money mindset fouten vermogen opbouwen

3 Money Mindset fouten die jou ervan weerhouden om vermogen op te bouwen

Money Mindset fouten, waar heb je het over? 🤔 Money Mindset is niks anders dan een mooie benaming voor jouw houding ten opzichte van geld. Dus hoe je met geld omgaat, maar ook vooral hoe je over geld denkt en welke gevoelens je daarbij hebt. Heb je voornamelijk negatieve gevoelens en negatieve gedachten wanneer je aan geld denkt? Dan is jouw Money Mindset dus negatief. Je raadt het al: met een positieve houding kom je natuurlijk veel verder.

In Nederland is praten over geld (helaas) nog steeds een taboe. We zijn een erg nuchter volk en houden niet zo van opscheppen. Dat heeft echter ook een groot nadeel: doordat we weinig over geld praten, kunnen we ook weinig over geld leren. Het is dan ook niet gek dat Money Mindset fouten heel vaak worden gemaakt. In dit artikel zal ik er een paar benoemen die jou ervan kunnen weerhouden om vermogen op te bouwen.

01. Denken dat alles een scam of oplichterij is

Waar geld bij gemoeid is, zul je oplichters vinden. Dat is helaas nou eenmaal zo. Dat geldt overigens voor alle branches en niet alleen voor de financiële branche. Het is dan ook belangrijk om altijd goed te controleren met wie je zaken doet. Laat dit jou er echter niet van weerhouden om goede, financiële stappen te zetten. Ik merk namelijk steeds vaker dat mensen uit angst voor oplichting geen actie ondernemen. Op je hoede zijn is altijd verstandig, maar om iedereen nou bij voorbaat voor oplichter uit te maken… Dat is geen goede Money Mindset.

Waarom het belangrijk is om niet alles ‘oplichterij’ te noemen

Omdat er heel veel mensen, bedrijven en initiatieven zijn die jou wél echt verder kunnen helpen. Die jou kunnen leren beter met geld om te gaan en die jou kunnen helpen een financiële basis op te bouwen. En nee, ik doel niet alleen op mijzelf en Money Game. 🤣 Zelf heb ik namelijk ook heel veel boeken gelezen over financiën, podcasts geluisterd, YouTube video’s bekeken en online cursussen gevolgd. Daar heb ik heel veel van geleerd en dit heeft er absoluut aan bijgedragen dat ik nu veel beter met geld kan omgaan (en dus ook meer vermogen kan opbouwen). Financiële educatie is heel belangrijk en daarin investeren kan juist heel veel opleveren.

02. Je Money Mindset is alleen gericht op de korte termijn

Vermogen opbouwen doe je niet in één dag, dat kost nou eenmaal tijd. Je zal dus niet alleen plannen moeten maken voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. En dat weerhoudt veel mensen ervan om überhaupt plannen te maken. Dat is makkelijk te verklaren: het oudste en meest gebruikte deel van onze hersenen is gericht op overleven en houdt alleen rekening met de korte termijn. Dat betekent echter niet dat we niet kúnnen plannen voor de lange termijn, het betekent alleen dat het wellicht wat meer moeite zal kosten. Maar als jij je alleen richt op het vervullen van korte termijn behoeftes (dat leuke shirtje dat je in de etalage zag, dat verlangen naar pizza van de thuisbezorgd service, die mooie lamp die je voorbij zag komen op Instagram, etc.) dan zal er weinig ruimte overblijven voor lange termijn doelen (buffer opbouwen, in de toekomst een koopwoning aanschaffen, voorbereiden op je pensioen).

03. Je denkt dat sparen, vermogen opbouwen en beleggen alleen is weggelegd voor rijke mensen

Misschien zag je dit artikel voorbijkomen en dacht je bij het lezen van de titel gelijk ‘Vermogen? Dat is echt een ver-van-mijn-bed-show’. We denken namelijk vaak dat het sparen, opbouwen van vermogen en het beleggen alleen maar is weggelegd voor rijke mensen. Dat is echter niet waar. Sterker nog: het is precies andersom. Mensen worden rijk OMDAT ze sparen, vermogen opbouwen en beleggen. Rijke mensen worden niet op een dag wakker om er vervolgens achter te komen dat ze ineens heel veel geld hebben. Hier wordt over een langere periode naartoe gewerkt. Wacht dus niet met sparen en vermogen opbouwen, maar werk langzaam naar jouw doelen toe. Herken jij de volgende overtuigingen?

  • Ik kan niet sparen, want ik verdien niet genoeg.
  • Eerst moet ik meer geld gaan verdienen, en dán kan ik… [vul hier jouw dromen in]
  • Als ik €10.000 euro zou hebben, nou dan weet ik het wel, hoor! Dan zou ik… [vul hier jouw dromen in]
  • Ik kom niet uit een rijke familie, dus [vul hier jouw dromen in] is niet voor mij weggelegd.
  • Maar als ik geld zou erven van mijn ouders, dan zou ik wél… [vul hier jouw dromen in]

Mensen sparen niet omdat ze vermogen hebben, ze hebben vermogen omdat ze sparen. Ik heb hier laatst ook een interessante post over geplaatst op Instagram, mocht je dit onderwerp interessant vinden.

PS. Volg je mij al op Instagram? 😊

In mijn blogs komen affiliate links voor. Dit houdt in dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via die link. Jij betaalt hier niks extra voor.

Masterclass voor €17
Volg de online

Masterclass voor €17

Masterclass voor €47
Volg de online

Masterclass voor €47

.