meer winst met affiliate marketing en pinterest

Zo zet je affiliate marketing in bij meerdere kanalen voor meer winst

Dat affiliate marketing een ideaal verdienmodel is, heb ik al vaak genoeg gezegd op deze blog. De voordelen spreken voor zich: het levert een passief inkomen op, je hoeft zelf geen aanbod te creëren en je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt. Het meest voor de hand liggend is het inzetten van affiliate marketing op een website of blog, maar wist je dat je ook op andere kanalen dit verdienmodel kunt toepassen? In dit artikel bespreek ik 4 verschillende kanalen en de voordelen ervan. Aan het einde van het artikel zal ik nog een extra tip delen om tijd te besparen en om het meeste te halen uit jouw kanalen.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van andere bedrijven. Als promoter krijg je een vergoeding voor elke verkoop. Ik kan bijvoorbeeld op deze website een zogeheten affiliate link plaatsen om een e-book te promoten. Als jij via bovenstaande link iets koopt, wordt dat geregistreerd door het systeem. De verkoper ziet dan dat de klant via mijn website is binnengekomen. Vervolgens krijg ik daar een vergoeding voor. Een simpel concept, toch? In deze gratis beginnersgids lees je alles over hoe affiliate marketing werkt.

01. Affiliate marketing op een eigen website

Het meest voor de hand liggende kanaal is natuurlijk een eigen website en/of blog. Op een eigen website kun je affiliate marketing toepassen hoe, waar en wanneer je maar wilt. Dit kan zijn in de vorm van blogartikelen (zoals ik doe), maar je kunt bijvoorbeeld ook vergelijkingswebsites maken waar je producten uit een bepaalde niche opsomt. Ik zal voor de beeldvorming een paar voorbeelden noemen van websites waar je affiliate marketing zou kunnen toepassen:

  • Een website voor online ondernemers, waar je verschillende verdienmodellen bespreekt en waar je online tools als Canva, Plug&Pay en Huddle promoot.
  • Een website waar je alle hotels en vakantieparken in de Benelux noemt waar je (op loopafstand) watersport kunt doen, zoals kitesurfen en windsurfen.
  • Een website over starten met nieuwe hobby’s, waarbij je blogs schrijft, tips deelt en online cursussen of andere producten promoot.

Persoonlijk zou ik nooit een affiliate marketing sidehustle starten zónder eigen website. Het grote voordeel van een eigen website is namelijk dat je volledig in controle bent over dit kanaal. Bij andere kanalen, zoals social media, ben je afhankelijk van het betreffende platform. Word je geblokkeerd of gehackt, dan ben je alles in één klap kwijt. Ook een eigen website starten? Dan is mijn Sidehustle Toolkit misschien wel wat voor jou! Met deze toolkit kun je zónder technische kennis in een handomdraai een eigen website starten. Ook leer je hoe je blogs schrijft, scoort in zoekmachines én affiliate marketing toepast.

02. Affiliate marketing in nieuwsbrief

Het bouwen van een mailinglijst kost tijd en vereist geduld, maar het is 100% de moeite waard. Mijn mailinglijst bestaat namelijk uit mensen waarvan ik zeker weet dat ze geïnteresseerd zijn in de content die ik maak (anders schrijven ze zich immers niet in). Een warm publiek dat zal zorgen voor meer conversie en dus ook meer winst. In principe kun je bij nieuwsbrieven op twee manieren affiliate marketing toepassen: je kunt affiliate links verwerken in de mails óf je kunt in de mails verwijzen naar blogartikelen waar affiliate links in staan.

Ook zonder eigen website kun je mailings inzetten voor affiliate marketing. Het wordt dan een wat grotere uitdaging om mensen op jouw mailinglijst te krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld advertenties draaien op social media om mailadressen te verzamelen. Dat kost geld, maar zorgt er wél voor dat je sneller iets bereikt.

03. Affiliate links op social media

Ook op social media kun je affiliate marketing toepassen. Als je eenmaal wat volgers hebt kun je hier een prima boterham mee verdienen! Zelf zet ik social media (en met name Instagram) vooral in om mensen naar mijn blogs te verwijzen, waar vervolgens affiliate links in verwerkt zijn. Maar je kunt natuurlijk ook rechtstreeks links plaatsen. Dit kun je doen door affiliate links te verwerken in je stories, maar ook door een ‘linktree’ te plaatsen in de link in bio. In zo’n linktree kun je dan meerdere gerelateerde affiliate links plaatsen. Opties genoeg!

04. Affiliate marketing op Pinterest

Officieel valt Pinterest natuurlijk ook in de categorie ‘social media’, maar toch wil graag dit platform even apart benoemen. Affiliate marketing toepassen op Pinterest werkt namelijk heel anders en heeft een paar heel belangrijke voordelen:

  • Je kunt makkelijk affiliate marketing op Pinterest toepassen, zónder eigen website nodig te hebben. Dit bespaart je geld en tijd.
  • Meestal kun je op social media alleen geld verdienen als je (veel) volgers hebt. Bij Pinterest is dit anders, want jouw content wordt overal getoond en niet alleen bij eigen volgers.
  • Dit maakt het heel erg geschikt voor beginners!

Ik had nog nooit van deze sidehustle gehoord, totdat ik het voorbij zag komen op Instagram. De voordelen die ik hierboven noem leken mij een goede reden om het in ieder geval uit te gaan proberen. Ik volgde een mini-cursus over Geld verdienen op Pinterest (voor slechts €27 euries) en was verbaasd wat er allemaal mogelijk is. In een eerder artikel deelde ik al de resultaten.

Een belangrijke extra tip

Als je al een blog of website hebt, dan weet je al wel dat het maken van content ontzettend tijdrovend is. Je vraagt je dan wellicht af of het wel een goed idee is om meerdere kanalen in te zetten, want dat betekent ook dat je méér content moet maken en méér tijd kwijt bent. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Ik recycle namelijk mijn content op alle kanalen. No way dat ik daar aparte content voor ga maken! Ik focus mij op mijn blog en maak daar unieke content voor. Diezelfde content gebruik ik in mijn nieuwsbrief. Twee keer per maand deel ik één van de blogs die ik schrijf, met link naar de website. Twee keer per maand deel ik een nieuwsbrief met de nieuwste blogartikelen. Et voilà: zou verstuur ik vier nieuwsbrieven per maand, zónder daar aparte content voor te moeten maken. Hetzelfde principe geldt op social media en Pinterest, want daar deel ik ook de blogs die ik schrijf.

Lees meer over affiliate marketing

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.