Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
moeite met sparen tips om het makkelijker te maken

Moeite met sparen? Met deze tips word je er een stuk beter in

2 september 2020
Sandra Boon

Heb je moeite met sparen, dan hoef je je absoluut niet te schamen. In deze maatschappij waarbij we nauwelijks financiële educatie krijgen, waarin niemand uitlegt hoe we onze persoonlijke financiën moeten regelen en waar we continue gelokt worden om te consumeren, is het helemaal niet gek dat sparen steeds moeizamer gaat. Onze leefstijl wordt steeds duurder en we moeten alle zeilen bijzetten om te voldoen aan alle verwachtingen.

Wat natuurlijk een beetje zonde is, want sparen is juist heel belangrijk. In theorie weten we dat allemaal heel goed… 😉 Maar in de praktijk zie je daar weinig van terug. Wist je dat volgens het Nibud 20% van de Nederlandse huishoudens helemaal geen spaargeld heeft? En dat nog eens 20% slechts €2.000 euro spaargeld heeft? Dat is eigenlijk veel te weinig… Zeker nu we van heel dichtbij hebben meegemaakt hoe een crisis in een mum van tijd kan onstaan. En daarom zal ik in dit artikel enkele tips geven voor mensen die moeite hebben met sparen. Heb je zelf ook leuke tips? Voel je vrij om deze te plaatsen in een reactie onder het artikel.

01. Moeite met sparen? Realiseer je dat jij de enige bent die dit kan oplossen voor jezelf

Hierboven noemde ik drie externe factoren waar wij zelf weinig invloed op hebben; het gebrek aan financiële educatie, niemand die ons leert hoe persoonlijke financiën werken én de consumptiemaatschappij die ons allerlei dingen opdringt. Hoewel dit allemaal waar is, is het wel zo dat het makkelijk is om een ander de schuld te geven van onze problemen. En het is natuurlijk helemaal makkelijk om vervolgens zelf geen stappen te ondernemen, omdat ‘het hun schuld is’. Maar de waarheid is ook dat jij de enige bent die daar verandering in kan brengen voor jezelf. En dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor jouw financiële situatie. Lees dit niet verkeerd: het kan zijn dat je door externe factoren financiële problemen hebt gekregen. Maar ook dan ben jij de enige die de situatie voor jou kan verbeteren. Dus neem het heft in eigen handen. 💪

Je kunt geen homerun slaan als je de knuppel niet oppakt. Je kunt geen vis vangen als je je hengel niet uitgooit. En je kunt geen doelen bereiken als je het niet probeert.” – Kathy Seligman.

02. Zorg eerst voor een goed overzicht

Voordat je allerlei stappen gaat ondernemen om meer te kunnen sparen, is het belangrijk dat je overzicht hebt in al jouw inkomsten en uitgaven. Dit overzicht heb je echt nodig om bijvoorbeeld;

  • Te bereken hoeveel je kunt sparen.
  • Om een spaarmethode te kiezen die bij jou past.
  • Om eventuele ‘lekken’ in jouw uitgaven te kunnen herkennen.
  • En om o.a. te berekenen of je wel genoeg pensioen opbouwt.

Maar ook vooral om dingen te kunnen ontdekken waarop je makkelijk kunt besparen, zonder jezelf tekort te doen. Wanneer we het hebben over besparen, dan denken we gelijk aan de leuke dingen die we onszelf moeten ontzeggen. Maar misschien kun je juist wel besparen op dingen die toch al geen prioriteit hebben, zodat je juist wél leuke dingen kunt blijven doen. Denk aan abonnementen waarvan je niet meer wist dat je ze had (ja, dat overkomt iedereen haha), verzekeringen die je misschien wel dubbel hebt (zo had ik een reisverzekering, terwijl dit al gedekt werd door mijn zorgverzekering), vaste lasten die je makkelijk naar beneden kunt bijstellen, etc.

03. Zorg dan voor een goed plan en kies een vaste spaarmethode

De meesten van ons leven ons leven en kijken aan het einde van de maand pas of er genoeg over is om te kunnen sparen. De meesten van ons komen tot de conclusie dat er elke maand niks meer over blijft 😉 Dat komt doordat we altijd gaan leven naar ons inkomen. Het maakt niet uit of je €1.500 per maand verdiend of €5.000 euro per maand; als je geen controle neemt over je geld, dan zal er niks overblijven. Dat klinkt overdreven, maar dat is écht zo. Mensen gaan onbewust altijd leven naar hun inkomen. Afwachten wat er overblijft is dus géén goede spaarmethode. Gelukkig zijn er methodes die wél werken en op deze website heb ik daar al meerdere artikelen over geschreven. Dus voor nu houd ik het kort: zorg voor een goed plan en kies een vaste spaarmethode.

