martijn van den berg money movesmartijn van den berg money moves

Money Moves: Martijn van den Berg is financieel vrij dankzij investeringen in vastgoed

Bijna drie jaar geleden kochten Martijn van den Berg en zijn vrouw Helena hun eerste beleggingspand. Een jaar daarvoor kampten ze nog met een schuld van €30.000 euro én werden ze opgelicht door een financieel adviseur. Inmiddels zitten ze er warmpjes bij, want dankzij hun 10 beleggingspanden verdienen ze vrijwel passief €5.000 euro per maand.

Welke Money Moves hebben hiertoe geleid, welke Money Moves kunnen ze ons aanraden en welke Money Moves hebben ze op de planning staan? In de rubriek Money Moves vragen we financial professionals & inspirators het hemd van het lijf over onder andere hun money mindset, hun beste money moves en de beweegredenen voor het uitvoeren van hun vak. Altijd al willen weten hoe een financieel vakexpert zelf omgaat met geld? Je leest het in Money Moves van Jan Modaal.

Binnen twee jaar financieel vrij dankzij vastgoed

Nadat Martijn en Helena werden opgelicht besloten ze om nooit meer het beheer van hun geld uit handen te geven. Ze gingen zich steeds meer verdiepen in persoonlijke financiën en kwamen uiteindelijk uit bij vastgoed. In juni 2018 kochten ze hun eerste beleggingspand. Twee jaar later hebben ze niet alleen hun schuld weggewerkt, maar ook een financieel vrij bestaan opgebouwd. 😳 Zitten ze nu te pensioneren en te luieren in een zonnig vakantieoord? Integendeel!

Begeleiden via De Vastgoed Academy

In 2019 startte Martijn De Vastgoed Academy (nu Vrijheid Vastgoed), waar hij slimme Nederlanders helpt en inspireert om financieel vrij te worden door te investeren in vastgoed. Zijn eigen vastgoedinvesteringen draaien grotendeels op de automatische piloot, waardoor hij zich kan richten op het helpen van andere investeerders. Dit doet hij vanwege 3 redenen:

  • Omdat hij veel succes boekte met zijn eigen vastgoedinvesteringen werd hem steeds vaker gevraagd om uit te leggen hoe dat allemaal precies werkt en hoe mensen hier zelf mee konden starten.
  • Hij miste verschillende onderdelen bij de cursussen die hij zelf heeft gevolgd. Zo ontbraken er vaak stappenplannen, praktische documenten en goede nazorg. Daarnaast vindt hij dat niet alleen kennis belangrijk is, maar ook een community voor inspiratie en motivatie, zodat je een plek hebt waar je terecht kunt met je vragen en waar je kunt afspreken met gelijkgestemden.
  • In zijn vorige carrière miste hij zingeving. Bij De Vastgoed Academy kan hij fungeren als voorbeeld en een verschil maken voor anderen.

Hier wil ik natuurlijk meer over weten! 😄 Daarom stelde ik Martijn verschillende vragen. Een deel van de antwoorden kun je hieronder terugvinden. Heb je zelf nog vragen voor Martijn? Laat het gerust weten in de comments en dan stuur ik het door.

Wat is de nr. 1 reden waar jouw vakexpertise voor wordt ingeschakeld?

De meeste cursisten kloppen bij mij aan wanneer ze al een tijdje met het idee rondlopen om in vastgoed te investeren. Ze missen alleen nog een goed stappenplan en weten niet waar ze moeten beginnen. Daar zoeken ze dan een soort mentor voor. Ik help ze door onder andere mijn kennis te delen, door benodigde documenten te verschaffen en door ze in de juiste richting te wijzen. Ook blijven we onze cursisten langere tijd begeleiden, omdat er na het investeren ook vaak nog vragen zijn.

Welke misvatting hebben mensen vaak over jouw vak?

Ik ontvang vaak nare reacties op mijn advertenties of via e-mail. Mensen beweren soms dat ik helemaal geen vastgoed zou hebben en dat ik alleen maar online cursussen aanbied. Ook merk ik vaak dat er veel weerstand is: zo word ik weleens een kapitalist genoemd en wordt er geroepen dat mensen die in vastgoed beleggen het huizenaanbod inpikken. Meestal is dat uit jaloezie of afgunst. Dat komt ook doordat we worden opgevoed met het idee dat geld slecht is, terwijl een goed persoon met geld heel veel goede dingen kan doen. Geld maakt nou eenmaal veel los bij mensen. Soms ga ik er op in met goede argumenten en dan hoor ik niks meer van ze. Eerst trok ik het me persoonlijk aan, maar ik weet waar ik het allemaal voor doe: voor mijn tevreden cursisten.

Wat is de belangrijkste eigenschap of vaardigheid waar iemand in jouw vak over zou moeten beschikken?

Het hebben van people skills, sociale vaardigheden. Veel mensen denken aan stenen en officiële documenten wanneer ze denken aan vastgoed. In de praktijk ben je juist continue bezig met mensen: aannemers, makelaars, taxateurs, verkopers, huurders en ook je eigen team. Je moet assertief zijn en ergens om durven vragen. Het is belangrijk dat je leert hoe je goed kunt verkopen en onderhandelen. Vastgoed is people’s business. Je moet kunnen netwerken, een goed team kunnen opbouwen en mensen moeten je kunnen vertrouwen. Daarnaast is het ook handig dat je goede, analytische skills hebt. Hoewel je vastgoed eigenlijk zo passief of actief kunt maken als je zelf wilt, want expertise kun je ook altijd uitbesteden.

Vind je geld belangrijk en waarom wel/niet?

Geld maakt niet per definitie gelukkig, maar ik vind geld wel belangrijk. Al zou ik het niet belangrijk vinden; we leven in een wereld waar geld belangrijk is. Je kunt er een mening over hebben en het erg vinden, maar we hebben er allemaal mee te maken. Je kunt niet overleven zonder geld. Zeker 90% van alle dromen en doelen zijn met geld te realiseren. Alle gebieden in je leven kun je naar een hoger niveau brengen door middel van geld. Denk aan gezond eten, reizen, leren en kennis opdoen. Daarnaast kun je met geld ook tijd (terug)kopen. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die voor ons kookt en we hebben een schoonmaakster. Zodoende houd ik meer tijd over voor mijn gezin.

Van welke adviezen gaan jouw nekharen overeind staan?

Mensen die advies geven en het niet zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld een bankmedewerker die in loondienst werkt en die jou vervolgens gaat vertellen hoe je jouw business moet runnen. Als ik samenwerk vraag ik vaak: beleg je zelf ook in vastgoed? Zodat ik zeker weet dat ze weten hoe het werkt. Neem nooit adviezen aan van mensen die geen geld hebben. Waar ik ook vaak naar kijk is: heeft die persoon de resultaten behaalt die ik wil behalen?

Wat is de beste Money Move die je hebt gemaakt?

Geld durven investeren in mijzelf en in kennis. Mensen geven wel €1.000 uit aan een iPhone en gaan daar zelfs schulden voor aan. Maar financiële kennis opdoen door middel van een coach, mentor of cursus vinden ze te duur. Zelf heb ik €50.000 euro besteed aan kennis opdoen. Dat is veel geld en daar kun je ook andere dingen mee doen. Het heeft er echter wel voor gezorgd dat ik sneller groeide en sneller mijn doelen bereikte. Een tip: stel een doel, zoek iemand die het doel al bereikt heeft en betaal diegene om jou te helpen dat doel ook te bereiken.

Welke Money Moves heb je nog op de planning staan?

Ik zit nog niet in aandelen, maar dat zou ik wel graag willen. Het grootste deel van ons vermogen zit in vastgoed, maar ik zou daar graag wat meer balans in willen brengen en de investeringen spreiden. Vasco Rouw gaf mij de tip om te streven naar financiële onafhankelijkheid per asset klasse, dus niet alleen in vastgoed. Als het ene klapt, dan heb je het andere nog. Dankzij Janneke van den Brink word ik steeds enthousiaster van Forex en daarnaast hebben we recent al investeringen gedaan in crypto, goud en zilver. Dit doen we uiteraard alleen met geld dat we kunnen missen.

Minicursus investeren in vastgoed voor €7

Weet je nog niet zeker of investeren in vastgoed wel wat voor jou is, maar wil je er wel graag meer over leren? Check dan deze minicursus investerenin vastgoed (gegevens door Martijn van den Berg), waarin je een compacte introductie krijgt en alles leert over o.a. de voordelen, uitdagingen én kansen van het investeren in vastgoed.

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.