag benoemen in dit artikel, zodat mensen beseffen dat geld besparen niet per definitie betekent dat je geen leuke dingen meer kunt doen, geen merkkleding meer kunt kopen en niet meer naar je geliefde Appie kunt. 😆 In de drie manieren hieronder gebruik ik koffie als metafoor. Stel: je wilt geld besparen en je merkt dat de koffie wel erg duur wordt. Dan zijn er drie verschillende manieren om te besparen op de koffie.

01. Geld besparen door geen koffie meer te drinken

Je kunt natuurlijk simpelweg besluiten geen koffie meer te drinken. Dan kun je deze kostenpost in zijn geheel schrappen in jouw kasboekje. Op deze manier bespaar je vanzelfsprekend veel meer geld dan bij de andere twee manieren, maar het betekent wel dat je niet meer kunt genieten van jouw verse koffie in de ochtend. Je kunt er dus voor kiezen om 100% te besparen door geen koffie meer te drinken, maar dan lever je ook wat levensgenot in. Behalve als je koffie toch al niet zo lekker vindt; dan is de keuze snel gemaakt.

02. Besparen door goedkopere koffie te drinken

In plaats van te stoppen met koffie drinken, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een goedkopere variant koffie aan te schaffen. Dan kun je evenveel kopjes koffie blijven drinken, maar bespaar je tegelijkertijd wél geld. Je bespaart dan niet in het aantal, maar in de kwaliteit.  Het nadeel kan zijn dat de goedkopere variant minder lekker smaakt, maar dat is niet per definitie het geval. Onthoud dat de koffie slechts dient als metafoor. Bij een ander product kan het natuurlijk zijn dat de goedkopere variant net zo lekker smaakt.

03. Of geld besparen door minder koffie te drinken

Wil je koffie blijven drinken, geen concessies doen in de kwaliteit, maar wél geld besparen? Beperk dan het aantal in plaats van de kwaliteit. In plaats van 10 kopjes koffie drink je dan 3 kopjes koffie per dag, om maar een simpel voorbeeldje te noemen. Je bespaart dan alsnog 2/3 van wat je normaal gesproken zou uitgeven. Belangrijk is wel dat je een grens vaststelt en dat je hier ook aan gaat houden. 😉 Bij deze manier is valspelen het makkelijkst.

Gerelateerd:
Waarom je juist wel spaargeld op een spaarrekening bij de bank zou moeten zetten

Deze manier past het best bij mij

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar de derde optie: geld besparen door minder koffie te drinken. Ik vind goedkope koffie niet te pruimen en daarnaast geniet ik gewoon echt van mijn versie koffieboontjes. Daarom wil ik niet besparen door geen koffie te drinken en ook niet door over te stappen op een goedkoper merk. Ik koop dus nog wel het duurdere merk, maar ik drink heel veel minder koffie. Nou gebruik ik koffie natuurlijk als metafoor, hoewel ik in het echt ook minder koffie ben gaan drinken. 😅 Maar ik pas dit ook toe op andere gebieden in mijn leven (dat heb je wellicht al voorbij zien komen op Instagram).

Welke manier past bij jou?

Het is vanzelfsprekend dat de ene manier beter bij jou past dan de andere. En wat voor jou werkt, werkt voor een ander misschien totaal niet. Het kan zijn dat je voor sommige dingen de ene manier toepast en bij een andere situatie juist de andere manier. Dat is allemaal prima, zolang je maar een beslissing maakt en je hier aan houdt. Ennuh… houd jezelf niet voor gek: het is het eindresultaat dat telt. 😉 Zo, en nu eerst een kopje koffie, want daar heb ik echt trek in gekregen!

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal