Gratis   |   Sandra Boon   |   Favorieten
geld sparen jan modaal blog

Waarom zou je geld sparen? Misschien ben je morgen wel dood

3 juli 2020
Sandra Boon

Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen geld interessant vind (en dat is oké). Maar wat ik helaas wel vaak als argument hoor is: waarom zou ik geld sparen, als ik morgen dood zou kunnen gaan? En eigenlijk weet ik dan nooit zo goed wat ik daar op moet antwoorden, aangezien het een retorische vraag is. Maar het heeft mij wel aan het denken gezet…

Er zijn best veel redenen waarom sommige mensen niet sparen en ook veel redenen waarom ze dat niet van plan zijn te gaan doen. Misschien omdat hun uitgaven te hoog zijn, omdat de inkomsten te laag zijn (ach ja, dat vinden we allemaal 😂) of misschien omdat ze simpelweg liever hun geld uitgeven in plaats van oppotten. Maar één van de drogredenen waar ik best wel om kan lachen, is natuurlijk de mogelijkheid dat je morgen dood zou kunnen gaan.

Hoe groot is de kans dat je morgen dood bent?

Laten we deze drogreden voor de gein eens serieus nemen. Hoe groot is de kans nu eigenlijk dat je morgen doodgaat? Een kleine zoektocht op internet leverde helaas niet veel op, op een paar onduidelijke artikelen na. Als ik deze artikelen mag geloven, is er bij mij (vrouw, 28 jaar, gezond en rook niet) nog geen 0,01% kans dat ik binnen de komende 5 jaar zal overlijden. Ik had hier graag een mooi cijfer neergezet, inclusief link naar een artikel, maar dat zit er helaas niet in. 🤷 Ik kan geen concrete informatie vinden, dus ik kan het ook niet wetenschappelijk onderbouwen. Laten we het in dat geval maar hier op houden: de kans dat ik morgen daadwerkelijk doodga, is niet zo groot.

Maar stel nou dat je morgen wél dood zou gaan…

Ben je daar dan op voorbereid? Als jij ervan overtuigd bent dat sparen zonde is, omdat je morgen weleens dood zou kunnen gaan, heb jij je daar dan ook echt op voorbereid? Dat vraag ik mij weleens af bij mensen die deze drogreden er elke keer bij halen. Hebben zij hun testament al klaarliggen? Hebben ze een uitvaartverzekering? Of hebben ze gespaard voor een eventuele uitvaart? En ook niet onbelangrijk: hoe laten ze hun nabestaanden achter? Als jij niks spaart (omdat je er natuurlijk vanuit gaat dat morgen weleens ‘de dag’ zou kunnen zijn) en niks hebt voorbereid en je komt plotseling te overlijden… Dan laat je dus je nabestaanden achter met een flinke onbetaalde rekening van het uitvaartcentrum. Misschien heb je ook nog wel andere schulden openstaan (hypotheek, bijvoorbeeld). Heb je daar wat voor geregeld?

Misschien niet eens zo gek om je (financieel) voor te bereiden

Mijn intentie met deze blogs is om vooral niet belerend en/of arrogant over te komen. Ik weet immers ook niet alles en ik ben mij pas sinds kort aan het onderdompelen in de wereld der persoonlijke financiën 😉 Het is ook zeker niet zo dat ik mensen uitlach wanneer deze drogreden wordt genoemd. Maar het heeft mij wel enigszins aan het denken gezet: wat nou als ik wél morgen dood zou gaan?

  • Wist je dat een begrafenis gemiddeld al snel tussen de €8.500 en €11.000 euro kost?
  • Een crematie is al iets goedkoper: gemiddeld tussen de €6.500 en €9.000 euro.
  • Ongeveer 40% van de huishoudens in Nederland heeft minder dan €2.000 spaargeld.

Schrik je van deze bedragen? Dan ben je niet de enige. Dat is veel hoger dan ik had verwacht. 😳 Het is dan ook niet gek dat het regelmatig gebeurd dat mensen een uitvaart eigenlijk helemaal niet kunnen bekostigen.

Geld sparen voor wanneer je dood bent?

Dat klinkt natuurlijk heel raar, maar het kan wellicht (afhankelijk van je situatie) verstandig zijn om juist wél geld te sparen, voor het geval je morgen doodgaat. Voor mijn eigen situatie vind ik het niet echt noodzakelijk. Ik ben alleenstaand en (afgezien van mijn hond) is niemand afhankelijk van mijn inkomen en mijn vermogen. Ik heb een uitvaartzekering, dus een eventuele uitvaart wordt gedekt. Mocht ik in de toekomst een partner en/of kinderen hebben, dan zou ik daar misschien anders instaan.

Stel: je bent de enige kostwinnaar in het huishouden en je partner + twee kinderen zijn afhankelijk van jouw inkomen. Je woont in een huurhuis, dus een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering is niet van toepassing. Het leven is duur en ach ja, er moet ook wel geleefd worden. Op de spaarrekening staat daarom niet meer dan 5.000 euro. Maar gelukkig is er wél een uitvaartverzekering, dus dat scheelt. En dan overlijd je… Hoelang red het gezin zich met dat kleine beetje spaargeld? Een modaal gezin geeft al snel €2.000 euro per maand uit. Natuurlijk bestaat er o.a. een nabestaandenuitkering en zijn er hier en daar manieren om hulp te krijgen. Maar dan nog… Denk je dat jouw gezin 2,5 maand na jouw overlijden de draad heeft opgepakt en (financieel gezien) klaar is om door te gaan?

Gerelateerd:
Geld sparen? Met deze 5 tips houd je het langer vol

Ja, niet een luchtig onderwerp.

En vast niet wat je had verwacht toen je de titel van deze blog las 😉 Maar hopelijk heb ik je aan het denken gezet. Misschien ook niet, misschien heb je alles al goed geregeld. In dat geval: chapeau. 🤗

.

Meer over dit onderwerp


Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hey pssst...

In het boek 'Money Game' deel ik de methode waarmee ik in 2 jaar tijd van een lege bankrekening naar financieel succes & geluk ging. Heb je al gezien dat je de eerste hoofdstukken gratis kunt lezen? 

Jan Modaal