Gerelateerd:
Kies de juiste spaarmethode en maak sparen een stuk eenvoudiger #1

04. Realiseer je dat jij jezelf niks ontneemt, maar jezelf juist een plezier doet

Ik had het bij onderdeel 2 natuurlijk ook al aangegeven; budgetteren en sparen betekent niet per definitie dat je jezelf dingen ontneemt. Je kunt het beste besparen op dingen die toch al geen prioriteit hadden. Mocht je grotere doelen hebben en/of ze sneller willen bereiken, dan kun je inderdaad ook besparen op de leuke dingen. Maar ga ook dan niet blijven hangen in een ‘ik ben zielig, want ik mag geen leuke dingen doen’ bui. 🙂 Want eigenlijk komt het er op neer dat je juist wel leukere dingen kan doen, je moet er alleen wel iets langer op wachten. Uitgestelde consumptie noemen ze dat.

Als voorbeeld: Stel je geeft €200 euro per maand uit aan etentjes met vrienden, maar je wilt eigenlijk €5.000 euro sparen voor de aanbetaling van een koophuis. Je hebt al bespaard op de vaste lasten en je hebt enkele overbodige abonnementen stopgezet, waardoor je al €150 euro per maand extra zal overhouden en opzij kunt zetten. Het duurt dan 33 maanden voordat je de aanbetaling kunt doen. Dat duurt jou misschien een beetje te lang, dus je besluit om voortaan slechts 1x per maand uiteten te gaan en daar maximaal €50 euro aan te willen besteden. Je kunt dan in totaal €300 euro per maand sparen. Dan duurt het zo’n 16 maanden voordat je een huis kan kopen. Ja, dan heb je veel etentjes gemist… Maar kijk wat je er dan voor terugkrijgt: je kunt de aanbetaling voor een eigen huis doen! 🙂 Kortom: door het ene te laten, krijg je (meestal op langere termijn) er veel meer voor terug. Focus je op wat je uiteindelijk zal gaan bereiken in plaats van op alle dingen die je jezelf zogenaamd ontzegt.

jan modaal blogger over geld

05. Maak het moeilijker om spaargeld op te nemen

Als jij jouw geld op één hoop gooit, of als jouw spaargeld altijd binnen handbereik is, dan is de kans veel groter dat je jouw spaargeld uit zal geven. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. 😅 Zo had ik vroeger één betaalrekening voor al mijn financiën… En je raad het al: sparen lukte nooit zo goed. Had ik eindelijk wat geld over, dan rekende ik mijzelf rijk en gaf ik het net zo snel weer uit. Een paar kleine tips om ervoor te zorgen dat jij van jouw spaargeld afblijft;

  • Houd een aparte spaarrekening aan voor het spaargeld.
  • Open een spaarrekening bij een andere bank, zodat je niet jouw spaargeld steeds in hetzelfde overzicht ziet staan wanneer je jouw bank app opent.
  • Download geen app voor de spaarrekening. Zorg ervoor dat je hier alleen bij kunt via jouw computer. Dan heeft het alvast een extra drempel.
  • Heb je verschillende spaardoelen binnen jouw spaarrekening? Verberg de spaardoelen die zijn behaald en/of de spaardoelen waar je nu nog niet aan gaat werken.
  • Heb je een buffer opgebouwd? Ook deze verstop je voor jezelf. Anders is de kans groot dat jij jezelf rijk rekent en het weer gaat uitgeven (kuch… ja, voor mij ook heel bekend 😂).
Gerelateerd:
Bankrekening openen bij verschillende banken? Een heel goed idee!

Moeite met sparen… Je kunt het leren, maar je moet het wel willen. En niet te vergeten: als je schulden hebt, dan zal het sparen meestal nog even moeten wachten. Deel 2 wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.

PS. De makkelijkste manier om te sparen?

Dat is natuurlijk Money Game, de methode die ik zelf heb ontwikkeld voor het regelen van je financiën. Met deze methode regel jij in slechts 5 minuten per maand jouw financiën én leer je hoe je op de automatische piloot geld kunt sparen. Ideaal, toch?

.

Meer over dit onderwerp

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal