Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
middeling geld terugkrijgen van belastingdienst

Middeling: het fiscale cadeau van de overheid dat bijna niemand uitpakt 🎁

28 december 2021
Mark

Inkomensschommelingen, iedereen krijgt er op enig moment mee te maken. Zo kan jouw inkomen flink stijgen als je na een studie begint aan jouw eerste baan, of wanneer je een mooie promotie maakt. Maar misschien ben je in deze gekke Corona-tijden jouw baan juist wel kwijtgeraakt, of ben je na een lange loopbaan van een welverdiend pensioen gaan genieten. Inkomensschommelingen. De vraag is niet óf, maar wanneer je er mee te maken krijgt. Deze blog legt uit waarom je in dat geval geld terug kan vragen van de Belastingdienst, en hoe het werkt. Het kostte de auteur van deze blog drie minuten werk om €237 euro van de Belastingdienst teruggestort te krijgen.

Hoe werkt middeling?

Als je geld verdient betaal je daar in Nederland inkomstenbelasting over. Nederland kent een zogenaamd progressief stelsel, dat inhoudt dat je naar verhouding meer geld gaat betalen als je meer verdient. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, dat idee. Ingewikkeld? Zie het als twee regentonnen. De eerste regenton kun je vullen met geld waarover je relatief weinig belasting moet betalen. Als deze regenton vol zit, kun je de rest van je inkomen in de tweede regenton stoppen. Over het inkomen in die tweede regenton moet je echter veel meer belasting betalen. De politiek bepaalt ieder jaar de grootte van de eerste regenton. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van de grootte van alle ‘regentonnen’ (tariefschijven) voor de afgelopen jaren.

Zoals gezegd is het goed denkbaar dat er jaren zijn waarin je ruimte overhoudt in de eerste regenton. Ik noemde al de situaties waarin je nog studeert, je baan verliest of met pensioen gaat. Maar het kan ook zijn dat je juist bewust tijdelijk minder gaat verdienen vanwege een sabbatical, of simpelweg nog niet genoeg verdient om de eerste regenton helemaal te vullen. In die gevallen vindt de wetgever het onwenselijk dat jij vervolgens in een financieel goed jaar alle extra belasting van de tweede regenton moet betalen. De gedachte is dat je gemiddeld gezien namelijk nooit (of in mindere mate) in de tweede regenton terecht zou zijn gekomen. Deze gedachte heeft geleid tot de regeling die nu in de volksmond bekend staat als ‘middeling’. 

Wat moet je doen om middeling aan te vragen?

Je moet de Belastingdienst verzoeken om jouw inkomstenbelasting te middelen (zie pdf-link). In dit verzoek geef je aan op welke drie aansluitende jaren jouw verzoek betrekking heeft. Het is afhankelijk van jouw inkomensschommeling welke drie jaren leiden tot de grootste belastingteruggave.

Stel bijvoorbeeld, je had een hoog salaris en bent sinds 2020 met pensioen. Het is dan denkbaar dat jouw tweede regenton in 2019 zo groot was, dat je er in zowel 2020 als 2021 de eerste regenton mee kan vullen. Het is dan logisch om jouw verzoek te richten op de jaren 2019, 2020 en 2021. Is jouw tweede regenton in dit voorbeeld veel minder sterk gevuld, dan kan het juist lonen om te opteren voor de jaren 2018, 2019 en 2020. Vaak kun je logisch beredeneren wat de juiste jaren zijn.

Ga voor jezelf voordat je het verzoek opstuurt alle formele eisen nog even langs (zie de link onderaan de blog). Let op, er geldt een drempel van €545. Pas als je hierboven zit krijg je geld terug. Bij inkomensschommelingen die voortkomen uit de voorbeelden zoals genoemd in deze blog zit je vaak al snel boven de drempel.

Kerstcadeau aan jezelf

Tot voor kort moest je een sluitende berekening meesturen naar de Belastingdienst om ĂŒberhaupt in aanmerking te komen voor deze regeling. Onder meer doordat weinig mensen gebruik maakten van de regeling is de eis om een berekening mee te sturen komen te vervallen. Je kunt dus thans slechts op basis van logica bepalen voor welke drie jaren jij een verzoek tot middeling wilt indienen (hierdoor kost het gehele proces je hooguit een paar minuten tijd). Wil je er toch iets meer tijd aan besteden? Er zijn veel websites waar je een gratis berekening kunt uitvoeren. Google maar eens op: ‘middeling berekening’.

Het komt niet vaak voor dat een regeling wordt versimpeld omdat de overheid vindt dat te weinig mensen de regeling weten te vinden. Jij nu wel. Zie het als een cadeau aan jezelf. Van een paar honderd euro kun je toch iets leuks kopen. Een lekker diner met vrienden. Of misschien een regenton voor in de tuin? Aan jou de keuze.


In het nieuwe regeringsakkoord zijn plannen gemaakt om de middelingsregeling per 2023 te laten verdwijnen.

NB: Let op, ik spreek in deze blog over twee regentonnen omdat er per 2020 nog maar twee belastingschijven zijn. Vóór 2020 waren er meer belastingschijven. Ik vermoed dat in de meeste gevallen de grootste teruggave te behalen valt in de belastingjaren vóór 2020, omdat er in die jaren – door het grotere aantal regentonnen (om in die metafoor te blijven) – meer kans bestond dat er regentonpotentieel onterecht bij jou verloren is gegaan.

Voor de volledigheid, vind je hier alle eisen van middeling.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal