Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
modaal inkomen vermogen opbouwen tips

Met een modaal inkomen meer geld sparen? Met deze 5 tips moet dat lukken 💪

20 januari 2022
Sandra Boon

Met een modaal inkomen meer sparen, vermogen opbouwen en financieel stabiel worden. Het klinkt misschien als iets dat alleen is weggelegd voor ‘rijke mensen’. Dat is het echter niet, want ook met een modaal inkomen kun je vermogen opbouwen en kun je jouw financiële doelen behalen. Zou het makkelijker zijn als je de loterij won, een dikke erfenis kreeg of ineens het dubbele zou gaan verdienen? Tuurlijk. Maar het is zeker niet onmogelijk!

Ik ging in slechts 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk. ‘Jij hebt makkelijk praten, met je beleggingen en je laptop lifestyle’, zou je dan misschien denken. Maar het is bij mij ook niet zo dat ik op een dag wakker werd en ik ineens een dikke spaarrekening had. Hier heb ik ook voor moeten werken en sparen. En dingen voor moeten laten. Maar het is mij wél gelukt. En als ik het kan, kan jij het ook! Daarom deel ik graag een paar handige tips met je, zodat ook jij met een modaal inkomen jouw financiële doelen kunt behalen.

1. Het gaat er niet om wat je verdient, maar wat je overhoudt

Ik dacht altijd dat ik méér geld moest verdienen, voordat ik mijn financiën op de rit kon krijgen. Meer verdienen zou de oplossing zijn voor al mijn geldproblemen. Boy, was I wrong! Want als ik meer zou verdienen, zou ik geheid meer uitgeven (iets met leefstijlinflatie 😑). Het gaat er ook helemaal niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt. Als jij denkt dat je niet genoeg verdient om meer geld te sparen, dan daag ik je graag uit om een simpel overzicht te maken van je financiën. Ik durf te wedden dat er genoeg manieren zijn om meer geld over te gaan houden.

2. Bespaar vooral op terugkerende uitgaven

Ga je naar drie verschillende supermarkten om de goedkoopste aanbiedingen te scoren? Dan levert dat vast en zeker een paar extra euro’s op. Het nadeel is echter wel dat je élke keer veel extra tijd kwijt bent om een (relatief) kleine besparing te hebben. Ik geef daarom altijd het advies om vooral te besparen op terugkerende uitgaven. Daar stop je namelijk eenmalig tijd in en vervolgens keert die besparing maandelijks of jaarlijks terug. Voorbeelden hiervan zijn: verzekeringen, abonnementen en kosten voor energie.

  • Ik bespaar nu €15 euro per maand op mijn zorgverzekering t.o.v. van vorig jaar (en zelfs meer dan €50 euro per maand t.o.v. van 3 jaar geleden).
  • Ook bespaar ik maandelijks €85 euro op verschillende abonnementen, door over te stappen en door enkele abonnementen op te zeggen of af te wisselen.
  • Ik heb voor een goedkopere autoverzekering gekozen en ging van €95 euro per maand (all-risk voor een Audi) naar €35 euro per maand (WA) voor mijn camperbus.

Zo waren er meer terugkerende kosten waar ik flink op ging besparen. Je denkt in eerste instantie misschien dat het niet zoveel oplevert, maar bij elkaar opgeteld is bovenstaande wel een besparing €195 euro per maand t.o.v. 3 jaar geleden. Dat houdt in dat ik PER JAAR €2.340 euro extra te besteden heb en daar hoef ik nauwelijks wat voor te doen!

PS. Geen zin om zelf alles uit te pluizen? Download Dyme voor Android of Dyme voor iOS en zij regelen lagere tarieven voor je. Dat scheelt jou een boel tijd én levert je wel weer besparingen op!

3. Denk wat vaker lange termijn i.p.v. korte termijn

Toen ik 2 jaar geleden aan mijn zoektocht naar financieel succes & geluk begon, besloot ik het gelijk een goede start te geven. Ik bespaarde op ALLES wat ik maar kon bedenken. Ik ga er niet om liegen: ik bespaarde best wel extreem. Van het knippen van mijn eigen haren tot het fixen van kapotte sokken. In mijn omgeving vonden veel mensen dat maar vreemd: je kunt immers morgen wel dood zijn. Ik snap de opmerking wel, want je wil ook van je leven genieten. Ik genoot echter nog steeds van mijn leven, ondanks de besparingen. En nu Рfastforward 2 jaar later Рkijken diezelfde mensen mij jaloers aan. Ik heb namelijk w̩l door die besparingen alles op de rit gekregen en nu reis ik als digital nomad door Zuid-Europa.

Waarom ik dit verhaal met je deel? Ik had destijds dit doel voor ogen. Ik wist dat als ik toen hard mijn best zou doen, ik nu extra zou kunnen genieten. Opofferingen op de korte termijn zorgen ervoor dat je geen nog grotere opofferingen hoeft te doen op de lange termijn. En ja, soms moet je op korte termijn dingen opofferen om lange termijn dromen uit te laten komen.

4. Hoe accurater jouw overzicht, hoe meer je bespaart

Ik weet wel zo ongeveer wat ik allemaal uitgeef, hoor ik je al denken. Dat dacht ik ook altijd (en veel van mijn Instagram-volgers dachten dat ook, kwam ik achter na het posten van een story). Toch blijken we véél meer geld te kunnen sparen wanneer we een concreet overzicht hebben van onze inkomsten en onze uitgaven. Er zullen ongetwijfeld bedragen tussenzitten waar je zo snel niet aan had gedacht. En nee, een accuraat overzicht betekent niet dat het ingewikkeld hoeft te zijn of dat je hier heel veel tijd aan moet spenderen. Sterker nog: hoe simpeler, hoe beter. De Lazy Money Manager heb ik specifiek voor dit doel ontwikkeld.

5. Gebruik jouw geld om meer geld te verdienen

Het is een feit dat je meer kunt verdienen als je geld hebt. Je kunt het geld dan namelijk beleggen in aandelen of bijvoorbeeld investeren in een eigen bedrijf of een sidehustle. Zo heb ik vorig jaar geïnvesteerd in deze blog en heb ik geïnvesteerd in een voorraad producten om te verkopen via een webshop en bol.com. Dat geld heb ik eerst verdiend door te werken en het geld verveelvoudigd zich wanneer ik dat investeer. Vroegâh deed ik dat heel anders: ik verdiende geld en dat gaf ik lekker uit. Dat was óók leuk, maar nu heb ik in theorie meer geld om uit te geven dan eerst. 😉 Denk er maar eens over na…

Besparen op uitgaven met de Woolsocks app

Geld terugkrijgen op jouw uitgaven en daar helemaal niks voor hoeven doen: dat klinkt toch echt ideaal?! Met de Woolsocks app kan dit. Installeer de app, koppel je bankrekeningen en je krijgt vervolgens cashback (geld terug) op uitgaven die je doet bij winkels, supermarkten en tankstations. Je hoeft hier geen bonnetjes voor in te leveren en je hoeft geen uitgaven te declareren; alles gaat automatisch als je via de app bestelt!

Meld je aan bij Woolsocks


Gratis: mijn 8 belangrijke lessen over geld

Tijdens mijn zoektocht naar geld & geluk heb ik een methode ontwikkeld voor het regelen van mijn geldzaken. Die methode vind je in het boek Money Game. Naast die methode deel ik ook 8 belangrijke lessen over geld. Ik heb besloten om deze 8 lessen gratis te delen via mijn website, omdat ik financieel educatie belangrijk vind. Je kunt ze hieronder gratis downloaden.

Ja, stuur mij de hoofdstukken van Money Game

Vul jouw e-mailadres in en dan ontvang je direct de 8 belangrijke lessen (uit Money Game) over geld in jouw inbox.

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In 5 minuten per maand al jouw geldzaken regelen...

Met mijn unieke Money Game methode leer ik jou hoe je jouw geldzaken kunt automatiseren. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal