Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
waarom je MLM verkoper moet vermijden

Ik werd benaderd door een MLM-verkoper ⚠️ Dit is waarom je ze moet vermijden

16 april 2021
Sandra Boon

Een paar weken geleden werd ik via Instagram benaderd door een MLM-verkoper. Dit keer was het geen huisvrouw met gekleurde, plastic bakjes, geen kennis van een kennis die nu ‘in de oliën zit’ en het was ook niet iemand waar ik vroeger bij op school zat die nu make-up verkoopt. Nee, dit keer was het een social influencer met meer dan 75.000 volgers die mij benaderde. Ik was gevleid dat hij wilde samenwerken, dus we planden een Zoom-meeting in. Het werd al snel duidelijk dat de verkoper een andere ‘samenwerking’ in gedachten had: hij wilde mij namelijk werven voor een online platform waar je onder andere leert over Forex en crypto.

Een uur en heel wat prachtig gestileerde PowerPoint-slides verder wist ik het zeker: dit is niet alleen een MLM, maar ook een piramidespel. Ik vind het zorgwekkend dat social influencers hier nu bij betrokken zijn geraakt. Ik was eerst niet van plan om hier een blogartikel over te schrijven, maar helaas heb ik in de afgelopen weken meerdere berichtjes ontvangen van soortgelijke verkopers. Daarom heb ik toch maar besloten om jullie hiervoor te waarschuwen.

Wat is een MLM-verkoper eigenlijk?

MLM staat voor multi-level marketing. Het is een verkoopconstructie waarbij je diensten of producten verkoopt aan mensen in jouw netwerk (familie, vrienden en kennissen). Daar is op zich niks frauduleus aan. Waar het echter misgaat, is wanneer er meer wordt verdient aan het binnenhalen van nieuwe verkopers dan aan het verkopen van de producten/diensten zelf. Er ontstaat dan een constructie dat erg lijkt op een piramidespel; de mensen ‘bovenaan’ verdienen aan de mensen die zij hebben aangedragen, welke weer nieuwe mensen aandragen, etc. Dit soort verkoopconstructies komen voor in allerlei vormen en maten, waardoor het soms erg lastig is om een MLM te herkennen. Een MLM is namelijk niet per definitie een piramidespel, ook al denken mensen soms van wel. Bovendien kunnen dit soort constructies lang voort blijven gaan, totdat er geen nieuwe mensen meer worden aangedragen. Dan stort de hele piramide in.

MLM is vaak een masker voor een piramidespel

Bij de verkoper die mij benaderde was dit ook het geval. Hij promootte een abonnement waarvoor je een maandelijks bedrag betaalt van circa €200 euro. Dat is best wel hoog, maar – en dit zijn zijn woorden – als je 2 nieuwe mensen aandraagt, is jouw abonnement levenslang gratis! En als je nog meer mensen aandraagt ontvang je zelfs geld. Hij benadrukte dat dit absoluut geen piramidespel was. Slechts 20% van de mensen had een gratis abonnement. En – weer zijn woorden – het is natuurlijk ook niet mogelijk dat iedereen gratis lid wordt, want de vergoedingen voor de leden die mensen aandragen, worden uitgekeerd van de opbrengst van de betalende leden. En als iedereen gratis lid zou worden, dan zou het bedrijf niet meer kunnen bestaan. Nou gefeliciteerd, dat is de definitie van een piramidespel… 😅 Hieronder vind je drie belangrijke redenen waarom je multi-level marketing bedrijven zou moeten vermijden.


01. De meeste MLM-verkopers verdienen helemaal niks

Het is namelijk geen ‘duurzaam’ bedrijfsmodel, in de zin dat het niet oneindig door kan gaan. En het is al zeker niet mogelijk dat iedereen verdient aan dit model. Sterker nog: volgens de AARP Foundation verdient maar liefst 74% helemaal niks of verliest zelfs geld door multi-level marketing bedrijven. Laat je niet foppen door alle mooie verhalen over financiële vrijheid, rijkdom en passief inkomen, want het is slechts een klein percentage dat echt veel geld verdient.

02. Als MLM-verkoper betrokken raken bij een piramidespel

Ik vermeldde het hierboven al even: veel MLM’s zijn gemaskeerde piramidespellen. Niet elke MLM is daadwerkelijk een piramidespel en zodoende kan het best lastig zijn om er één te herkennen. Er zit namelijk een behoorlijk dun lijntje tussen de twee en als ‘buitenstaander’ is dat moeilijk van elkaar te onderscheiden. Piramidespellen zijn echter verboden in Nederland. Raak je betrokken bij zo’n spel, dan overtreed je dus de wet. Een best wel goede reden om geen MLM-verkoper te worden, vind ik zelf.

03. MLM verpest relaties en vriendschappen

In een wereld waar je continue moet opletten om niet opgelicht te worden is er één groep mensen waar we altijd op kunnen rekenen: onze vrienden en familie. Een MLM begrijpt heel goed dat er een vertrouwensband is waar koude acquisitie niet tegenop kan en daar spelen ze mooi op in. Het MLM concept is namelijk gebaseerd op – en wordt in stand gehouden door – het vertrouwen die mensen onderling in elkaar hebben. Denk er maar eens over na: als je wordt benaderd door iemand die je al goed kent, dan is de kans veel groter dat je overstag gaat. Je vertrouwt die persoon immers. Als een goede vriendin mij zou vertellen dat ze leuk verdient aan iets, dan heb ik geen reden om dat niet te geloven. Hierdoor raken veel mensen verstrikt in MLM’s.

Dat heeft overigens ook nog een andere belangrijke keerzijde. Zodra je zelf beseft dat je bent opgelicht, besef je ook dat jij je vrienden en familie hebt opgelicht! Hoe biecht je dat bij ze op? Dat is nogal een bittere pil om te moeten slikken. In de Netflix documentaire (Un)well wordt dit uitgebreid uitgelicht en vertellen meerdere mensen hoe het kan dat een heel netwerk verstrikt raakt in zo’n piramidespel en hoe moeilijk het is om daar van terug te komen. Dit vind ik persoonlijk het ergst aan MLM: het verpest relaties met familie, vrienden en collega’s.

Gerelateerd:
Boekreview: Waar doen ze het van?

Meer leren over multi-level marketing?

Lees jezelf goed in en onthoud: het kan iedereen overkomen. Als jij denkt dat het jou niet kan overkomen, word je bij voorbaat al een makkelijkere slachtoffer (just saying). Hieronder heb ik een aantal dingen verzameld waarin meer wordt uitgelegd over multi-level marketing en MLM-verkopers.

Disclaimer: niet elk multi-level marketing bedrijf is een piramidespel.

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal