geld overhouden kosten omlaag inkomsten omhoog

Meer geld overhouden: inkomsten omhoog vs. uitgaven omlaag

Je hebt besloten dat het zo niet langer kan: je móét vanaf nu meer geld overhouden elke maand. Misschien wil je meer gaan sparen, misschien wil je (uiteindelijk) een huis gaan kopen of misschien ben je het zat om je elke maand af te moeten vragen of je het wel gaat redden. Hoe dan ook: je wilt meer geld overhouden, maar waar ga je beginnen?

Als je elke maand al jouw inkomsten ook weer uitgeeft, dan blijft er (logischerwijs) aan het einde van de maand niks meer over. Terwijl de reis naar financiële stabiliteit en vrijheid juist draait om precies dát stukje: het verschil tussen wat je verdient en wat je uitgeeft. In theorie zijn er twee manieren om dit verschil te vergroten: óf je inkomsten moeten omhoog óf je uitgaven moeten omlaag. Maar welke van de twee opties is de beste keuze?

Meer geld overhouden: uitgaven omlaag

Jouw uitgaven omlaag brengen is makkelijker dan jouw inkomsten omhoog brengen. Ik zou daarom ook zeker aanraden om te beginnen bij het omlaag brengen van jouw uitgaven. Voordat je dit (zo goed mogelijk) kunt doen, is het belangrijk dat je eerst in kaart brengt wat jouw uitgaven precies zijn. In een eerder artikel beschreef ik al waarom het zo belangrijk is om een overzicht te hebben van jouw uitgaven. Zodra je dit overzicht hebt, kun je makkelijker bepalen welke uitgaven je kunt schrappen. Wist je bijvoorbeeld dat 91% van de huishoudens onderschatten hoeveel lopende abonnementen ze hebben? Zet jij (ongebruikte of niet belangrijke) abonnementen stop en stap je over naar goedkopere leveranciers, dan kun je dus heel eenvoudig élke maand meer geld overhouden. Als voorbeeld: toen ik de eerste keer mijn uitgaven onder elkaar zette, zag ik gelijk al dat mijn toenmalige partner en ik €200 á €300 euro per maand konden besparen! Dat is natuurlijk makkelijk verdient!

meer geld overhouden grafiek jan modaal blog

Het nadeel van het omlaag brengen van jouw uitgaven is dat het niet oneindig kan. Je kunt schrappen, schrappen en schrappen, maar uiteindelijk valt er niks meer te schrappen. Je zal immers toch echt moeten eten en een dak boven je hoofd moeten hebben. Dit is dus wél een goede eerste stap, maar het heeft wel beperkte mogelijkheden.

Meer geld overhouden: inkomsten omhoog

Daar waar het besparen zijn limiet heeft, is het genereren van meer/extra inkomsten oneindig. Je kunt bijvoorbeeld vragen om salarisverhoging of om een promotie. Je kunt ook overstappen naar andere banen die meer verdienen. Maar wat vooral ook mogelijk is: meer werken. En dat kan binnen jouw baan zijn, maar ook buiten jouw baan om. Steeds meer mensen hebben een sidehustle: een bijbaantje. Zo kun je bijvoorbeeld in de weekenden in de horeca werken, of een eigen onderneming starten naast jouw vaste baan. Het voordeel hiervan is dat de mogelijkheden oneindig zijn en je flink wat extra kunt bijverdienen.

Het nadeel hiervan is echter wel dat het je ook extra tijd zal kosten. Tja, je kunt niet verwachten dat er meer geld jouw kant op komt zonder dat je er wat voor hoeft te doen. 😅 De meeste mensen zullen dan ook niet hun inkomsten gaan verhogen, omdat ze niet bereid zijn om daar ook wat voor te doen. Een ander nadeel hiervan (wanneer je wél een side hustle gaat doen) is het risico op burn out. Althans, zo ervaarde ik dat zelf, maar dat is echt afhankelijk van hoe je zelf bent. Toen ik deze blog startte, werkte ik nog fulltime voor mijn webdesign bedrijf. In de avonduren werkte ik aan deze blog. Op zich ging dat wel, maar om heel eerlijk te zijn was het wel heftig om twee bedrijven tegelijkertijd te voeren. Vooral omdat het webdesign bedrijf mij niks bracht (afgezien van een inkomen).

Inkomsten omhoog vs. uitgaven omlaag

Dus welke van de twee is nou beter ? Wil je meer geld overhouden, dan zou ik absoluut eerst mijn uitgaven omlaag gaan brengen. En daarna zou ik gaan kijken naar hoe ik mijn inkomsten kan verhogen. Dus eigenlijk zou ik aanraden om vooral beide te doen: uitgaven omlaag brengen en inkomsten omhoog. Dan maak je het meeste verschil.

PS. In Money Game leer ik je allerlei manieren om je inkomsten te verhogen én je uitgaven te verlagen. In de Lazy Money Manager kun je een super simpel overzicht maken (en houden) van jouw geldzaken.

lazy money manager van jan modaal

In dit artikel komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Verkopen op bol.com
E-book

Verkopen op bol.com

Sidehustle Toolkit
Online geld verdienen

Sidehustle Toolkit

.