Gratis   |   Jan Modaal   |   Favorieten
leren van monopoly bordspel

Wat je kunt leren van… het Monopoly bordspel

Het geweldige Monopoly bordspel was absoluut favoriet in mijn ouderlijk huis. Mijn broer en ik hebben dit spel eindeloos gespeeld. Het begon met de kindervariant en later volgden al snel het gewone Monopoly-spel, de Harley-Davidson variant en we hebben zelfs nog een Pokémon variant gehad. 🤣

In een huishouden waarvan beide ouders ondernemers zijn, is het misschien ook niet zo gek dat juist dit spel favoriet werd. Het is een heel goed spel om als kind zijnde ondernemersvaardigheden te ontwikkelen, om vooruit te leren plannen en te leren omgaan met geld. Maar wist je dat je eigenlijk best wel veel dingen kunt leren van dit spel?

01. Zorg ervoor dat je altijd wat geld hebt liggen, zodat je kansen kunt pakken

Eén van de dingen die je kunt leren van Monopoly is dat het slim is om altijd wat geld te hebben liggen, zodat je kunt ingaan op kansen zodra die zich aandienen. En wat betreft de vergelijking met persoonlijke financiën; ik heb het niet over spaargeld of over een buffer. Ik heb het over geld dat je hebt liggen voor investeringskansen, die je niet aan hebt zien komen en waar je op korte termijn op moet reageren.

Als voorbeeld… Ik kreeg toevallig vanochtend een mailtje van SnappCar: ze zoeken investeerders. Je kunt investeren vanaf €500 euro, maar je kunt ook vanaf €25.000 euro aandeelhouder worden. En ik hoorde mijzelf denken: als ik dat geld zou hebben, dan zou ik het wel weten… Het concept van SnappCar sluit echt aan bij mijn eigen visie op de toekomst en op het leven. Dus ja, ik zou best wel willen onderzoeken of aandeelhouder worden rendabel, verantwoord en haalbaar is. Maar goed, ik heb geen €25.000 euro dus ik droom lekker verder. 😜 Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor investeringen. Hoe vaak heb jij weleens gedacht “als ik het geld zou hebben gehad… dan had ik dit echt wel gedaan/gekocht.”

02. Spreid je kansen bij Monopoly

Ik weet het: deze tip kom je overal tegen. Maar ik ga ‘m lekker toch nog een keer noemen 😉 Dit spel laat namelijk (heel visueel) zien hoe slim het is om je kansen te spreiden. Koop je één straat, dan kun je daar wel veel aan verdienen. Maar de kans is óók groot dat iemand 10 gooit en precies jouw straatje overslaat… En dan moet je weer een hele ronde wachten totdat je geld kunt verdienen aan die persoon. Om een bruggetje te slaan naar het echte leven: dit houd dus in dat je beter niet op één ding kunt inzetten. Zorg voor straatjes aan alle kanten van het bord. Ga niet alleen beleggen, maar ook investeren in rentevaste mogelijkheden. En ook daarbinnen kun je spreiden: beleg niet bij één partij. Beleg niet in één branche. Beleg niet in één land. And so on

03. Wees er als eerste bij

Dat spreekt natuurlijk voor zich bij Monopoly 😉 Kom jij als eerste op een straat terecht, dan heb jij als eerste de mogelijkheid om het weg te kapen. Maar dat geldt (vaak – niet altijd) ook bij investeringen. Neem als voorbeeld Bitcoin: de mensen die daar als eerste bij waren, hebben er het meest aan kunnen verdienen. Begin je nu met Cryptovaluta, dan is de kans héél klein dat je er net zoveel aan gaat verdienen als de early-adapters.

04. Bereken altijd eerst het rendement

Hoe vaak moet er iemand op jouw straat komen voordat jij de investering hebt terugverdiend? Ik heb dit (als kind) nooit berekend hoor, zal ik eerlijk toegeven. Maar zou je dit wél doen, dan kom je er al snel achter dat sommige straatjes helemaal niet zo rendabel zijn. En dat je ze dus beter niet kunt kopen (of alleen wanneer je dan veel opeenvolgende straatjes bezit). Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor investeringen, zowel privé als zakelijk. En ook andersom bij uitgaven: hoe lang moet je hier voor werken? En vind je dat het waard?

Gerelateerd:
Goedkoop is niet per definitie beter en ik zal je uitleggen waarom ik dat vind

05. Blijf uit de gevangenis

Dit spreekt ook wel voor zich, denk ik 😉 Toch is het zo dat je al snel wat hebberiger (en wellicht gieriger) wordt wanneer je veel bezig bent met geld. En nee, voel je vooral niet aangevallen. Ik weet ook wel dat slechts een klein deel echt het verkeerde pad opgaat. Ik ben zelf ook een trouwe volger van American Greed, wat een heerlijk programma om te kijken. Maar ik dwaal nu af… Wat ik wilde zeggen: ga je naar de gevangenis (of kom je in andere problemen terecht) dan vergroot dit je achterstand. Wat natuurlijk ironisch is, aangezien mensen juist verkeerde dingen doen om (sneller) vóóruit te gaan… En het resultaat is dan eigenlijk dat je juist verder achter komt te lopen.

Eigenlijk, wat ik probeer te zeggen is dit: hardlopers zijn doodlopers. Wil je snel geld verdienen, dan is de kans groot dat het misgaat en je juist verder achter komt te liggen. Maar ook als we het criminele circuit even wegdenken… 😉 Stel dat je nu twee banen neemt, zodat je meer geld kunt beleggen en investeren. Waardoor je over een jaar overspannen en/of burn-out bent. Waardoor je een jaar niet kunt werken… Precies, je komt uiteindelijk alsnog achter te liggen.

06. Het maakt niet uit hoe snel je gaat

Bij veel bordspellen is het juist de bedoeling dat je zo snel mogelijk vooruit gaat. Bij Monopoly is dat echter niet zo… Het gaat er niet om wie als eerst bij de finish is – het gaat erom dat je onderweg zoveel mogelijk binnenharkt. En datzelfde geldt ook in het echte leven: langzaam rijk worden is echt the way to go. Het gaat er niet om dat je snel gaat – het gaat erom wat je onderweg voor jezelf realiseert.

Wat heb jij geleerd van Monopoly?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel personal finance geïnteresseerden vroeger ook gek waren op Monopoly. Speelde jij het ook veel? En was je er goed in? Ik baal nu echt als een stekker dat Corona nog steeds rondwaart, want ik heb écht zin om een potje Monopoly te spelen nu 😂 PS. Jan Modaal is nu ook te vinden op Instagram. Kom je mij volgen?

.

Meer over dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (de Money Game) gratis kunt lezen? In deze hoofdstukken deel ik onder andere 8 belangrijke lessen over geld.

Hey pssst...

Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken van mijn boek (Money Game) gratis kunt lezen?

Jan Modaal